2x Langtur i Vesterålen!

Nok en uke er over her i Vesterålen, og fisket har virkelig vist seg fra sin beste side. Selvom hälleflundran har vært noe vanskeligere å komme i kontakt med, har ikke det betydd så mye når de andre artene har vært ”on fire!”. Uka har bydd på knallvær til tider, selvom uken ble avsluttet med et par veldig forblåste dager. Heldigvis har vi kunne dra på langtur hele 2 ganger! Og det har virkelig stått til forventningene.

F

Forrige ukes tøffe avslutning gjorde forholdene tøffe på vestsiden selvom været lovet 3-4 sekundmeter. Jeg styrte båt 6, og tok med Gøteborgs-gjengen i båten ut for å lete litt torsk. Med engelskmennene på slep bak oss, så kjempet vi oss ut i gammel sjø for å nå de beste plassene. Selvom det var litt tøft å gå ut i de store bølgene, kjempet vi på og fant litt fint fiske til slutt. Det drøyde ikke lenge før vi fikk dagens første fisk, og det startet like greit med en 13 kilos sei til Marcus, som tok en hel makrell. Det ble noen bra torsker opp til 10 kilo kort tid etter også, men sjøen gjorde det både vanskelig å ligge stille og presentere agnene våre bra. Vi gav oss etter noen få timer, og bega oss innover i fjorden igjen mot litt le av de store dønningene i et forsøk på å fange litt Uer. Og det gjorde vi. Eidsfjorden huser bra med Uer, og det ble helt enkelt en knakk avslutning på. en tøffere dag.

På fredagen tillot endelig været å kunne reise ut på langtur igjen. Etter forrige ukes heftige opplevelser med både Sillhaj, stor torsk og stor kange friskt i minne, dro samtlige båter ut tidlig på fredag. Alexander kjørte Guidebåten med gjengen fra Skåne som gjorde sin første havfiskereise til Nord Norge. Den lange ferden ut var av det mer behagelige slaget, da vinden hadde lagt seg helt, og solen tittet frem. Dønningene hadde roet seg ned, og det var nesten som å kjøre slalomski hele veien ut. Fisket startet ganske tregt, da kun noen enkle torsk ble landet de første minuttene. Men da Tidevannet slo inn, snudde lykken. Samtlige båter sto med spøbøy på langekanten, og det var ikke akkurat småfisk som ble landet. Christopher i Guidebåten dro like gjerne til med en helt grotesk sommerlange på 30 kilo etter kun noen minutters fiske! Det er jammen meg ikke dårlig første gangen man er i Nord Norge! Fisket fortsatte, og i mellomtiden ble det landet store torsker som det alltid blir gjort på V-berget. Men engelskmannen Jed klinka til med nok en lange på 30 kilo, hvilket betød at det ble landet nok en gigantlange. Det kom opp mye fisk, og det er litt vanskelig å holde koll på hvem som fanget denne dagen, men det ble uansett en knalldag for alle sammen. Vel i land begynte man allerede å sjekke værmeldingen for de neste dagene så vi kunne komme oss ut igjen dit… Og det skulle vi.

P

Under lørdagen skulle det blåse noe mer, men ikke for mye til at vi ikke skulle komme oss ut. Jeg dro med meg Nils og co i båt 5 til et område som har levert knallbra torskefiske. Båt 6 hang på oss, og vi startet dagen bra med en knallfin torsk på 14 kilo. Det ble flere fine torsker, og vinden la seg til slutt helt. Vi flyttet oss litt lenger bort til et stort grunnområde for å se om det var noe fart i torsken på grunt vann, og det var det. Selvom snittet ikke var det høyeste, hadde vi det veldig kult på grunnene! Noen nautiske bort fra oss lå Alexander med gjengen i Guidebåten og forsøkte seg på havets dronning. Fisket etter de store flate har vært vanskelig, men etter noen få drift skulle det virkelig smelle til. På en sandhylle på 60 meters dyp var det noe som slukte den store makrellen som Christopher metade med. Fisken satte i gang en helt vill rusning og satte fart ned mot djupet. Alexander måtte bare få vendt snuta mot og kjøre etter. Da fisken valgte å stoppe på 140 meters dyp, skjedde det som ikke skulle skje… Linen gikk av, og det var en tung følelse i Guidebåten. Sånn er fisket, og de kjempet videre uten at noen flere dronninger ville lures denne dagen…

