153 cm flundra på spättautrustning, vilken avslutning – Nappstraumen

Tidigare i veckan hade vi en storm som drog förbi som gjorde att fisken ställde sig på botten och tjurade. Flera dagar med svårt fiske men skam den som ger sig!
Efter stormen kom högsommar värmen med 28 grader och solsken. Svaga vindar i tillägg gjorde att det var en fröjd att vara på havet de sista dagarna. På måndagen så flaggade guiderna för långtur till ett område som brukar vara riktigt bra på stor torsk och storsej. Efter den tröga starten på veckan så kan man säga att folket blev chockade när dem väl började fiska och det small till både vänster och höger med fina torskar och storsej. Calle berättar att fisket var helt grymt! Sjuka mängder med fin snittstorlek på torsken på ca 6- 8 kg med största uppemot 14 kg! Även flera storsejar runt 10 landades med topp på ca 12 kg. Förutom att det var fiskebonanza denna dag så hände något utav det sjukaste som Calle någonsin har upplevt under sin guidekarriär. Han fick syn på massa små sej som började hoppa i ytan inte långt ifrån båten. Han slänger spättaspöt i näven på en utav gästerna, spöt är riggad med en 62 grams Sandy Andy, han ber gästen ta ett kast mot stimmet av betesfisk och låt sedan jiggen falla ner lite så kan det nog smälla på en storsej eller annan fisk som tryckt upp stimmet. Gästen flippar in jiggen i stimmet och låter den sjunka enligt Calles anvisningar, men innan han ens hunnit slå över bygeln så fräser det till i spolen och linan flyger iväg i en hisnande fart. Han får knappt över bygeln och möts direkt av en dunder rusning som sätter fart ner mot botten. Calle sneglar på rullen och ser att det är inte jätte mycket lina kvar så han ber alla veva upp så han kan köra efter fisken. Men precis när han säger detta så står hans båtkamrat med ett tungt spöböj bak i aktern och frågar Calle vad han ska göra, undertiden som linan sprutar ut åt andra hållet. Calle som låg på en plattå har nu två större fiskar som rusar åt var sitt håll. Han gör ett snabbt beslut och går efter den sistnämnda då den verkar vara av riktigt bra kaliber då den också hade tagit en stor betesfisk. Full panik i båten men Calle behåller lugnet och manövrera båten för att försöka med konststycket att få upp bägge två. Tyvärr hoppar den riktigt stora av strax efter… Dem kan nu fokusera på gästen med haspelspöt vars spole nästan är tömd på lina och en spole som är så varm så att den näst intill börjar ryka. Han förstår också att det inte heller är en storsej han krokat på utan en STOR flundra istället som nu ställt sig 68 m under båten. Westin spinnspöt kan knappast bocka sig mer än detta när dom med all kraft försöker pumpa upp flundran från djupet. Calle säger flera gånger att det här kommer aldrig gå. Det är en för stor fisk och nått kommer gå av. Sakta men säkert så börjar dom lyfta fisken från botten, Calle ser hur fisken långsamt närmar sig båten via ekolodet. Han säger att om vi lyckas få upp den hela vägen så har jag bara en chans att försöka säkra denna så allt måste gå precis som planerat. Samtliga gäster i båten nickade instämmande och följde Calles instruktioner. Sen händer det som inte får hända. 15 meter under båten så vänder fisken nedåt, och med ett kraftig rörelse så satte den fullfart tillbaka ned mot djupet… Calle tänker att det här är kört, det kommer aldrig gå. Men skam den som ger sig, och efter mycket om och men så lyckas dem med konststycket att tvinga upp henne ännu en gång upp mot ytan. Denna gången stod Calle klar med kveitekroken och när dom ser fisken nere i vattnet så förstår dom också varför det varit en sån svår fight på spättaspöt med den lilla Penn haspelrullen i 4000 modell med endast 0,23 mm flätlina. Upp kommer nämligen en riktigt stor flundra och Calle lyckas säkra den vid första försöket. Hela båtlaget jublar av prestationen och även via på Nordic Sea Angling vill passa på att gratulera till en fantastisk fiskehistoria. Hälleflundran mättes nämligen till 153 cm!!! En fisk som inte borde vara möjlig att få upp på sådan lätt utrustning, men allt går med lite tålamod och en stor portion tur!
En viss sorg över den första fisken som klev av som Calle bedömer var en ännu större fisk men så är det ibland. Fisket fortsatte vara helt fantastiskt under dagen och inte långt efter så lyckas Calle och hans gäster landa två flundror till i båten och om inte det vore tillräckligt så landa dom även en fjärde på vägen hem från långturen. En minst sagt fantastisk dag här i Nappstraumen!

Sista dagen så var det 4 båtlag som valde att bli i land då dom var så nöjda med fisket från långturen trots att solen stod högt på himmelen och var nog närmare 26 grader i luften. Är man nöjd så är det klart man bara kan korka upp en kall öl och sätta sig ute på terassen med dess fantastiska havsutsikt. Vilket bättre sätt kan man avsluta en fiskevecka på en detta? Calle åkte dock ut på en kortare 4 timmars fiske med siktet inställt på lite storsej. De drog bara ut till första djupkanten på yttersidan och där var det full action med sej i 3-6 kilos klassen och en toppfisk på 10 kg. Holländarna rapporterade även om en liten flundra under sista dagen annars var det mer fokus på att bara njuta av det underbara vädret.

Vi vill passa på att tacka alla gäster för en fantastisk vecka här i Nappstraumen, nu laddar vi för nya gäster och nya storfiskerapporter!