Höstfisket 2022 – Kveite Bonanza!

Höstfisket här i Nordnorge levererar ännu en gång!
Vädret så här års brukar krypa sig ned mot nollgradigt och den första snön brukar falla på det vackra bergen här i Lofoten. De flesta fiskecamper har redan stängt för säsongen, men det är faktiskt nu som fisket kan vara riktigt, riktigt bra. Det är den här tiden på året då vattentemperaturen faller som sillen kommer nära kusten och såklart följer även torsk och hälleflundran efter. Inte nog med det så kan du komma i kontakt med hälleflundran på riktigt grunt vatten och till och med se när dom kommer upp för att ta ditt bete, något som får adrenalinet att pumpa i kroppen.

Vi har fått in några guidedagar nu i oktober där bland annat vår guide Alexander Lindgren åkte ut på en 4h tur med gästen Mads och hans son för att testa lyckan på torsken.
En kort körning ut på nordsidan så fann Alexander enorma stim av sill och där var det ett hugginferno av torsk. För att citera Alexander själv efter turen, ”Det var det bästa torskfisket denna säsongen!”, även om det inte var de största torskarna så var det bara otroliga mängder och dom högg så fort dom kom ned. Trots att dom bara fiskade en liten stund där ute så var det helt galet.

Sedan kom några trofasta gäster upp som velat testa på höstfisket vi snackat så gott om även om vädret kan vara skiftande så här års. Glenn Larsson och Eddie Onesti som bägge två bor i Oslo satte sig på planet upp till hos här i Nappstraumen för en 3 dagars guidat fiske med siktet inställt på kveite. Bägge två har fiskat med oss i många år och på flera utav våra camper, dom var redo att gå all in oavsett väder!

Vår guide Johan Mikkelsen fick sedan ett samtal från Abdel som gärna blev med i båten två av dessa dagar vilket skulle visa sig vara hans bästa beslut någonsin!

På fredag möter Johan upp det 3 gästerna som var fullriggade för en dag med kveitefiske. Klockan var 07.30 när dom lämnade hamn trots att ljuset var svagt så började det magiska guldskenet visa sig allt mer och mer. Vädret var lugnt denna dag men det gick fortfarande väldigt grov sjö på nordsidan. De valde då att inleda dagen med att fånga lite betesfisk. Undertiden som Johan och Eddie drar upp några småsejar så skickar Glenn ner sin Slim Jim jigg från Westin, en gammal klassiker som han tidigare har fångat sitt PB på 149 cm. Han kom knappt ned till botten förrän han stod med spöböj och upp kommer resans första hälleflundra. En liten krabat som snabbt fick simma vidare igen men trots allt en hälleflundra. Bra start för dagen!


När dem hade lyckats fånga ett gäng betesfiskar så började jakten på hälleflundran. De valde att gå in riktigt grunt och innan dom viste ordet av det så stod Abdel med spöböj och dagens andra flundra var landad. Även denna under måttet som då fick simma vidare igen. Sedan svarade Eddie med en fin flundra på metern under samma drift som bjöd på en riktig grym fight på endast 8 meters djup! Vi valde att lägga om driften och vi hinner knappt ned förrän Glenn ropar att han ser en kveite under båten som nästa sekund slukar hans betesfisk, tyvärr krokades inte denna men att bara se hela händelseförloppet var en häftigt syn. Vilken start på dagen med hela 3 landade och en missad. Det skulle visa sig bli fler kontakter som missades och små nafs på jiggar och betesfiskar innan Glenn åter igen stod med spöböj och denna gången lyckades vi landad en fin fisk på 81 cm. 4 hälleflundror på knappt 2 timmars fiske. Ett par drifter till gjordes i området med flera kontakter till, sedan besluta dom sig för att testa ett nytt område. Här låg dock vinden på och det blev svårt att fiska effektivt. Även ett försök på spätta gjordes men även detta var svårt då vind och ström hade börjat tillta.

