25 kg torsk i topp och ett monster tappad – Vesterålen

Då har ännu en vecka passerat och vi kan summera en vecka med väldigt skiftande förutsättningar både vädermässigt och fiskemässigt. Inledningsvis var det riktigt dåligt väder men sedan kom högsommaren med 20 grader värme och svaga vindar.

Söndagen blev den första dagen där gästerna kom ut på lite riktigt fiske. Alexander styrde kursen mot Strandgrund och de angränsande grundtopparna i jakten på bra mängdfiske på både torsk, sej, bleka, kolja. Väl på plats fångades en del torsk men inte riktigt de stora. En hel sel fin sej runt 4-6 kg samt både fin bleka och kolja på denna plats. Men då fisket inte riktigt hade dragit igång på Strandgrund så bestämde han sig för att flytta till ett annat grund där han brukar finna en hel del fisk.
Så fort han kommer dit så fylls ekolodet av betesfisk. De får några storsejar sedan försvinner stimmet plötsligt. En grupp tumlare börjar cirkulera kring båten och strax efter ropar hans gäst att han har krokat på något stort. Han står med sitt spinnspö och en haspelrulle som sprutar ut lina rakt ut från båten. Alexander ropar till alla att dem ska veva upp. Fisken sätter full fart ut mot djupt vatten. Alexander kör efter i fullfart och gästen vevar febrilt för att få tillbaka lite lina på den nästan tomma spolen. Det blir några intensiva minuter innan fisken väl beslutar sig för att ”parkera” på 130 meters djup. Efter 15 minuter av diverse försök att lyfta fisken så går tyvärr linan av. Att den var STOR var det inget snacka om, näst intill omöjligt att lyfta från botten, trots efter lång tid med många försök så lyckades dom ej rubba fisken. En stor besvikelse sprids i båten, det var verkligen en fisk dom hade önskat få se, den där drömflundran som självklart hugger på ”fel” spö. Gästen som bara skulle ta några kast med sitt lättare spinnspö efter storsejen och så smäller det där monstret på. Vi vågar inte säga hur stor den var men att den var STOR var det inget snack om! Alexander går tillbaka till samma grund och som plåster på såren så tar det inte lång tid förrän dom krokat i en ny flundra. En kort men intensiv fight senare så har dom lyckats landa en fin fisk på 120 cm. Strax efter meddelar även britterna att dom landat en på 133 cm i båten bredvid.
När fisket började dö ut även på denna plats så besluta dom sig för att återvända till campen för att ladda batterierna inför morgondagens tänkte långtur.

Måndag morgon ringer alarmet kl 05:00 och efter en stark kaffe gör sig gänget redo för dagens långtur ut till V-berget. Stämningen är alltid speciell inför dessa långturer. En mytomspunnen fiskeplats där ALLT kan hända! Det åker ut i en gemensam konvoj, gästerna tar rygg på guiden Alexander som visar vägen ut till denna fantastiska fiskeplats.
Väl ute så tar det inte lång tid förrän britterna rapporterar om en stor torsk på ca 20 kg! Det kommer upp ett par torskar till runt 10 kg innan det fortsätter ut för att testa fisket efter långan. Det fångas ett par runt 5-7 kg. Sedan smäller det på något starkare i guidebåten, efter den första initiala rusningen förstår Alexander att det är en Hälleflundra. Efter hård press lyckas dom landa en fin flundra som även denna mättes till 120 cm! Sedan dog fisket av, så Alexander skannade sjökortet för att finna något nytt. Han får sedan ögon på 52 m grundtoppen som vi tidigare fått fina torskar vid. Det visa sig bli ett grymt beslut för inom loppet av en timme så hade dom landat 6 torskar över 15 kg där de 3 största låg på 17, 18 samt 25 kg! En riktigt stortorsk plats och efter den avslutningen bestämmer dem sig för att glida hem till campen på ett stilla hav.

Våra tyska gäster rapporterar även om en hel del kungsfisk och lubb när dom testat på djuphavsfisket strax utanför campen. Även en hel del storsejar. Ett minst sagt trevligt fiske man bör testa på, om inte annat för fiskens fina kulinariska upplevelse.

Sista dagen lyckades även Jim från den brittiska båten landa en fin flundra på 130 cm på västsidan inte långt ifrån vår plats ”Buffén” tagen på 50 meters djup. Värt att nämna är att samtliga flundror fångats på jigg denna veckan. Denna tagen på en Crazy Daizy 400 gr från Westin fishing.

Nu laddar vi för en ny vecka i Vesterålen och önskar alla nya gäster varmt välkomna!

V

G

N

O

D