Sensommar i Havöysund

Den gångna veckan i Havöysund har bjudit oss på stundtals riktigt fint väder med både värme och sol. Fisket har varit varierande och vi har prövat för lite olika arter. Under våran första dag för veckan så körde vi lite olika håll och mixade mellan torsk och hälleflundra. Killarna i guidebåten lyckades hitta lite torsk och kolja men annars var torskfisket riktigt avslaget och det kändes mest som att fisken faktiskt inte var där, men mitt under fisket nä det faktiskt nappade på lite så fick en av gästerna i Guidebåten ett riktigt kanon hugg och fisken började buga tungt och sedan dra iväg i en brutal rusning, det var inget snack om att det var en flundra, men tyvärr med lite snäv linvinkel och spöt lagt under full press mot relingen, så han Andreas inte fram innan spöt small av på mitten och linan gick av…

Under vår andra dag var det dag för långtur och efter den första dagen som visade sig vara mindre produktiv fångst mässigt, så var förhoppningarna att detta skulle få tillbaka gnistan hos gubbarna. Det var flundra fiske på schemat och förhållandena var perfekta. Det tog inte lång stund på första driften innan det började hugga i min båt och vi drog ett par snabba mindre fiskar på spinnfiske, samma sak följde för båtarna runt om och vi hade en fin period på nån timma där det kom upp en del flundra upp till 120cm, men sedan dog de av och vi letade oss vidare. Det dröjde tills vi hade fått lite go ström på det sjunkande tidvattnet innan vi fick igång fisket och även då lyckades dra ett antal flundror mellan båtarna med toppfiskar runt 20 kilo.

Under söndagen så begav vi oss till ett område med mer ström som jag tyckte borde va hett då vi inledningsvis hade riktigt låg ström i början av veckan. I min båt hade jag Charlie 10 år som gjorde sin livs första havsfiske resa och han var taggad till tårna att få fånga sin livs första hälleflundra. Vi blandade mellan lite jigg fiske och mete, Charlie körde med en 300 grams 4D Herring i makrillfärg som han trodde stenhårt på. Under den första driften riggades det mest och fixades iordning, så när vi äntligen var igång sa jag till Charlie att ”nu skall jag lägg upp min absoluta favorit drift” vilket han tyckte lär som en helt utmärkt plan. Det tog bara några minuter efter att vi drivit mot kanten innan Charlie ropar till mig att han fastnat i botten och jag fattar med en gång vad det var snack om så jag springer fram till han och ropar att han skall göra ett så hårt mothugg han kan, det blev riktigt tungt och jag fick ta spöt snabbt för att justera bromsen och dra till för att försäkra om att fisken blev hårt krokad. Då när jag tar över spöt och pressar fisken snabbt så smäller rullfästet på hans spö av och rullen roterade nu fritt runt klingan på spöt, vilket komplicerade det hela lite. Charlie var snabbt tillbaka på spöt och tog i för kung och fosterland, efter att fisken hade bjudit på ett par tunga gungningar så började den trycka iväg i en otrolig rusning, Charlies farsa fick steppa in och bistå Charlie med hjälpande händer under fighten för att hålla rullen på plats medans dom på ett unikt sätt som jag aldrig sett för, fick bärga denna fisk och fighta den far och son tillsammans. Fisken bjöd på upprepade rusningar och grabbarna kämpade för glatta livet medans vi andra och båtarna runt omkring stod och hejade på. Tillslut så kom fisken upp och jag kunde landa den och mäta Charlies livs första flundra till 152 centimeter! Och som 10 åring inte bara fånga en flundra, utan även kliva över 150cm sträcket med en gång är bara helt fantastiskt. Glädjen var total när grabbarna fick släppt tillbaka fisken och beskådat henne simma ner i djupet igen, men fisket fortsatte och vi var inte klara än. Ett tag senare efter att ha provat lite olika drifter så var Charlie igång igen, denna gången med ett nytt helt spö, och när vi precis drivit upp på en fin platå så small det i riktigt ordentligt på Charlies jigg och han fick hålla i allt han palla. Grabbarna var väldigt mån om att fånga flundra i matstorlek och självklart skulle Charlie stå även för den då han snyggt pumpade upp en kanon fin flundra på 92 centimeter. Fisket var för övriga båtar väldigt segt och det kom egentligen inte upp fler flundror än de 2 som Charlie bände upp, så han visade verkligen alla båtarna vart skåpet skulle stå. En efter en lämnade båtarna området för att försöka fiska lite torsk, och fram mot eftermiddagen även vi då det inte hände mycket mer. Torskfisket var fortsatt segt men efter mycke gnetande lyckades vi tillslut fånga ett gäng torskar i mat storlek upp till typ 7 kilo.

Kommande dag så började vindarna vina över området och fisket fick spenderas i närområdet, vissa valde att hålla sig på land helt medans andra gav det ett försök men tyvärr utan några vidare resultat då det var tuffa förhållanden. Detta ledde oss in på dagen därpå då det tog tag riktigt ordentligt och vindarna drog in mellan 20-30 m/s under hela dagen så vi var helt inblåsta. Det positiva i det hela var att onsdagen sedan såg riktigt fin ut och det verkade som vi skulle få en fin avslutning på veckan. I samlade trupp på onsdagen så begav vi oss mot ett område i hopp om att hälleflundrorna var i stöten, blandade metoder som spinnfiske, traditionellt jigg fiske och mete med mindre betesfisk stod på schemat och när jag la upp för dagens första drift så han jag knappt stanna innan Andreas i guidebåten som hade stannat till strax innan, ropa ut att dom drilla flundra. Alla tagga till och bara några sekunder efter att Micke fick ner sin betesfiske till botten så sög det till även för han, Micke som fortsatt väntade på sin livs första flundra stod nu äntligen med ett kraftigt bockat spö och fick känna på den otroliga kraften av en kanon fin 106 centimetare. Sekunder senare så drog det iväg även i Davids spö som även han väntade på sin livs första, men tyvärr så brände han den. Grabbarna var lyriska över den grymma starten och bättre skulle det bli när det strax där efter river iväg igen för David men denna gången så satt det och han fick sig en riktigt rolig fight av en fin 115 centimeters flundra. fisket fortsatte ett litet tag i denna regi och Jonny å grabbarna i båten bredvid lyckades dra en kanon firre på 138 centimeter som blev den största i viken. I slutet av dagen kunde vi summera ihop ett bra antal flundror och samtliga var riktigt nöjda över en fantastisk avslutning på en härlig men svår vecka.

Tight Lines// Douglas Dahlberg & Andreas Hugsén

u