Men! Søndag skulle det igjen bli knallvær, og hele campen var supergira på en ny tur til det legendariske V-berget. På fredag fikk vi også besøk av Patrik og co som skulle fiske over en weekend, og de var mildt sagt sugne på å henge med ut på langturen. Så vi samlet flåten og kjørte ut mot denne fantastiske plassen kl 6 på morgenen. Jeg rattet båt 2 med engelskmennene, da de ville rikte seg inn på flundran der ute. Halveis ut på langturen, stoppet vi på en grunntopp og plukket noen makrell som betesfisk til denne turen. Noe som skulle vise seg å være lurt… Vel ute på plass, drøyde det ikke mer enn et pr minutter før Patrik i båt 1 kunne melde om en giganttorsk på 27,5 kilo!!! Nytt årsbeste på torsk i Vesterålen, og kun etter noen få minutter med fiske. Vi siktet oss på den flate kjempen, og tilpasset betene etter dette også. Det ble fisket med 3 kilosseier under hele dagen, men det viste seg også være dødelig effektivt på de større torskene. Aron som også var på sin første norgestur, smekka like greit med en drøy torsk på 22 kilo etter noen minutter. Og fisket stoppet ikke heller.. Vi fikk flere grove torsker i denne klassen som ble satt pent tilbake. For det var ikke det vi var på jakt etter. Men under dette kaoset fikk flere båter torsker som brøt 20 kilosgresnsen, og Nils i båt 5 dro like greit til med en grov torsk på 27 kilo noen strakser etterpå.

Utover dagen kom det en liten dødperiode sammen med strømstilla. Men akkurat da det begynte å sette litt fart i strømmen igjen, kroket Kevin i min båt noe gigantisk. Han hadde sverget til en 4 kilossei hele dagen, og endelig kom hugget på 60 meters dyp. Kevin Sveiver til med sirkelkroken, og det er ettefulgt av bomstopp og et brutalt headshake. Det gled sakte ned mot bunnen, og da Kevin skulle sveive enda en gang i mot, ble det slakt. Fisken var plutselig borte… Jeg er fortsatt overbevist om at dette var en av de mange gigantene som ligger under de uendelige mengdene med sei og torsk. Det var frustrerende, og man kunne tydelig se bitemerker over hele seien etter endt fight. Vel vel, nye tak! Vi drev nedover mot 90 metersmerket, og her begynte igjen torsken å være dominerende. Selvom Kevin trolig mista en stor kveite, så fikk han en fantastisk trøstefisk i form av en lange på 25 kilo! Flere av båtene kunne melde om fangster av grove eksemplarer av både lange og torsk. Vi avsluttet fisket nokså tidlig, for det begynte å regne noe helt vanvittig midt på dagen. Uavhengig av regnet, kjente de fleste seg fornøyde uansett med dagens fiske. Det ble rett og slett en fantastisk dag på havet for alle sammen, og stemningen var god når vi kom til land og fortalte hverandre om hva vi hadde opplevd denne dagen.

De 2 kommende dagene skulle været faktisk være ordentlig tøft. Yr meldte om 15 ms i gjennomsnitt, og 22 i kastene. Heldigvis er vi godt skjermet i Jørnfjorden, og vi kunne ta noen korte turer ut på fjorden for å plukke litt makrell til middag i mellom de verste kastene. Men de aller fleste valgte å bli igjen på land disse dagene, og heller nyte god mat og drikke i de fine stuene våre i vakre Jørnfjorden. Selvom uka avsluttet med ruskevær, står nok disse 2 langturene sterkest i minne for alle gjestene våre denne uka. Og med det vil både jeg og Alexander takke for en utrolig trivelig uke, og vi håper at vi ser dere alle igjen!

Tight Lines // Jørgen Zwilgmeyer og Alexander Brøther