En haj i Lofoten och en bra avslutning på veckan här i Nappstraumen

Denna vecka har varit en svårfiskad vecka men där tillslut alla lyckades pricka rätt minst någon dag i vecka med kalasfiske. Vädret har varit relativt bra och gästerna har kommit ut varje dag på havet. Men vissa dagar så fylldes grundtopparna med betesfisk men torskarna och storsejen var svåra att få till hugg. Andra dagar så lyste fisken med sin frånvaro för att någon timme senare vända till full huggbonanza. Ja fisket har verkligen varit varierat denna veckan och det har varit många dagar man fått kämpa för att finna huggvillig fisk. Men som alltid här uppe så brukar det alltid lösa sig på ett eller annat sätt, och tillslut finner man det där fisket man åkt upp för. Då behöver man bara några få timmar med action för att man skall känna mjölksyran i armarna och så glömmer man snabbt tröga dagar.

Den holländska gruppen Kouwen berättade om ett helt magiskt nattpass där dom valde att åka ut i midnattssolen och pricka in när vind och vågor var som allra bäst. Då dom tidigare haft rätt trögt fiske tidigare så bestämde dom sig för att testa något nytt, det visa sig bli ett riktigt lyckat beslut. Havet låg nästan som en spegel när dom kom ut och ganska direkt prickade dom jagande storsej och torsk ute på djupkanten och inte lång efter så stod dom med både dubbel- och trippeldrillningar. Största torsken som landades vägde 14 kg och storsej på 10 kg+. De körde på länge tills det inte fanns mer energi kvar. Sen händer nått som fick gästerna att verkligen gnugga sig i ögonen då en hajfena bryter vattenytan och simmar lugnt förbi båten. En haj som dom uppskattade till ca 2 m. Då dom inte hann ta varken bild eller film så kan vi inte avgöra vad det var för typ av haj. Men då brugden har en väldigt markant ryggfena så talar det mer för att det var en sillhaj, men vi låter detta vara osagt. En helt klart ovanligt syn men det är inte första gången våra gäster har skådat sillhaj eller rent utav haft på sillhaj på kroken. (Men aldrig lyckats landa någon). Efter detta bestämde den utmattade men otroligt glada gruppen holländare att glida tillbaka till campen efter en magisk natt som dom sent kommer glömma.

Den andra holländska gruppen Kuijper fokuserade istället deras fiske mest på hälleflundra och rödspätta men fick även arter som långa, kungsfisk, lubb, bleka, sej och torsk när dom testade lite djupare. Men efter första dagens guidning tillsammans med vår guide Johan Mikkelsen där dom fann en ny plats för rödspätta så tändes en vilja att slå varandras rekord så under de sista dagarna så blev det ett par timmar på att utforska området mer och det visa sig bli ännu en succé när dom fick en toppfiskar på hela 54 cm samt 52 cm och många runt kilot. Ett riktigt grymt fiske som man bör testa på här uppe. Stefan lyckades också landa en fin flundra på ca 110 cm samt en på 120 cm under näst sista dagen. Även Båt 2 nappade på spättafisket när Johan berättade vilket fantastiskt fiske dom hade under första dagen. Även dom landa flera runt kilot med största på hela 1,78 kg till Patrik, en grym spätta och vi passar på att gratulera till nytt PB! (Fler bilder kommer)

Båt 10 med familjen Hellström rapporterade också att dom lyckades träffa rätt näst sista dagen med ett riktigt torskbonanza med största torsken runt 15-20 kg! Även en del fina storsejar och allmänt bra fiske på deras långtur på västsidan. Sista dagen riktade dom fisket närmare campen och landa även dom någon fin spätta samt en mindre hälleflundra.

Vår guide Calle Hjelm körde även ett 4h guidat fiske igår (tisdag) kväll där dom landade en hel del storsej och en fin torsk på 13 kg. Trots så få timmar fick det verkligen uppleva ett grymt fiske på ett spegelblankt hav. Ännu ett bevis på vilken potential som finns här i Lofoten, en härlig upplevelse för hela familjen.

Båt 9 med Conny och familjen har haft stolpe ut under veckan och har fått kämpa för att finna huggvillig fisk. Men sista dagen så pricka dom rätt och när vi mötte dom i hamn så var det stora glada leenden på deras läppar och vid sidan av dom stod backarna fyllda med fin torsk uppemot 13-14 kilos klassen. En riktigt dunderavslutning på veckan. Att de även fick sätt späckhuggare tidigare i veckan gjorde att summeringen av veckan trots allt blev en riktigt fin vecka. Speciellt för barnen Ville och Cornelia som har krigat på ute på havet och fångat ett flertal häftiga arter och tampats med stora fiskar, för att sedan komma i land och fortsätta fisket vid bryggan eller bestiga berg. Det är verkligen en fantastisk upplevelse för hela familjen och ett perfekt sätt att aktivera barnen med aktiviteter som dom sent kommer glömma. Ett minne för livet!