Årets sista guidning slutar med 100 kg+ kveite – Nappstraumen!

Då är säsongen 2022 officiellt slut och sista guidningen avslutades med en drömfisk över 100 kg fångad ett stenkast från campen. Man kan till och med se campen från platsen fisken fångades ifrån..

Denna hösten har vi fått in några dags guidningar under oktober/november månad, vi har då valt att inte stänga ner campen fören våra sista inbokningar är genomförda. Vi har alltid vetat om att fisket på hälleflundra kan vara riktigt bra på hösten. Det har dock varit få som velat boka denna period pga. av färre ljustimmar samt en del tufft väder.
Vi är nu en vecka in i November och det är först nu ljustimmarna går ned mot 7-8 timmar per dag. Med andra ord, det är fortfarande gott om tid på havet för ett lyckat fiske. Även vädret i oktober/november har bjudit på flera riktigt vackra dagar med solsken och lugna vindar med en lufttemperatur mellan 5-10 grader.

Här kommer en summering av de få dagar vi varit ute denna höst, ta i beaktning att det har bara varit en båt som fiskat och vi har också tyvärr prickat in flera av dagarna med riktigt svåra förutsättningar.

Under de senaste veckorna så har våra guider Alexander Lindgren och Johan Mikkelsen guidat sammanlagt 6,5 dagar med ett helt galet resultat! Några av dagarna har de haft ruggigt bra mängdfiske där siffrorna är 6 till 7 hälleflundror upp med toppfiskar på 140 cm, 139 cm och flera fina fiskar mellan 100-125 cm därunder också. Dessa dagar har dem även missat en hel del fisk och kontakter så aktiviteten på flundran har varit galet bra. Dem har snittat mellan 3-4 hälleflundror per dag.

De dagarna som varit lite lugnare i antal har istället levererat stora hälleflundror – Toppfiskarna denna höst är 162 cm, 173 cm samt säsongens sista fisk på hela 197 cm, en fisk som väger enligt tabell hela 102,1 kg!

Läs vidare för att få hela storyn om denna fantastiska fisk men först en liten rapport från vår guide Alexander och före detta kollega André Starkenberg som drog ut i lördags i jakten på kveiten. Vattnet var så klart att man kunde se botten på 17-20 meters djup. Dem testade att fiska både riktigt grunt och djupt, tillslut hittade dom melodin för dagen och de kunde snabbt landa 3 fina hälleflundror runt 80-95 cm samt tappade ett par av mindre kaliber denna dag. Detta gjorde nu att Alexander visste precis vart fisken stod när han åkte ut på årets sista guidning dagen efter..

Alexander möter upp de två gästerna Brandon och Luke från USA som hade sett våra rapporter och ville nu testa på en 6h tur riktat på hälleflundran. Alexander valde då att inleda dagen med att fiska på lite nya platser på det djup han under gårdagen hade hittat fisken på. Strömmen var dock dålig till en början och efter en stund utan kontakt med hälleflundra så började han funderar ut nästa plan. I samma stund som Alexander tänkt säga att de ska veva upp för att lägga om driften så kommer ett hugg men som tyvärr missades. Han ger det en liten chans till sedan beslutar han sig för att lägga om driften ändå. Han väljer då att testa ett annat djup men efter 2 drifter och inga kontakter så går han tillbaka till ursprungsplanen, det var ju trots allt där dom hade alla kontakter under gårdagen.

I tredje driften står dem och pratar om hur skönt det hade varit med ett hugg just nu efter några timmars nötande, då kom hugget det väntat på, första ordentliga hugget för dagen och första fisken krokad. En fin hälleflundra på 82 cm som väckte hoppet igen.

Tiden gick utan fler kontakter trots perfekta drifter och några stigningar på ekolodet samt ett par försiktiga napp. Tiden börjar gå mot sitt slut för dagen och Alexander säger att det här blir sista driften. Som alltid verkar det vara dem magiska orden, för efter endast ett par minuter in i sista driften så ser Alexander ett gigantiskt eko stiga upp från botten och han hinner knappt säga detta fören Brandons spö skakar till och bugar sig lätt. Alexander förstod direkt att det här var en stor fisk som precis kommit upp och inhalerat fisken så han ropar till Brandon att veva allt vad han kan för att veva in cirkelkroken. Spöt tyngs allt mer och mer följt av ett stort huvudskak, Alexander såg direkt att det här var en STOR fisk, sedan bär det iväg i full fart!
Luke och Alexander skyndar sig med att få in de andra spöna för att sedan köra efter fisken. Brandon gör ett exemplariskt jobb bakom spöt trots att det är hans första gång som han fiskar i havet. Han behåller lugnet följer Alexanders råd. Efter endast 6-7 minuter så kommer fisken upp mot båten. Brandon är så fokuserad på att göra allt rätt så det är först när hans vän Luke hänger sig ut över relingen och får syn på fisken och ropar ”It’s a MONSTER”! som dom förstår hur stor den är. Alexander som landat många stora hälleflundror tidigare kunde bara bekräfta att den här är STOR! Han gör sig redo med kveitekroken, fisken kommer upp och bryter ytan, han placerar den perfekt, fisken är SÄKRAD! Det är en gigant som mättes till fantastiska 197 cm, och enligt tabell väger 102,1 kg! All hantering av fisken sker längs sidan av båten och efter några snabba bilder så fick hon friheten åter. Vilken kraft, vilken fantastisk fisk! Det finns inget bättre än att se en sådan stor fisk få friheten åter igen! En fisk som är mer viktig i havet än på tallriken. Vilken fantastisk upplevelse!

Detta blev årets sista guidning och vi vill passa på att gratulera Brandon till en drömfisk men också tacka alla våra gäster som vi haft under en säsongen 2022.

Nu blickar vi framemot säsongen 2023, vi står redo som alltid och ser framemot att göra det vi är bäst på – Att skapa minnen för livet och oförglömliga upplevelser här i Nordnorge.

Varmt välkomna till oss på Nordic Sea Angling 2023

Bästa hälsningar,
Alexander Lindgren & Johan Mikkelsen