150 cm Hälleflundra, Marulk, Perlesnormanet – Nappstraumen

Ännu en härlig vecka är förbi med många fina turer ut på havet. Vädret har varit skiftande under veckan men ett par magiska dagar har vi haft ute på det stora blå med fina fångster och häftiga upplevelser.

Som tidigare veckor har vissa dagar varit riktigt svårfiskat medan andra dagar har det varit full action med både torsk och sej. Ett gäng torskar runt 10 kg har landats samt några uppemot 15 kg. De flesta tagna på relativt grunt vatten 15-35 meter. Större sej har fångats när man driftat ut på djupare vatten med många mellan 3-6 kg, en fantastisk rolig fisk att få på spöt med dess starka rusningar.

Flundrafisket har också varit lite trögare denna vecka men ett gäng som prickade rätt på långturen var Båt 9 med Glenn bakom ratten med två fina flundror där största var på metern. Dessa två fångades nästan direkt när dom kom ut till den tänkta fiskeplatsen för dagen. Kristian Hausken som guidade Mikael Lind och gänget berättade att dom tappat en större flundra strax efter men lyckats landa fin torsk upp till 14,3 kg. Även vår guide Johan Mikkelsen berättar att de haft två flundrakontakter denna dag varav den ena av bättre kaliber. Ibland blir det bara stolpe ut. Ett annat båtlag som lyckades få stolpe in denna dagen var båt 3 med James Ibister bakom ratten. Dom gick för flundra denna dag och kämpade på under ett flertal timmar med endast fina torskar och sejar som bonusfångster. Tillslut var det bara dom kvar på platsen då de övriga båtlagen fyllt deras lådor med fina torskar och sejar och begett sig hemåt. Johan kontaktar dom via VHF:n och berättar att de nu måste röra sig närmare campen då vi inte önskar lämna någon kvar då telefontäckningen är dålig på denna plats. Till svar fick han att dom kommer alldeles strax, dom ska bara få upp den här hälleflundran som dom nu fightat med i en 20 minuters tid. Inte långt efter rapporterar dom om en fantastisk fisk på hela 150 cm! Denna fisk blev också veckans största flundra, en riktigt grym avslutning på långturen. Väl i hamn berättar den brittiska gruppen att de hade drillat upp en torsk i 5 kilos klassen då den stora flundran följde efter helt upp till båtkanten. Hela gänget blev i eld och lågor när dom såg hälleflundran, strax efter dyker den ned i djupet igen och sekunden efter står Jim med en rulle som skriker och ett spöböj som heta duga! En mäktigt upplevelse och ett av de stora målet med resan hade nu uppfyllts! Vi på NSA gratulerar till denna fantastiska fisk!

Kristian Hausken var även ute och guidade en annan dag där de lyckades fånga den otroligt svårfångade marulken. En fisk som nästintill ligger stilla på botten och väntar på att betesfisk ska simma förbi nosen på den innan den hugger. Så här träffade dom verkligen rätt när dom lyckades föra ombord denna märkliga men ack so goda fisk. En minst ful fisk med ett skyddande slem som knappt går att få bort från händerna. Men den kulinariska upplevelsen från dess fasta kött är något utav det bästa man kan få när det kommer till fiskväg.

De sista två dagarna fick tyvärr gästerna tampas med dåligt väder och blev således väldigt begränsade till närområdet. Trots detta så lyckades båt 10 med den brittiska gänget Steven och gänget lura upp en flundra någon minut från campen. Dock av mindre storlek som fick simma vidare igen. Vår guide Calle och Kristian lyckades dock guida upp ett gäng fina rödspättor dessa dagar med ett par runt 50 cm i topp! Ett minst sagt underskattat fiske som ligger ett stenkast från hamnen här i Nappstraumen.

En annan spännande iakttagelse under veckan är den märkliga ”Perlesnormaneten” som synts ute på havet vid ett flertal tillfällen. En manet som kan bli uppemot 30 meter lång och är en typ av kolonimanet som skapar dessa långa kluster likt ett snöre av bränntrådar. Dessa maneter har ett starkt gift så man bör ej röra vid den.

Som alltid, ute på havet kan allt ske och nu laddar vi för ännu en vecka med nya taggade gäster och med lovande väderutsikter så hoppas vi snart kunna återkomma med fler fina fångstrapporter från vår härliga destination Nappstraumen!

Varmt välkomna!
//Johan Mikkelsen, Calle Hjelm & Kristian Hausken