En ytjagande Marulk och mycket mer från Nappstraumen

Många har nog väntat på fiskerapporten från Nappstraumen då vi normalt sett brukar göra en halvleksrapport i mitten av veckan. Men har man tittat på väderleksrapporterna så har ni haft svaret. En vecka som stort sett blåst bort med hårda vindar från sydväst och massa regn. En minst sagt bitter vecka, men gästerna har ändå hållit humöret uppe på campen och tagit minsta chans att komma ut på havet för att få göra det dom kom dit för att göra – fiska!

Stort sett allt fiske har bedrivits på sydsidan eller utanför hytterna i Nappstraumen. Vår fiskeguide Johan Mikkelsen guidade Krister, Niclas och Ronny från Sverige och styrde båten mot sydsidan en blåsig dag i söndags förmiddag. Fisket skulle visa sig bli riktigt lyckat trots det svåra förutsättningarna och efter endast ett par timmars fiske så hade dem landat fina sejar i 3-6 kilos klassen. Ett gäng fina torskar med topp på 10 kg till Krister. Dock var det Ronny som stod för mängdfisket denna dag då han pumpade upp den ena torsken efter den andra. Inte nog med det så träffa dem på ett stim jagande blekor där dem fick dubbelhugg på blekor samt en riktigt stor på hela 5 kg till Krister!
När strömmen sakta började avta så blev fisken allt svårare att få till hugg, de valde då att åka hem lite tidigare för att ladda batterierna för morgondagens enda chans att komma ut på det öppna havet på nordsidan. Ett beslut som visa sig bli räddningen för hela veckan, men dagens resultat var också fantastisk bra med tanke på det tuffa vädret som var.

Under kvällen på söndagen så började vinden äntligen avta och flera båtar passade på att åka ut sent denna kväll trots att det fortfarande gick en hel del grov sjö ute på Nordsidan. Johan som avslutade fisket tidigare denna dag ställde istället alarmet på 02:30 för att möta upp samma gäng dagen efter och med förhoppningar om att sjön hade lagt sig ytterligare. De tänkte också att de ville testa på något helt nytt efter att ha hört talas om det fantastiska uerfisket som Nappstraumen har rapporterat om tidigare i år.
Med grus i ögonen och kaffe termosen i högst hugg så åkte dom ut på ett stilla hav på nordsidan. Hela gänget var förväntansfulla och även guiden Johan verkade väldigt exalterad över att få ta med gästerna till denna relativt nyfunna fiskeplats. Den första biten kunde de köra i 20 knop utan problem men ju längre ut dom kom ju större blev vågorna, men nu var dem så nära att de valde att fortsätta dock i ett betydligt långsammare tempo. Johan berättar hur han ser en front börjar närma sig och följer den noga för att kunna ta snabba beslut ifall det skulle blåsa upp igen. Det visa sig bara vara en regnskur och gänget kunde nu andas ut och släppa ned deras Uertackle på ca 160-210 meters djup. De hinner knappt nå botten fören de står med böjda spön hela gänget. Nu var det bara att veva upp igen, lättare sagt än gjort. Det utbyttes ett flertal svordomar och stånkande när mjölksyran började kännas i armarna. Men vad gör man inte för att få sin drömfisk?! Mycket riktigt så ploppar det upp ett gäng fina kungsfiskar och en och annan lubb. Gänget fiskade på ett par timmar och fick många fler och tillslut står Krister med ett lite kraftigare spöböj än tidigare. Upp kommer dagens första långa, inte långt efter svarar Niclas med att ta resans största långa på ca 10 kg, en drömfisk för Niclas som gör sin första fiskeresa till Nordnorge. Det fångades även ett par vitlingar där största var uppemot 1 kg! När armarna hängde långt ned till knäna så bestämde de sig för att runda av fisket innan vinden skulle återigen öka i styrka. På vägen hem gjorde dem ett snabbt stopp och håvade upp ett gäng fina makrillar. Lådan var fylld och gästerna var nöjda, vilken fantastisk dag!

