VM i flundra fiske och torsk på 25 kilo i Havöysund

Då har vi tagit oss igenom en helt fantastisk vecka här i Havöysund som bjudit på allt man kan önska när det kommer till fisket i nord Norge, växlande väderförhållanden med allt ifrån kalsong fiske till piskande vindar och ösregn, flundra fiske i alla dess former samt magiskt torskfiske med stora toppfiskar, de finaste matfiskarna som kolja och annat gott. Vi inledde veckan med den eminenta VM tävlingen i flundra fiske som gick av stapeln under fredagen och lördagen, de 15 bästa teamen från kvalet under fredagen skulle sedan göra upp i finalen under lördagen. Vi hade en hel drös med båtar från våran camp denna veckan som ställde upp i tävlingen, första dagen bjöd dessvärre på tuffa väder förhållanden och fisket fick avbrytas redan klockan 13:00 då det blåst upp ordentligt och var risk för ett riktigt åsk oväder, dock lyckades ett antal båtar från oss ta sig vidare till finalen. Fisket var absolut krävande och inga monster fiskar blev fångade men lyckades man fånga ett par fiskar över godkänd storlek (82cm) så hade man goda chanser att ta sig vidare. I Guidebåten hade vi våra engelsmän som inte deltog i tävlingen, dock var det endå flundra fiske på schemat och Malcolm som aldrig förr hade fångat flundra kroka i en bra fisk. Vi skulle veva upp och lägga ny drift och när Malcolm vevade upp sin Sandy Andy 300g så small det halvvägs upp och bar iväg i bra fart, han fick känns på den brutala kraften från hälleflundran för första gången och lyckades landa fisken som mätte 138cm!

Final dagen bjöd på riktigt fina väder förhållanden med ingen vind och strålande sol. Detta såg ut att vara våran chans för veckan att komma iväg på långtur och de flesta passade på att nå lite fiske platser längre iväg, fisket var riktigt hett under de första timmarna av dagen och det fick verkligen Malcolm känna på, som tidigare nämnt fick sin livs första flundra dagen innan på 138cm… Jag stannade båten för dagens första drift och Malcolm fortsatte såklart med sin favvo jigg från dagen innan och sänkte ner den direkt, han vevade upp två vevtag från botten och DIREKT tog det tvär stopp i grejerna följt av ett par tunga head shakes, helt otroligt men 2 sekunder in på första driften står han redan med en dröm fisk på kroken och fick bända tungt! Fisken kom med utan någon allt för stökig fight och jag kunde landa fisken åt han på första försöket. Fisken mätte hela 155 centimeter och kick startade verkligen dagen för oss på ett bra sätt, dock skulle dagen visa sig inte fortsätt riktigt så enkelt, flundrorna var svåra, strömmen var låg och dom var framme och bet av våra jigg stjärtar många gånger, efter ett antal tappade fiskar så lyckades jag peta upp en mindre flundra på 89 centimeter men det skulle dröja tills vägen hem då vi stannade till på ett nytt område innan det skulle hända grejer igen där jag först drog en fisk på 119cm följt av att Malcolm var igång igen och tappade en riktigt fin fisk, men han höll kvar jiggen och fortsatte jigga lite och då kliver det på en till fisk, dock mycket mindre men en fin 85a som fick sätta punkt för den dagen. Kvällen spenderades med en trevlig middag för alla som deltog i tävlingen samt andra utifrån som ville vara med om festligheterna och prisutdelningen som var mycket trevligt.

D

Under söndagen var det dax för torskfiske och under förmiddagen skulle vädret fortsatt vara fint följt av tung vind efter lunch så vi dönade ut till torsk bankarna som tidigare veckor vart produktiva och det var inte några konstigheter där. Så fort jag stannade båten visades 30 meter höga betes stim över allt och vi skickades ner våra beten för att se om dom feta torskarna var hungriga, det tog inte mer än några sekunder innan första fina torsken satt, dock en smal historia med en gigantisk skalle, men vi körde på och fisken högg som tokiga under ett par timmar. Vi lyckades landa en hel drös med fisk mellan 8-15 kilo och efter ett tag så sög det i riktigt jäkla ordentligt för Terry som fick några riktigt tunga gung i sitt spö på det 80 meter djupa vattnet som han sedan fick pumpa upp fisken ifrån, svetten började rinna och tillslut kom det upp en skapelse som hade riktigt sjuka proportioner och torsken vägdes in på kungliga 25 kilo och Terry som gjorde sin fjärde Norge resa var helt överlycklig för denna dröm torsk! Strax där efter var Graeme igång och bände tungt även han och lyckades bända upp ännu en riktigt fin torsk som vägde 18 kilo! Snart blåste det upp kraftigt och grabbarna var nöjda så vi begav oss hemåt.

