Ukesrapport Vesterålen – Krevende vær, men fortsatt fine fangster!

Første halvdel av denne uken har bært preg av ett krevende vær og litt tregere fiske enn normalt. Allerede ankomstdagen valgte flere av våre grupper, som ankom tidligere på dagen å komme seg rett ut mot det åpne hav på vår vestside. Ettersom at det var mye roligere sjø enn hva de kommende dagene hadde å by på. Klokka 18.00 Bestemte guidebåten, med Kristian som guide, å sette kurs ut mot vestsiden. Etter litt leting fant Kristian noe torsk nede på 70 meter i en såkalt «håla» Det resulterte i noen flotte torsker med en toppfisk på 11kilo. I mellomtiden hadde båt 3 plassert seg mot en lagune som er 15 minutter unna campen. De hadde ett mål for øye, kveite. Det tok ikke lang tid før en kveite rundt 1 meter innhalerte en 300 grams jigg. De fikk også flere torsker i 4 kilos klassen samme området denne kvelden. Det ble en fin og innholdsrik kveld her på Camp Vesterålen.

De neste dagene økte vinden, og fisket ble litt mer krevende. Dette stoppet virkelig ikke våre grupper. Guidebåten brukte mye tid rundt ytterkanten og vikene rundt campen. Det resulterte i en kveite på 91cm. Kristian kunne også rapportere om flere gode hugg og en kveite som ruste av gårde med agnet, men som til slutt spyttet ut agnet. Dan i guidebåten fikk også en ny rekord på lyr. 5 kilo! Så det ble flere rekordbad på denne gjengen i løpet av uken!

På mandagen kom det endelig noe svakere vind og bedre vær! Det var denne dagen alle gruppene hadde ventet på. Jeg (Alexander) dro ut i båten i 1-tiden på natten, med retning vestsiden. Vi hadde ett mål denne dagen, og det var torsk. Når vi kom ut passasjen, var det noe rest-sjø etter de vindfulle dagene, som senere la seg utover kvelden. Vi startet å søke på grunntoppene for å se om det var noe jagende torsk på grunnene. Allerede på den andre grunntoppen vi besøkte, tok en torsk i vanvittig god kondisjon 400 crazy daizy-jiggen til fiskeren Jørgen. For en start, og for en fight! Det ble noe pene torsk på toppene før vi bestemte oss for å legge oss litt djupere i en renne rett nedenfor. Der så vi straks at vi hadde truffen en fin plass. Det kom flere pene koljer i trekilos-klassen, og noen bra torsker som nærma seg 7 kilos-grensa. Noen timer senere kom også Bo som kjørte båt 6 med våre hollandske gjester og Kristian i båt 2 med den andre svenske gruppen. Vi planla fort ettersom at dønningene hadde lagt seg såpass, at vi ville prøve lengre nord-vest. Der ble det virkelig ett vanvittig storfisk-fiske! Det ble raskt etter ankomst rapportert om den ene storseien etter den andre! Med toppfisker nærmere 14 kilo er det vanskelig å ikke ha ett smil om munnen. Det var super stemning i alle båter med mye latter og humor. Det ble også rapportert om bra fangster av jagende torsker under storsei-racet. Torsken som kom opp var i 5-10 kilos-klassen. Det er alltid like kult når seien og torsker jakter sammen i et riktig fiskerace! Sei-fisket varte ikke lenge, ettersom at storseien er en vanskelig fisk å sette ut igjen når fisken blir tatt på dypere vann. Jeg (Alexander) valgte å bevege meg en kort kjøretur lengre nordover for å fortsette torskefisket. Vi la oss på ett platå på rundt 60 meter. Det ble en kjempe-suksees. Vi traff direkte på en stor stim med jagende torsk som sto imellom vannlaget. Det ble hugg etter hugg i en kort, men intensiv torske-bonanza. Toppfisken tok Jørgen på rundt 10 kilo. Like etterpå kom de andre båtene for å få med seg det samme gode torske-fisket. Det var veldig tydelig å se denne dagen, at fisken virkelig var på hugget, og at fisken jager så tydelig gjorde det vanvittig spennende! Senere på dagen valgte Kristian som guide i båt 2 å prøve seg på ueren. De plasserer seg på 170 meter, på en kant, som branter ned mot 200 meter. Det ble også en kjempesuksess. Det ble noen vanvittig fargerike uer, med en toppfisk på 2 kilo.

Båt 1 med Claus og Esben valgte å bruke dagen innenfor øyene på vestsiden, på jakt etter kolje og kveite. De startet fisket denne dagen med å fiske etter kolje, noe som ble en kjempesuksees med flere pene koljer og en toppfisk på rundt 3,5 kilo. Senere hadde de flyttet seg litt lengre sør mot en plass med utrolig fine bunnforhold for kveite. Der fikk de to veldig flotte kveiter på 93cm og 103 cm. For en fantastisk dag det ble her på Vesterålen! Siste dagen skiftet været igjen å vi ble tvunget til å ligge inne i fjorden igjen. Det resulterte i en kort dag med fler lyr, og en flott toppfisk i 5 kilos-klassen. Det ble en kort dag på grunn av den økende vinden.

Vi vil takke våre grupper for en fin uke og velkommen tilbake.

//Alexander Brøther, Kristian Hausken og Bo Gustavsson.