Vår guide Calle Hjelm som har besök utav sin familj från Lysekil valde istället att gå på flundran denna dag, inte långt efter kunde hans bror Pelle stoltsera med sin livs första hälleflundra på 82 cm! Även dom har krigat sig ut i det dåligt vädret under veckan och belönats med riktigt fina storsejar samt en och annan torsk. Men då vädret har varit så tufft så har dem istället lagt mer tid på rödspättafisket i närområdet där dem lyckats fånga en hel del fina runt kilot med största på 1,3 kg till hans bror Pelle. Förutom detta har dom istället passat på att uppleva Lofoten och dess fina restauranger samt bestigit något berg när vädret inte varit gynnsamt för fiske. En minst trevlig vecka trots mycket dåligt väder. Värt att nämna är att de även fick skymta späckhuggarna på sydsidan Lofoten vilket var en härlig upplevelse att bocka av för familjen Hjelm.

Åke Sigg och gänget rapporterade även dom om ett kanonfiske när dom äntligen kom ut på nordsidan. Med ett gäng fina torskar och storsej upp emot 12 kg+! Det blev verkligen räddningen för denna veckan, då större delen av veckan varit väldigt begränsad till stugan, sista dagen var dom dock i en flundra av bättre kaliber i Nappstraumen, dock tappade dom den efter ca 10 minuters fight.
Stig Paulsen och gänget rapporterade även dom om torsk uppemot 10 kg denna dag och bra mängdfiske.

Men nu ska ni få höra nått som ni ALDRIG tidigare har hört talas om… Johan fick in en dagsguidning under sista dagen och åkte ut med en svensk familj som var och bilade igenom Lofoten. Det var endast en 2 timmars tur så Johan tog siktet på sydsidan och de närmsta grundtopparna. Halvvägs ser Johan nått som slår i ytan och ganska snabbt får han syn på stjärtfenan av en hälleflundra som försöker febrilt att fånga en skadad betesfisk i ytan. Detta är en otroligt ovanlig syn men det händer ändå titt som tätt, men det ni inte har hört talas om kommer strax. Väl på plats möts dom av en majestätisk havsörn och dom fiskar snabbt upp ett par betesfiskar som dem slänger ut till havsörnen. Den tvärvänder och dyker ned mot betesfisken som bara ligger ett par meter från båten. En otrolig upplevelse att se en så stor och mäktig örn gå ner för att döda på så nära håll. Redan här kändes dagen som fulländad och då hade dem knappt börjat fiska. Yvonne tar över spöt med sejhäcklan och drar den ena makrillen efter den andra. Sen får Niclas syn på något brunt och märkligt i vattnet precis bredvid båten. Johan skyndar sig dit för att se vad han pekar på. Först kunde inte Johan förstå vad det var men tillslut inser han att det är en MARULK som simmar helt uppe i ytan och jagar våra betesfiskar. Att en fisk som är känt för att ligga stilla på botten skulle nu simma runt och jaga våra betesfiskar var en otrolig märklig syn men något dom aldrig kommer glömma. Tyvärr fastnade den aldrig på kroken utan tog antagligen någon betesfisk runt båten och simmade sedan nöjt tillbaka till sin plats på havets botten.

Som ni förstår så kan verkligen allt hända här i Nordnorge och det är inte alltid bara fisket som gör att resan blir ett minne för livet utan det är minst lika mycket alla naturupplevelser och fantastiska människor man möter med samma fiskeintresse som en själv som förgyller resan.

Trots en av de sämsta veckorna rent vädermässigt så vill vi passa på att tacka alla gäster för att ha klarat att hålla humöret uppe och tagit de få chanser vi fått under veckan.
Det ser dock ut som ovädret håller i sig men vi hoppas det snart drar över så vi kan komma ut på våra bästa fiskeplatser igen och fortsätta leverera fiskerapporter från vår camp Nappstraumen i Lofoten.

Tight lines,
Johan Mikkelsen, Calle Hjelm & Didrik Stavervik