De valde att runda av dagen med att gå tillbaka till området dem haft hälleflundrorna tidigare under dagen. De fick några kontakter till men ingen landad, sedan beslutar dom sig för att göra dagens sista drift. Då händer det vi alla väntat på! SMACK, Eddies spö bockar sig djupt följt av en brutal rusning i sidled. Här var det full fart direkt och Johan ropar att alla ska veva upp så fort dom kan, här fanns det ingen tid att vänta på, då dom fiskade på så grunt vatten. Här var dom tvungna att köra efter fisken. När situationen var lite mer kontrollerad så kunde sedan Eddie ta kommandot och tvinga upp fisken till sidan av båten. Johan sätter kveitekroken och fisken är krokad perfekt i mungipan med cirkelkroken. Fisken mättes till 125 cm och bjöd på en riktig fin fight. Undertiden som vi mäter fisken ropar Abdel till och står med spöt pressat mot relingen och en rulle som tjuter när linan dras ut i en otrolig fart. Alla står i chock, vi som trodde vi hade vevat upp alla spön hade tydligt glömt ett spö i fören. Ännu en gång blev det full fart på gänget och Johan får snabbt köra efter denna fisk samtidigt som Glenn och Eddie fick ta hand om 125 cm som de precis landat. Det skulle snabbt visa sig att även denna var av bättre kaliber och när dom väl var ovanför fisken så förstod dom att den här till och med var större än Eddies. Den ville inte lämna botten till en början oavsett hur mycket Abdel tog i.
Efter en stund får vi syn på en stor skugga som kommer upp mot båten. Johan sätter kveitekroken och hela gänget JUBLADE av lycka! Den var säkrad och den var ännu större. Hela 140 cm och en grym av avslutning på dagen, det var Abdels stora dröm att fånga en sån fisk och vi alla stod nu med stora leenden på läpparna och kunde konstatera 6 landade hälleflundror och fler kontakter under första dagens fiske. WOW!

Dag 2, kom tyvärr ovädret och med sina 12-17 m/s och regn större delen av dagen så var det inga lätta förutsättningar för guiden Alexander och gästerna Eddie, Glenn och denna dag Mads som tidigare var med ut på torskfisket. De kunde endast fiska på ett väldigt begränsat området och den kalla vinden med piskande regn i ansiktet gjorde det hela väldigt svårt. Trots detta så small det på något stort på Mads spö och efter en grym rusning så tappas tyvärr denna. De kämpade på ett par timmar till och hade ett par fina stigningar på hälleflundra men tyvärr ingen landad. Efter denna tuffa satsning trots vädret så valde dom att avbryta lite tidigare denna dag, vilket vi har full förståelse för.

Dag 3, sista dagen för Glenn och Eddie. Även Abdel var tillbaka denna dag och Johan bakom ratten. Vinden låg med sina stabila 12 m/s följt av lite hagelskurar som fick kinderna att bli röda och kalla. Johan ville såklart åka tillbaka till den plats dom haft det otroliga fisket under fredagen, men den planen fick han snabbt ändra när han möttes av brytande sjö och stark vind. De fick helt enkelt ligga ett stenkast från campen i lä från den värsta vinden. Trots detta så drifta dem i fin fart och testade både grunt att djupt. Ett par kontakter med halva betesfiskar som resultat. En helt klart svårfiskad dag. Sedan small det till för Eddie på 7 meters djup och en fin flundra runt 80 kom upp till båtkanten som slet sig fri strax efter. En viktig fisk efter att ha kämpat i flera timmar. Då både Glenn och Eddie skulle med eftermiddagsplanet tillbaka till Oslo så besluta vi oss för att runda av fisket lite tidigare denna dag men valde att göra en sista drift innan det var över för denna gången.

Det är alltid på sista driften det händer… Så var det även denna dag, när dem drifta ut på 20 meters djup i Nappstraumen, släppte ned till bottnen och vevade upp 5 vevtag. Sedan kom nappet. Glenn gjorde sig redo, lät fisken tugga is sig betesfisken innan linan väl drog iväg. Då vevar Glenn in kroken och spöt böjer sig djupt.. Den sitter, och ett par kraftiga huvudskak visar att det är en större fisk. Den rusar ut i strömmen och dom följer efter i full fart. Trots strömsjö och hård vind så lyckas Johan parera vågorna undertiden som Glenn står med maxpress på spöt. Den ger flera rusningar i full fart men Glenn behåller lugnet även om mjölksyran redan börjar komma. Han försöker lyfta fisken från bottnen ett flertal gånger men där flundran svarar snabbt med att gå tillbaka till bottnen igen. Det här var den STÖRSTA fisken under dessa 3 dagar, det var dom alla överens om.
I slutskedet av fighten tappar Glenn fotfästet och är nära på att tappa i spöt då flundran gjorde ett sista kraftryck. Glenn var dock lika snabbt upp igen och denna gången lyckades han med hjälp av små pump att lyfta fisken från botten. Johan står redo med kveitekroken och placerar den perfect i underkäken. Fisken var säkrad! Och vilken TOTAL lycka det var, alla var eniga om att den här fisken slår hans tidigare rekord med råge!

Mycket riktigt, en fin fisk på hela 162 cm och ett nytt PB till Glenn! Vi gratulerar till en fantastisk prestation och en grym fight som dem sent kommer glömma!

I skrivande stund har vi endast 2 fiskedagar kvar innan vi stänger ned campen för 2022. Men för den som också vill uppleva höstfisket i Nappstraumen så passa på att höra av er redan nu så kan ni också få chans att följa med våra guider Alexander och Johan ut på kveitejakt ett stenkast från campen med riktigt goda chanser på en drömkveite!

Vi önskar alla varmt välkomna till oss i Nappstraumen!

T