Lite tuffare start på Å

Efter förra veckan som var riktigt svårslagen, med både mängdfiske och storleken på fisken så kommer en svårare start för våra gäster. Större vågor samt riktigt stark ström gör fisket betydligt svårare.

Som tur är ser långtids prognosen väldigt bra ut, och det kommer bara bli bättre väder under veckan.

Vi åkte ut två Guidebåtar tidigt på morgonen, för att nyttja dagen maximalt. Fast det var riktigt höga vågor så var det fiskbart fram tills strömmen vänder och går in för lågvatten.

Något man alltid får tänka på våran destination Å, är att det kan vara farligt att åka ut i strömmen när vågor möter strömmen. Något vi är väldigt tydliga med på denna camp. 

När vågorna går åt ett håll och strömmen åt andra hållet kan det bli ofiskbart, eller körbart med båt i strömmen.

Vi begav oss ut under tiden vattnet var stigande med båtarna för att fiska hälleflundra. Dessa stora dyningarna och stark ström gjorde att vi fick placera drifterna längre ifrån våra tänka platser.

Fisket var svårt. Inte bra förutsättningar, men vi har bara stigande vatten att fiska på under dagen. 

Vi kommer i några kontakter med hälleflundra men de väljer att spotta ut betena så fort de känner att beter och båten går upp i en stor dyning.

 Precis innan strömmen är på väg för att vända, känner Robin att något är på och tuggar på hans bete. Linan börjar sticka iväg och kampen är igång! Efter lite pushning från oss andra i båten kommer en fin matfisk upp på 87cm.

Efter det blev det att tacka havet för dagen och invänta stigande vatten igen.

Flesta båtarna nöjde sig och vi åkte tillbaka till hamnen.

Lördagen kommer och vädret har vänt sig till det bättre. Fortfarande väldigt strömt i  vattnet. Svårare drifter och svårare att 

känns botten med betena.

Didrik som rattar en båt under dagen har verkligen hittat rätt, och redan efter 5minuter in i driften hugger det tag i ett av spöna. 

Bra start på dagen! Fisken kommer in och blir säkrad och mäts in på 155cm och ett nytt personbästa är satt!

Vissa båtar hittar fläckvis där det står flera hälleflundror och rapporter börjar komma in på VHFen. Många stora fiskar mellan 100-150cm hörs på radion.

En väldigt häftig sak hände Didrik under dagens fiske. Där de haft en hälleflundra på kroken på 135cm, och vid landningen på fisken skymtar dom en brutalt stor hälleflundra som följt med fisken hela vägen upp till båten, och inspekterat deras hälleflundra som en betesfisk! Helt otroligt vad mycket stor hälleflundra det är i dessa vatten!

Dagen avrundades med en kvällstur för några båtlag med sejfiske. Sejarna blir bara fetare och fetare nu, och ett gäng med 14-16kg kom upp under natten/kvällen.

Söndagen blev det lite sovmorgon, för att vänta in stigande vatten med bättre förutsättningar i strömmen. De båtar som fanns på plats precis vid vändning av tidvattnet fick ta del av huggperioden. Sedan under eftermiddagen stod hälleflundrorna helt stilla nere vid botten och vägrade gå upp för att hugga.

Ett båtlag gav upp hälleflundra fisket och begav sig ut för torskfiske istället. Vilket gav resultat efter lite letande. Torskar mellan 7-8kg högg med en topp på 17kg.

Tisdagen så väldigt lovande ut, och större delan av alla båtlag bestämde sig för en tidig kväll för att lägga all krut på morgondagen där väderprognoserna lovade nästan helt stiltje ute på havet med gassande sol! 

Tills dess. Tight Lines!

Marcus Pettersson, Alexander Lindgren, Oscar Berntson