fantastiskt mixfiske PÅ Å!

Denna vecka började ganska tufft där vi till en början hade svårt att hitta fisken, men efter att ha utforskat lite nya områden har vi äntligen hittat ett område håller bra med fin matfisk i form av torsk såväl som ett bra flundrafiske.

I Fredags så körde vi i samlad trupp ut mot dom tilltänkta flundraplatserna för dagen, ett snabbt stopp för betesfisk resulterade i mängder av makrill samt sej i lämplig storlek för våra färdigriggade tackel. Väl på plats ute i strömmen var det till en början svårt för samtliga båtar, men efter tidvattenvändning kommer som på beställt en huggrusch som dem flesta av gästerna träffade in och kunde få ett gäng flundror. Längst strå drog definitivt Marcus som gled in över radion med en rapport om 4-hugg där tre av fiskarna blev landade, inga monster men någon fin matfisk. Daniel som rattade guidebåten rapporterade straxt därefter in en flundra på 111cm följt av en på 104cm. Övriga båtar rapporterade även dom in fina flundror med en topp bort mot 130cm. Även Dragan och Kompani i båt 8 som testade lite grundvattenfiske en bit norrut  lyckades riktigt fint med 5 landade flundror, ingen direkt toppfisk men grymt kul på lätt utrustning. Efter denna goa huggperiod byter Marcus ställe och en bit in i den första driften så smäller grabbarna i gött och kan efter en stund landa en riktigt fin fisk på 176cm, fisket är helt enkelt bara grymt!

På söndagen körde dem flesta båtarna norrut i jakt på torsken, Daniel ledde den lilla expeditionen mot ett välkänt område som den här tiden på året brukar hålla riktigt bra med fin mattorsk, Väl på plats så dröjde det inte länge innan innan båtarna började landa fisk, torsken bokstavligen kastade sig över våra filebitar samt sandeels på grund topparna. Efter en härlig huggrusch så hände något lite halvbökigt, Mike i guidebåten krokar en fin torsk på jigg och precis när Daniel ska landa fisken som tappas krok fästet och jiggen flyger in i Daniels hand, Jiggen satt djupare än uern står och enda lösningen var att försöka trycka kroken helt igenom handen… Några vackra melodier och ett par svettigare sekunder senare så var allt återgäldat och såret toppades med hjälp av lite sårplast. Så till alla kommande gäster glöm inte bort att vi har ett brett förstaförbandskitt i varje båt som står till ert förfogande ifall olyckan skulle bli ett faktum, kom bara ihåg att informera oss ifall ni använt något så att vi kan fylla på kitten till eventuella händelser i framtiden. 

Åter till fisket, ingen var nog besviken på fisket denna dagen om man nu får gissa. Torskfisket med flera över 15 kilo avlöstes med flundror och fina sejar. Mike drar guide båtens toppfisk på 16kilo samt driften efter en flundra på straxt över metern. Mark och gänget i båt 12 riktigt gottar sig i det fina mängdfisket och efter en stund landar även dom en flundra följt av rapporter om ytterligare ett gäng fina med en topp på 139cm.

Efter dom första fina dagarna gled det dessvärre in ett oväder över lofoten och det är fösrt sista dagen på veckan som det sista krutet skulle brännas ut. Onsdag morgon och ett helt enkelt strålande väder gör att förutsättningarna för en repris på yttersidan var ett faktum. Men det är svårt att köra över dom heta flundra platserna utan att göra ett försök, betena släpptes ner och efter någon minut så smackar Mike i guide båtens första flundra för dagen följt av en missad fisk av Tony, Mike får känsla och lirkar fram ytterligare en fisk som i den härliga strömmen bjöd upp på en riktigt go fight med flera rusningar. 

Dom andra båtlagen körde gött även dom med en lyckad start på flundran följt av ett gäng ytterligare torsk och sejbonanzan en bit norrut.

Denna vecka har verkligen bjudit på allt man kan förvänta sig här uppe i Nordnorge, Fantastisk fiske, sol och vindstilla samt skyfall i sidleds som bäst observeras inifrån hytterna med något gott att dricka samt riktigt trevligt sällskap!

Denna vecka är vår kära kollega Alexander Lindgren på semester så om ni ringer honom så svarar Daniel denna vecka.

Nu ska vi snart hämta dom nya gästerna och det ska återigen bli en magisk vecka här på södra lofoten!

Tight Lines//Daniel Freland, Alexander Lindgren och Marcus Pettersson