Nappstraumen avslutar med finväder, valar och nytt årsbästa!

Skreifisket som vi fiskar i mars-april månad brukar präglas av skiftande väder med en del blåsiga dagar, så även inledningsvis under denna veckan. Till vår glädje så har de sista dagarna bjudit på solsken, relativt låga vindar och plusgrader.

Skreifisket har dock varit svårare än vad det normalt sätt brukar vara så här års. Fisken är utspridd på ett stort område och man får söka aktivt för att finna fisken. Men gör man bara detta så brukar dagens resultat ändå bli mer än godkänt. De sista dagarna lyckades vi även lura upp några av lite bättre kaliber rumt 15 kg men veckans topp blev helt klart till Ide i båt 3 som lyckades landa en fin skrei som mättes till 128cm och en uppskattad vikt på ca 24kg. Vi lyfter på hatten och gratulerar till en fantastisk fisk! Vi hoppas detta är början på både större skreistim och större fiskar.

Ute på ett lugnt hav möttes vi också av ett gammalt vikingaskepp som driftande runt och testade lyckan på skreien, en vacker syn som får tankarna tillbaka till de gamla vikingatiden.

Sista dagen styrde guiden Calle kursen ut på norrsidan för att testa lyckan där. Trots höga vågor gick det ändå fint att ta sig ut till branten ned mot djupare vatten där vi normallt finner skreien. Det välkomnas av en grupp späckhuggare och inte långt efter även två vikvalar. Efter en liten stunds sökande finner det ett enormt stim där hela ekolodet fylldes med fisk. Det var nästan för bra för att vara sant! De skickar ner sina pilkar och jiggar i snabb fart och möts av… ingenting. Det visa sig vara ett enormt sillstim vilket också förklarar varför valarna höll sig i området. Skreien lyste tyvärr med sin frånvaro trots all fin betesfisk i området. Dock verkade sydsidan ha blivit bättre och bättre de sista dagarna så nu hoppas vi det fylls på med mer skrei så vi kan komma ut och få uppleva det fantastiska skreifisket.


Nu laddar vi för en ny veckan här i Nappstraumen,

//Johan Mikkelsen & Calle Hjelm