Kommande dag var vädret fortsatt tufft men gick man ut i ottan kunde man ta sig väster ut för att sedan segla hem med vågorna under eftermiddagen, några som var taggade på detta var grabbarna i team Joker som begav sig ut tidigt för att fiska på lä sidan av en ö väster ut, dom gick långt in i vikarna och gnuggade alla kanter dom kunde hitta och lyckades landa två fina flundror på 130 centimeter och tappa ett par stycken, annars var detta en svår dag där många bara var ute en kortare sväng utan något större resultat. Michal och grabbarna gick ut just utanför campen och lyckades hitta stora mängder med mindre torsk, dock när dom är i full gång med att dra matfisk så kliver det på något otroligt stort på ett av spöna och Michal fattade direkt vad det var frågan om, en riktigt fet flundra! Dom fightade fisken i 45 minuter i det hårda vädret och Michal som vart med och tagit MÅNGA stora flundror förr upp till 2 meter fick konstaterat att det var ett monster dom hade på kroken när han var tvungen att ta över spöt från sin kompis, men tyvärr så gick fisken vinnande ut fighten då den 20 meter under båten lossnade…

Under våran sista fiskedag var det äntligen fina förhållanden igen och det var nu dax att avsluta veckan på topp! Jag hängde med Andreas och gubbarna i båt 9 följt av Sune och gänget i båt 3, vi gick för stort och 05:00 begav vi oss till ett område där vi hade bokat möte med de stora madammerna. Området är ett riktigt favorit ställe och vi var alla medvetna om att det var en fråga om magi eller fiasko, men det fanns bara ett mål i sikte och vi skulle ha stor fisk på kroken! Bara efter ett par drifter så kom det in ett riktigt fett eko på vårt ekolod och jag säger till grabbarna att det är en feeet flundra på G, den går rätt upp på Matssons betesfisk och lägger sig så nära att det nästan var garanti att den skulle ta, men icke sa fisken och gick åter ner till botten och la sig, vi började snacka om hur dom många gånger kan följa efter under lång tid och innan vi ens hinner tänka på något annat så river det iväg på Patriks spö och han sätter fisken som direkt visar sig vara en tung pjäs, vi drog slutsatsen att det var fisken vi precis hade sett, och då visste vi också att den var fet. I den 3 knop hårda strömmen tog det en bra stund innan Patrik fick loss fisken från botten, men efter det satte han go press på fisken och lyckades lyfta den hela vägen till båten utan några vändor till botten. Istället fick jag bjuda på den eminenta robot dansen när jag landade fisken och den tail walkade längs båtkanten som en galning! Vi mätte fisken till snygga 176cm och konstaterade ett nytt PB till Patrik som under många resor hit upp gjort sig välförtjänt av denna underbara fisk. Sune och gänget bredvid taggade igång och skulle inte vara sämre dom oh gick strax där efter i sin första fisk för dagen som även den var riktigt fin och mätte hela 150 centimeter och Sune som fångade den var riktigt glad efter flera års väntan på att äntligen få komma tillbaka hit upp och bända tungt. Under dagen sen var fisket svårare men Daniel i min båt var vass med jiggen och sitt roliga slow pitch spö och lyckades dra 3 stycken mindre flundror med ett par i perfekt matstorlek. Fram mot nästa ström vändning så hittade vi ett spott som höll hugg villig fisk och boysen i båt 3 lyckades dra två fina firrar på 120 och 129 centimeter vilket var en fantastisk avslutning på veckan för dom och en go revansch för Björn som hade haft oflyt med ett linbrott på en bra fisk under dagen… Vi kände att veckan började närma sig sitt slut men efter att vi lyckades dra en makrill så taggade Andreas igång och fick feeling, jag la upp sista driften för veckan och strax där efter suger det till i makrillen, men fisken spottar, Andreas höll kvar betesfisken där nere i hopp om att den skulle ta igen och mycket riktigt gjorde den det och Andreas fick äntligen sätta kroken i en bra fisk som bjöd på en helt brutal och stökig fight! Vi landade även denna och mätte till 148 centimeter och den satte verkligen punkt för veckan i slutminuterna.

Vi tackar alla för en fantastisk vecka! Tight Lines// Douglas Dahlberg & Andreas Hugsén