Mitt i veckan rapport från Nappstraumen

Här kommer en liten summering av det första dagarna i Nappstraumen. Tyvärr har vi haft några grupper som inte lyckats ta sig till oss på grund av den rådande pilotstrejken hos flygsällskapet SAS, bland annat den brittiska gruppen som skulle ha varit i guidebåten. Därav har vi lite mindre bildmaterial än normalt. Guiderna Calle och Didrik har dock varit ute ett par vändor med andra båtlag där dem berättar att fisket redan började efter onsdagens informationsmöte. Jag tror alla känner igen känslan när man äntligen är på plats och havet ligger precis utanför stugan och det börjar verkligen klia i fingrarna. Så var det för våra svenska gäster som valde att åka ut redan på onsdag kväll för att stilla fiskeabstinensen. Det visa sig bli en grym inledning då Pierre lyckas kroka på en flundra på hela 127 cm när dom var ute på yttersidan och driftade av en av grundtopparna. Den föll för en betesfisk och gästerna var rätt nöjda med en sådan go start där grejerna fick bekänna färg. De fick även ett par torskar innan dom åkte hem igen för att ladda batterierna inför nästa dags fiske.

Torsdagen så åkte samtliga båtlag ut på yttersidan Lofoten i jakten på torsk och sej. Väl framme finner dom stora mängder betesfisk men torsken och sejen var inte riktigt i jakthumör. Trots detta så lyckades Didrik guida upp ett par fina torskar och gästerna var minst sagt överraskade vilka fina fiskar som fanns här då dom precis hade börjat fiska. Sedan valde Didrik att åka ut på lite djupare vatten där han fann jagande storsej. Ett intensivt sejrace med topp på ca 7 kg för hans holländska gäster, tyvärr fick dom bryta strax efter då sjösjukan kom smygandes. Sjösjukan är nått som kan drabba alla och det är framförallt första dagen på havet som det brukar kännas av. Sedan vänjer sig kroppen och resterande dagar brukar gå fint. De övriga båtarna berättade också att fisket blev bättre senare på eftermiddagen. Dem kunde ändå konstatera att det var en relativt trög första fiskedag men ett par fina kom ändå upp, gästerna var ändå mer en nöjda med inledningen på veckan.

Fredagen så kom stabila 10 m/s från nordväst som byggde upp kraft sjö på yttersidan Lofoten. Båtarna valde då att åka ut på sydsidan där sjön var desto bättre. Tyvärr var fisket väldigt svårt på sydsidan så efter ett par timmars sökande så valde Didrik att åka ut på yttersidan och kriga sig ut på kanten i det betydligt större vågorna. Det var svåra förhållanden men Didrik kände sig ändå trygg så valde att testa lyckan på första djupkanten. De prickade rätt direkt och fick uppleva ett härligt sejrace med fisk upp till 8 kg. Allt detta på 1,5 timmars fiske. En bra avslutning på en annars riktigt svår dag. Några andra båtlag valde istället att fiska lite rödspätta och fick ett par fina.

Lördagen så kom finvädret och båtarna valde att gå lite längre ut på yttersidan trots att det gick en del dyning från gårdagens oväder. De möts av enorma stim av makrill i ytan. Didrik berättar att dom ganska direkt krokar på en flundra men som tyvärr lossnar efter knappt 2 minuter. De lyckas sedan lura upp några torskar men även denna dag så stod fisken och tjurade längs botten. De var riktigt dålig ström i vattnet men så fort vattnet började röra sig igen på eftermiddagen så började även fisken att hugga. De åkte ut till en grundtopp lite längre ut till havs och där dom fann stora mängder betesfisk och strax under jagade torsken. De landa en fin på 14 kg samt ett par till i fin storlek. Även storsejen jagade när dom driftade av grundtoppen på lite djupare vatten. Flera fina med topp på 9 kg i Didriks båt. Även Holländarna som följde efter Didrik fick fina torskar och sejar på denna plats. Pierre och gänget rapporterade om en hälleflundra som följde med helt upp till båtkanten utan att hugga. En fisk i 120 cm klassen. Häftig syn som händer titt som tätt, tyvärr lyckades dom inte få den till att hugga men att fisken fanns där var det ingen tvekan på. Även om fisket kom igång lite mer på eftermiddagen så var det också en relativt trög dag, med dålig strömsättning i vattnet. En annars skön dag på havet med nästintill ingen vind och stora dyningar som rullade in.

Idag söndag är det kanon väder så gästerna är ute på yttersidan och fiskar. Vi hoppas på bra fiske så kommer det fler rapporter från oss här i Nappstraumen inom kort.

Hälsningar,
Calle Hjelm, Didrik Stavervik & Johan Mikkelsen

E