20 kg+ Torsk, Sillhaj, Valar, Hälleflundror från Nappstraumen

Då är det dags att summera ännu en vecka från vår camp Nappstraumen på Lofoten.

Veckan började med riktigt busväder med regn och hårdvind som begränsade oss rejält. Så fort vinden bedarrat så åkte vi ut och krigade i det minst sagt tuffa förhållandena.
På lördagen lyckades vi kämpa oss ned på sydsidan. Fisket var rätt svårt men ett par bättre sejar landades upp emot 8 kg denna dag. Våra guider Johan Mikkelsen och Kristian Hausken rapporterade om ett bra blekafiske med både dubbelhugg på bleka samt den största på 4,5 kg i Johans båt. Riktigt kul fiske på lättare utrustning. De landade också ett par fina sejar upp till 6 kg efter att Kristian funnit ett stort stim med storsej där dom landat sej uppemot 8 kg!
Därefter runda dem av dagen med lite spättafiske ett stenkast från hamnen där det två goda vännerna Peter och Kevin i Johans båt fångade varsin fin spätta där största var på hela 50 cm (ca 1,5 kg+). De två vännerna reser jorden runt i jakten på nya fiskehistorier att berätta och deras ålder på 75 år tycks inte stoppa dessa två legender!

Även Kristian och hans gäster landade flera fina rödspättor där största också var på 50 cm innan dom avrundade dagen också, en helt klart lyckad dag med tanke på vilka förutsättningar dom hade.

Trots svåra förutsättningar så var det en bra början på veckan, men med bättre väder så blev också fisket ännu bättre.

Vår guide Calle Hjelm rattade sedan guidebåten på söndagen där dom tog siktet på nordsidan. De möttes av en hel del gammal sjö men lyckades ta sig hela vägen ut till våra bättre fiskeplatser. De fick ett gäng fina torskar med topp på 13 kg och sej uppemot 8 kg! Ett par utav de andra båtarna gick mer sydväst och några båtlag prickade helt rätt och fick uppleva ett riktigt torskrace med topp på hela 17,5 kg. Dock var huggperioderna korta och intensiva. Några båtlag prickade dock inte lika rätt och lyckades bara lura upp ett par fisk under dagen. Det markanta huggperioderna gjorde att man lätt kunde missa dessa eller att man vara på fel plats vid rätt tid osv. Men det skulle rätta till sig även detta under veckan.

Vår guide Kristian Hausken guidade en familj denna dagen. Det blev dock en kortare tur på 2 timmar. Sjösjukan kom smygandes snabbare än vad dem hade tänkt sig, även om barnen klarade sjön fint så valde dom att avbryta fisket lite tidigare än planerat. Men vad gör det när dom ändå hann fånga 3 fina torskar med största på 5 och 7 kg till lillgrabben!

På måndag var vädret ännu bättre så Kristian åkte ut med familjen igen på en 4h tur där dom återigen lyckades pricka rätt med största torsk på ca 12 kg! Bra mängdfiske överlag med mycket torsk. De träffade även på ett stort stim av sej med toppfisk på 6 kg. Denna dag mådde också hela familjen betydligt bättre när dom vant sig med sjön och vilka nya minnen dom tar med sig av denna tur. Vill man skapa minnen för livet med ens barn så kom upp till oss i Nordnorge, det är verkligen en fantastisk upplevelse för hela familjen!

