Nappstraumen

I SUNDET MELLAN OFFERSÖY och Flakstadsöya strömmar vattnet friskt genom Nappstraumen och den börjar som en smal kanal i norr över tunneln som sammanbinder de två öarna och breddar sedan ut sig successivt mot Vestfjorden på insidan av Lofoten. I mitten av Nappstraumen ligger det lilla fiskesamhället Napp, som rätt förståeligt gett namnet till sundet. Omgivningarna kring Nappstraumen är fantastiska på flera olika sätt. Strax norr om Skreda, det lilla rorbusamhälle som campen är lokaliserad vid, breddar sig den mäktiga ”Offersöyskammen” ut sig och för den som känner sig manad på en vandringstur, kan här erbjudas en makalös utsikt som slår det mesta. Den södra delen kan man istället nästan efterlikna med naturscenerna från ”Sagan om Ringen” med sina rundade bergshällar med inslag av gräs och träd på västra kanten och de stupbranta bergen i öst.

Nappstraumen som är relativ grund bjuder på ett fartfyllt fiske fullt av spänning. Efter endast ett par minuters båtfärd från campen så börjar äventyret på riktigt. Längst kanterna av Nappstraumen finns ypperliga uppehållsplatser för hälleflundran och djupet under kölen överstiger sällan 25 meter. Regelbundet händer det att ekolodet visar ett bottendjup grundare än 10 meter när det tunga hugget plötsligt kommer som från ingenstans. Nappstraumens unika hälleflundrafiske på grunt vatten är troligen ett av Norges allra bästa. Drillningen på grunt vatten brukar även den bli något unikt när fiskarna rusar i sidled. Detta medför att man måste följa efter fisken med båten för att ens ha en chans till att kunna landa den. Möjligheten att fånga en riktigt stor hälleflundra på så här grunt vatten har nog aldrig varit större än just här..

Dock är det inte bara hälleflundrafisket i Nappstraumen som håller högsta klass utan även det lättare fisket efter dess rödprickiga släkting, nämligen rödspättan. I och med den goda strömsättningen samt den jämna botten som finns här, så är detta område helt idealiskt och vi vågar påstå att detta är en av de bättre platserna för rödspätta som vi provat på. Inte bara är det gott om dem till antalet utan snittstorleken får de flesta att häpna. Ute på nordsidan, bland dess oändliga grundtoppar och flak huserar stora bestånd av torsk och sej som oftast står samlade i stora stim. En tur ut hit brukar bjuda på många skratt och glada miner men även trötta ryggar och långa armar. Kring dessa grundflak och toppar finner man också många andra arter såsom långa, bleka och såklart även gott om hälleflundra som mer än gärna blandar sig in i jakten på födan.

DE BRANTA BERGEN kring Nappstraumen är idealiska platser för havsörn som dagligen brukar vara en vanligt förekommande syn i området. Då och då händer det även att späckhuggarna tar vägen genom Nappstraumen även om vi vanligast ser skymten av dem ute på öppet hav vid nordsidan av Lofoten. Om vädret visar sig barskt och vinden friskar på, är Nappstraumen den optimala platsen, sett utifrån möjligheter att ändå kunna fiska. Självaste sundet är i sig väldigt väderskyddat och här inne kan man som regel nästan alltid fiska. Vill man ändå ge sig ut i jakt på torsk och sej erbjuder sydsidan av Lofoten, endast en kort transportsträcka från den södra mynningen, många intressanta fiskeplatser i lä från vind och vågor om det friskar på från norr.

Campen som ligger några kilometer från Leknes, ligger naturskönt för sig själv. Men, efter endast 5-10 minuters bilfärd är man plötsligt i centrum av Leknes, där restauranger, pubar, välsorterade matbutiker och även andra fritidsaktiviteter står på rad och väntar. Inom korta avstånd från campen finns också många sevärdheter för den som önskar ta en paus från fisket. Rensplats på bryggan, frysrum samt torkrum strax ovanför gör livet på campen lättsamt. Från de nybyggda och moderna stugorna bjuds man på en fantastisk utsikt genom panoramafönstret eller varför inte i en stol på den stora terrassen utanför medan havets vågor kluckar strax under. Guiden på plats ser till att ni får den service och hjälp ni behöver under veckan och kan gärna följa med er ut på en tur i båten ifall ni önskar detta. Han sköter också campens välsorterade fiskebutik som har allt ni behöver för att lyckas med fisket i området.

Med närheten till allt från fiskeplatser till matbutiker och restauranger samt det väderskyddade fisket är Nappstraumen idealiskt för så väl barnfamiljen, nybörjaren samt den rutinerade sportfiskaren som vill utmana de stora hälleflundrorna på en ny nivå.