162 cm hälleflundra, 18 kilos torskar och stora spättor från Nappstraumen

Sista veckan i augusti är nu avklarad och vilka toppfiskar som har kommit upp! Vi vrider tillbaka bandet från början så ska ni få höra.

Första dagen bjöd på härligt väder med sydliga vindar och som alltid tog vi tillfället i akt och flaggade för långtur ut på nordsidan.
I gemensam trupp åkte vi en dryg timme från campen och spred ut oss på ett större område för att finna fisken. Ganska direkt fann Göran Billstedt och gänget massa fin torsk runt 10 kg på 55 meters djup och inte långt efter en mindre flundra som fick simma vidare igen. Vi andra båtlag fångade en hel del fisk men i betydligt mindre storlek. Efter ett par timmars fiske så började båtarna fiska sig hemåt och så även guidebåten som styrdes av Johan Mikkelsen denna dag. Tomas i guidebåten drar sedan dagens första flundra som tyvärr var precis under måttet som också fick simma vidare igen. Vi beslutar oss att lägga ett par drifter till på flundra innan vi ger oss för dagen. Ny plats och återigen står Tomas med flundragung och upp kommer hans andra flundra för dagen. Även denna av mindre storlek men fortfarande kul med flundra i båten. På samma plats smäller det till bra i Peters spö och de karaktäristiska torsk gungen i spöt tyder på bättre fisk. Upp kommer en stabil torsk på hela 14 kg som fick bli dagens toppfisk.

Fredagen bjöd också på fint väder med bra mängdfiske där båda guiderna Calle Hjelm och Kristian Hausken var ute och guidade. De rapporterar om mycket torsk denna dag med toppfiskar runt 10 kg. Calle rapporterade även om 2 stycken flundror landade i guidebåten denna dag dock bägge två också under måttet på 80 cm så de fick simma vidare igen. Dagens största torsk gick till Linnea från Båt 9 med en fin torsk på hela 13 kg, vilket också är hennes nya personliga rekord! Även Magnus från Båt 10 som gör sin första resa till Nordnorge putsade på sitt PB med en fin torsk på 12,5 kg och Tony ”Raggarn” från samma båt drog även en riktigt fin bleka denna dag.

Lördagen såg väderutsikten sämre ut så Johan som guidade denna dagen valde att åka ut redan kl 05:30 för att få med tidvattnet och bästa förutsättningar innan vinden skulle komma. På bryggan möts han upp av Båt 9 och Båt 6 som stod redo att ge sig ut innan ovädret skulle komma.
Båt 9 och 6 valde att åka direkt ut på djupkanten på nordsidan för att dra lite torsk. Johan valde istället att lägga första halvtimme strax utanför Nappstraumen för att fiska lite rödspätta då tidvattnet låg helt perfekt för detta. Efter ca 20 minuter så hade Tomas och Marcus landat var sin rödspätta över kilot där största var på hela 1,4 kg till Tomas. Middagen var räddad, efter det snabba stoppet så fortsatte dom ut för att fiska upp lite betesfisk för att kunna köra några timmar riktat hälleflundra fiske. Väl på plats så fiskar Johan upp ett gäng fina betesfiskar, både makrill och småsej. Undertiden som Tomas och Marcus drillar den ena torsken efter den andra. Men då fokuset var på flundra denna dag så lämnade dom platsen trots att torsken var på hugget. Det skulle visa sig vara ett bra beslut för på tredje driften så lyckas Marcus kroka i dagens första flundra på hela 108 cm! Dom lägger om driften på samma plats och då smäller dagens andra flundra, även denna på Marcus spö. En fin flundra på 83 cm! Dom lägger om driften igen och denna gången var det Tomas tur, men den tappades tyvärr. Flera kontakter och missade fiskar sedan var det brorsan Marcus tur igen med dagens tredje flundra i båten. En fisk på 90 cm. Tomas tappar återigen en fin fisk, och Marcus tappar samtidigt äggmackan på durken. Marcus som var mer fokuserad på äggmackan än Tomas 3 tappade fisk för dagen utbrast ett ”NEJ, äggmackan..” Samtidigt som Tomas står med tom blick och återigen tappat en fin flundra… Den kommentaren hade inte kunnat slå hårdare än vid just det tillfället. Tomas tog den och vi alla skrattade gott. Runt 10-tiden började det blåsa upp kraftigt och vi beslutar oss för att avsluta fisket lite närmare campen. Vi testar en ny plats på rödspättan trots att vinden redan nu tryckte på hårt. 3 snabba spättor landades på ett litet område. Sedan beslutar dom sig för att runda av dagen då både regn och vind ökade allt mer och mer. Båt 9 och 6 landade ett gäng torsk denna dag också men inga större exemplar innan dom också fick söka hamn pga av vädret.

Söndagen var vi stort sett inblåsta. Några tappra själar vågade sig ut strax utanför hytterna för att testa på rödspättafisket. Det visa sig vara tuffare än vad man kunnat tro. Någon mindre spätta landades denna dag annars var det mest en dag där man sökte skydd i hytten.

Måndagen så blåste det inte så mycket men en hel del grov sjö låg kvar ute på nordsidan efter söndagens oväder. Kristian och Calle rapporterade om bra mängd fiske upp till 6-7 kg på torsken. Kristian som rattade guidebåten denna dag berättar att dom la första timmarna på torsk där dom fick bra mängdfiske för att sedan lägga de sista 3 timmarna på hälleflundra. Flera kontakter, en tappad vid båtkanten samt en landad på 87 cm. Dagens höjdpunkt kom dock från Båt 9 då Martin Andréasson lyckas fånga nytt personligt rekord på hälleflundra och veckans största på hela 162 cm! En mäktig fisk som dom sent kommer glömma. Som alltid så fick denna simma vidare igen efter några snabba bilder då vi uppmanar alla våra gäster att släppa tillbaka hälleflundror över 130 cm för att bevara det här fantastiska fisket vi har här uppe i Nordnorge. Vi på NSA gratulerar Båt 9 och Martin till en fantastisk fisk!

Tisdagen bjöd nog på veckans absoluta bästa dag när det kom till bra aktivitet med mycket torsk som var på hugget där också veckans två största torskar på 18 kg landades av Oscar i båt 9 och Tony ”Raggarn” i Båt 10. Calle rapporterade även om grymt flundrafiske återigen med 3 landade i guidebåten där en av dom var godkänd samt ett gäng riktigt fina spättor med största på hela 1,6 kg på den nya spätta positionen. En riktigt grym av avslutning med många nöjda gäster och stora fiskar från vår camp här i Nappstraumen!

Vi tackar veckans gäster för några härliga dagar och gör oss redo för nästa veckas gäster som anländer idag. Mer från oss i Nappstraumen här i Lofoten kommer inom kort!

Bästa hälsningar,
Johan Mikkelsen, Calle Hjelm & Kristian Hausken