Johan körde guidebåten denna dag och flaggade för långtur på nordsidan till ett område vi brukar ha bra mängdfiske på både sej och torsk men även med riktiga goda chanser på hälleflundra. Flera båtlag följde med på denna långtur och gästerna var minst sagt laddade för denna dag efter den tuffa inledningen på veckan. Halvvägs stoppar dom och fiskar snabbt upp ett gäng betesfiskar dom tänkt ha till hälleflundran. Dom får både småsej, makrill och sill innan dom fortsätter mot platsen där dom tänkt fiska under dagen. Båt 9 och 10 som åkte direkt till platsen möttes av ett par valar som bjöd upp på show och simmade rakt under båten samt cirkulerade flera vänder runt dom. En minst sagt mäktig upplevelse.
När guidebåten kommer fram är det lågvatten och strömmen är fortfarande rätt svagt. De väljer då att fokusera på lite torskfiske. Flera fina landades runt 5-8 kg sedan tar Kevin dagens största i guidebåten på 11 kg tagen på en Crazy Daizy 300 gr. Så fort Johan såg att det började strömma på lite mer så säger han till sina gäster att det är dags att rigga om och gå efter hälleflundran. Peter som fångade den ena stora sillen frågar direkt om han ska använda den som bete nu. Johan tittar ut över havet och säger sedan – ”No Peter, just wait a little bit more, I’ll let you know when its time”. Peter skrattar och lägger tillbaka sillen. Första driften kontrollerar Johan vilken riktning dom driftar i. Andra driften väljer han en ny plats för att få drifter precis där han tänkt sig. Men strömmar fortfarande inte helt bra ännu. En timme senare så börjar vattnet verkligen ta fart och Johan säger till gästerna att det är dags att veva upp. Han vänder sig till Peter och säger att nu är det dags att rigga om till sillen. Peter följer hans råd och Johan placerar båten på en ny drift. Alla gästerna i båten var laddade till tusen, allt kändes rätt. Inte långt efter så händer det mycket riktigt, Peter får napp, han frikopplar och håller försiktigt spänn med tummen på spolen då han fiskar med cirkelkrok, två kraftiga hugg, sedan drar det iväg! Johan ställer sig bredvid Peter och ber han vänta medans fisken drar ut lina. Mitt i en rusning ropar Johan ”NOW! wind, wind, wind… Och Peter slänger upp bromsen på strike och börjar veva, spöt tyngs allt mer och mer och sedan står han med ett djupt bockat spö och en hälleflundra som rusar iväg. I samma ögonblick ropar Johan till de övriga gästerna i båten att veva upp. Men helt plötsligt ser han Warwick stå med ett lika tungt spöböj och en rulle som sprutar ut lina. DUBBELHUGG!!! En grym intensiv fight och strax efter kommer Peters flundra upp till båtkanten. Johan säkrar den med kveitekroken. En fin fisk på 90 cm, strax efter kommer Warwicks flundra upp som är lite större och även denna säkras snabbt vid båtkanten. En fin fisk på 111 cm och gästerna i båten jublar av succén. Johan ler nöjt när allt gått som planerat. Även om han vet innerst inne att man också måste ha en liten portion tur också för att lyckas. Men det är just det som är tjusningen med fiske, man vet aldrig vad som smäller på och ingen regel utan undantag.

Johan berättar också att ett par flundror till landades denna dag med två till runt 110 cm samt någon mindre. Men dagens toppfisk gick ändå till Henrik från båt 9 som landade en torsk på 20 kg+ på denna plats!

Väl i hamn möter Johan några utav de andra gästerna som valt att fiska lite närmare campen. Ett gäng fina torskar, blekor samt en och annan långa i fin storlek. Men det som utmärkte sig mest var en Marulk på ca 4 kg! En otroligt ovanlig fisk att få på kroken där ändas ett fåtal fångas varje år fördelat på våra camper.
Gruppen med Johannes och gänget berättar också att dom såg en Sillhaj som simmade lugnt förbi deras båt när dom låg ute på Skarvskär och fiskade. En rätt speciell känsla med tanke på dess typiska hajutseende. Likt en vithaj i modell mindre, denna på ca 2,5 m.
Det har varit många sillhajsrapporter från våra gäster under denna säsongen. En art som varit starkt hotad pga av överfiske men som nu ses allt oftare i våra farvatten. Den är dock rödlistad så skulle man kroka en sådan så ska den släppas tillbaka så skonsamt som möjligt. Vilket kan vara lättare sagt en gjort med tanke på dess storlek, tänder och styrka. Oftast går dessa hajar vinnandes ur striden då linan går av mot dess vassa tänder. Man får således inte rikta fisket efter dom såvida man inte har godkänt detta via forskningsinstitutet.

Sista dagen så låg havet platt och solen sken. En underbar sista dag för gästerna. Några båtar valde att gå på långtur igen och andra valde att fiska lite närmare. Jämfört med gårdagen så var sista dagens fiske generellt lite svårare men där ett par båtar ändå träffat rätt. Kristian som körde guidebåten idag berättade om bra mängdfiske på sej i storleksklassen 3-6 kg, torsk upp på 7-8 kg samt en fin bleka på 4 kg som svalde deras makrill som de hade som bete. De landades också en flundra från båt 10 under sista dagen och det fick bli avslutningen på veckan.

Vädret var otroligt tufft till att börja med men avslutades på bästa möjliga vis. De flesta båtlag lyckades också träffa rätt ett par gånger under veckan med riktigt bra action även om det stundtals kunde vara svårare att få fisken till hugg. Nu laddar vi för en ny vecka med nya laddade gäster!

Varmt välkomna till Nappstraumen

Bästa hälsningar,
Johan Mikkelsen, Calle Hjelm och Kristian Hausken