En härlig blandning av arter från Nappstraumen

Dags för en summering av halva veckan som gått här i Nappstraumen. Tyvärr har vi även denna veckan fått flera grupper som tyvärr inte lyckades ta sig hit pga. av SAS pilot flygstrejk. Vi hoppas dom har en lösning inom kort så inte fler resenärer blir drabbade.

Efter informationsmötet på onsdagen så var alla klara för en veckas fiske här i Nappstraumen. Vädret såg lovande ut trots att det var en våghöjd på strax över 2m från onsdagens oväder. Johan och Didrik åkte ut och guidade de två holländska grupperna där dom åkte norröver mot mixflaket. Vi kunde snabbt konstatera sjuka mängder betesfisk runt grundtopparna samt stora stim av kolja på 60-65 meter djup. En del torsk fångades runt dessa stim, och Didrik rapporterade om ett bra mängdfiske även om det riktigt stora lyste med sin frånvaro. Johan testade dock att finna fisken på lite djupare vatten men fann endast lite ströfisk med största torsken på runt 10 kg samt massa gråsej i 2-4 kilos klassen. Dem besluta sig sedan att gå in och testa på hälleflundran i en av de grundare vikarna. Redan på första driften ser Johan en stigning på ekolodet och då djupet endast var 10m så kikade han ner i vattnet för att se om han kunde få ögon på fisken. Han blev chockad när han får se att det inte är en hälleflundra som gått upp efter hans jigg utan istället är en RIKTIGT stort rödspätta. Hur stor den var låter vi vara osagt men det var såpass stor att Johan fick övertalat gästerna och plocka fram deras lättare utrustning, Johan knyter ihop ett par spättatackel och skär några strimlor från koljan dem tidigare fångat. Det visa sig bli en lyckad satsning när dom tillsammans kunde summera 8 fina rödspättor där flera utav dom låg runt kilot med topp på 1,15kg fördelat på 47,5 cm. Johan som aldrig tidigare fiskat spätta på denna plats berättade om att de endast hann fiska av ett väldigt litet område så potentialen här är enorm.

Didrik kunde summera ett riktigt bra mängdfiske denna dag på både torsk och en del fin sej. De övriga båtarna hade lite blandat resultat där bland annat båt 10 med Peter och gänget fått en hel del torsk och sej med topp på 10 kg. Där bland annat storsejen fångades på lätt haspelutrustning vilket blev en utmaning men desto roligare!
Som alltid så var det många gäster som blev påminda av sjösjukan som gärna kommer smygandes under första dagen innan kroppen har vant sig. Speciellt med rådande förhållande med mycket grov gammal sjö som rullade in.

Fredagen kom det dock nytt dåligt väder med hård vind från NV och regn. De flesta båtlagen kämpade ut trots detta men blev starkt begränsad till Nappstraumen samt sydsidan. Johan körde en 4h guidning och summerade ihop 7 fina torskar med topp på 7,8 kg efter 1,5h fiske vilket blev nya rekord för Patrik och Mattias som var med denna dag och som aldrig tidigare hade fiskat uppe i Nordnorge. De valde sedan att gå efter hälleflundran den sista tiden där de hade 3 kontakter som tyvärr inte fastnade samt ett par intressant stigningar. Calle som var ute och guidade en familj på en 6h tur berättade om oändliga mängder sej där dem lyckades fånga ett par fina och även detta på sydsidan. Dock bör man säga att fisket generellt var trögt denna dag, men sydsidan är också sämre jämfört med fisket vi har på nordsidan Lofoten. Dock är det alltid trevligt att man kan ta sig ut på havet trots att vädret är lite barskt. Stefan från den holländska båten berättade också om ett par fina spättor även denna dag med största på 46,5 cm.
Andra holländska gänget land även en godkänd hälleflundra denna dag. Conny med familj och vänner körde bara ett kortare pass denna dag där barnen sedan avslutade dagen med lite klassiskt bryggfiske med flera rötsimpor landade och mycket annat spännande att se i form av krabbor, sjöborrar, diverse plattfiskar osv. En trevligt inslag för familjerna.

Lördagen så lovade vädret riktgt svaga vindar så alla laddade för en tur ut på nordsidan igen. Conny med familj och vänner i båt 9 hade dock ett relativt trögt fiske, men de kunde ändå summera ihop torsk och sej uppemot 7-8 kg samt en del andra arter med bland annat en Bleka på ca 6-7 kg, vilket är enormt stort! Men när vi pratade med de olika båtlagen så verkar alla säga att fisket var relativt trögt denna dag även om vissa båtar hade prickat rätt och fått en hel del fin fisk i form utav torsk och sej. Det kom även en fin flundra på 112 cm från den holländska gruppen samt en flundra på 85 cm från Peter och gänget i båt 10.

Fler fiskerapporter från oss i Nappstraumen kommer inom kort!

//Johan Mikkelsen, Calle Hjelm och Didrik Stavervik