Langebonansa og variert fiske på Vesterålen.

Som flere vet har Sas piloter gått ut i streik. Dette resulterte i at en av våre tyske gruppe som hadde bukket guidebåten denne uka fikk flyet sitt kansellert. Heldigvis klarte vår andre tyske gruppe med Martin, Roland og co å komme seg hit med egen bil, selv om deres fly også ble kansellert. De ankom campen tidlig torsdags morgen. Noe vi ble vanvittig glade for:)

Første fiskedag som ble torsdag, var været ikke godt nok til å få fisket utaskjærs. Det blåste 7-9 ms og dønninger fra Vest på nærmere 2 meter. Men det stoppet ikke våre svenske kunder fra å fiske nærmere campen. Kapteinene i båt 5 og 6 med Patrick Hellgren og Henrik Olavsson satte kursen ut mot noen grunntopper rett utenfor Lagunen. Dagen før hadde vi guidene sammen med den svenske gruppen pratet godt om lagunen for det gode kveite fisket tidlig på sesongen. Når de kommer ut på grunntoppene på torsdagen får de se noe utrolig. Hele innsiden av Lagunen koker av makrell. De skjønner fort at det er bare å få opp makrell til agnfisk å sette kursen inn i Lagunen å begynne å fiske etter kveite. De rigger opp kveite riggene å satt på en makrell på rundt 1kg. Det tok ikke lang tid før den første kveita sugde i seg makrell å fikk stanga til å bøye seg å snella til å begynne hyle. Det var en flott kveite som målte 128cm. like etter hugde det på enda en på 125cm! For en start på fiske uka deres her på Vesterålen. På ett par timers fiske på synkende tidevann hadde de da landet 2 flotte kveiter og tosifret antall med torsk på en vekt mellom 3-6 kilo.

Fredagen bydde på samme vær som torsdagen gjorde. Jeg (Alexander) og Kristian Hausken dro ut mot mot toppene utenfor lagunen som har levert bra med fin lyr, torsk og sei tidligere. Med oss i Guidebåten hadde vi med oss ett svenskt par (Frida og Peter) Med følge av den tyske gruppen. Dagen så ut til å bli veldig bra når Peter får opp en fin torsk på 12 kilo. Men det skulle vise seg at fisket den dagen skulle bli vanskeligere og vanskeligere. Det ble også fanget en steinbit på rundt 2 kilo. Den tyske gruppen fikk 12-15 sei og torsk av den mindre vektklassen. Vi så mye tegn til uaktiv fisk som lå å ”trøkka” mot bunnen. Dårlig tidevann med lite strøm var trolig hoved årsaken til tregere fiske denne dagen. Den svenske gruppen forsøkte seg nærmere Gaukvær. Det skulle vise seg å være det samme trege og vanskelig fiske der også. Flere av båtene valgte å avslutte dagen tidligere for å heller å lade batteriene til dagen etter.

Lørdagen skulle vise seg å gi bedre utbytte for den tyske gruppen. De var fast bestemte på å fiske etter uer denne dagen. De fikk tips om en bratt kant som går ned til 210 meter. På denne kanten har vi fått mye uer tidligere på rundt 160 meter. Dette lykkes også denne gruppen godt med! De rundet av ett par timer senere med rundt 20 stykk uer i båten. De fikk også 5 torsk på hjemveien nærmere campen.

Søndag å det er booket for langtur. Etter lang venting for å få kjent på hva Vesterålen virkelig har å by på, skulle dette bli en helt vanvittig flott dag. Kl 8 kjørte vi 3 båter ut mot vår langtur ut i åpent hav. Jeg (Alexander) og Kristian guidet den tyske gruppen i båt 1 og 2. Med meg i båten hadde jeg også vår praktikant Bo. Selve kjøreturen ut var bare helt fantastisk i seg selv. Noe rest sjø fra gårsdagen var det, men bølgene var lange og rundt 1,4 meter høye. Etter en 1time og 45 minutters kjøretur. Tar det ikke lang tid fra agnfisken blir sluppet ned, til den første store torsken sitter kroket. Den veies til 14 kilo. For en start! vi fortsetter fisket på plassen vi ofte besøker først ute på langturen. Det er en topp på 38 meter som ofte holder MYE små sei, vi så små seien på ekkoloddet men ingen jagende fisk under, å det resulterte i at vi valgte å skifte plass etter 40 minutt fiske på 38 meters grunn toppen. I mellomtiden har Kristian kjørt med sine gjester ut til langekanten å kunne fortelle at langen var virkelig på hugget, så da satte vi også kursen ut mot den små berømte langekanten. Allerede før vi ankom langekanten hadde Kristian sine kunder fått opp flere pene torsker på rundt 10 kilo og noen langer i 12 kilos klassen. Jeg la meg midt i kanten på ca 80 meter å det tok ikke altfor lang tid før vi hadde dagens første trippel hook up! Kundene smilte og lo mens svetten rant. For en opplevelse! Alle har sin lange i enden av snøret. De tre første langene vi fikk i båten veide mellom 12-15 kilo. Kundene var i ekstase. Det var akkurat dette de hadde drømt om. Vi legger enda ett drift i kanten å da smeller det på noe som var veldig mye tyngre, på agnfisken til kunden Christian! Ett ordentlig hugg å fisken tar line. Etter en god fight kommer det opp en virkelig lang lange! Fisken målte til hele 170cm og den veide 27kilo! Vi endte med rundt 20 langer i min og Kristian sin båt og 5 stykker i båten til svenskene. Kundene trengte virkelig en pust i bakken etter det gode lange fisket. Jeg bestemte meg for vårt neste mål, en topp på 53meter vest for langekanten, som har levert veldig bra med STOR torsk nå de siste langturene. Kristian ble igjen for å fortsette langefisket vi satte kursen videre. Vi får ett par fine torsk der på rundt 10 kilo før Kristian forteller at kundene i båten hans var fornøyde med dagen å ville hjem. Det samme svarte de i min båt. Den tyske gruppen var strålende fornøyde med dagen å vi satte kursen hjem igjen i strålende solskinn å nydelig vær.

Vi gleder oss fortsettelsen av denne uka!

Tight lines //Alexander Brøther og Kristian Hausken