Stormen har bedarrat – Nappstraumen

När vi gick in i denna vecka med nya laddade gäster så visste vi att det tyvärr skulle bli en tuff start då ett riktigt oväder kom in över Lofoten under torsdagen, men att det skulle bli så svårfiskat efter det hade vi nog riktigt räknat med.

På torsdagen vaknar gästerna av att vinden viner mellan hytterna och när de blickande ut över havet från deras terrass så kunde de bara se vita gäss som gick över havet. Alla förstod att det inte var väder för fiske utan istället för att slipa krokar och lägga upp planer för kommande dagar istället. Vinden låg på stabila 19 m/s med vindstötar uppemot 25 m/s.

Fredagen så började äntligen vindstyrkan att lägga sig men våghöjden var fortfarande alldeles för hög för att man skulle kunna gå ut på det öppna havet på nordsidan. Istället valde båtarna att köra ett kortare eftermiddagspass när våghöjden var lite mer hanterbar. De åkte söderut och fiska strax utan för Nappstraumen. Det var fortfarande svåra förutsättningar för fiske men de lyckades ändå få blöta jiggarna och få känt på lite spöböj från både torsk och sej i fin matstorlek. De fick bli dagens fiske men då väderleksrapporterna lovade riktigt bra väder nästkommande dag så besluta sig alla för att istället åka hem och ladda för en heldag ute på Nordsidan där fisket oftast är betydligt bättre.

Lördagen så kom äntligen båtarna iväg på nordsidan och guiderna Calle och Didrik sätter kurs mot en plats vi kallar för Mixflaket. En plats som brukar leva upp till sitt namn då vi brukar fånga de flesta typer av arter här. På vägen ut så kunde dom känna den varma ostliga vinden som värmde upp deras vindpinade kinder från den tidigare hårda vinden. Det gick fortfarande en del sjö när dom åkte ut så det fick parerar vågorna för en jämna och go körning. Väl framme så finner dom oändliga mängder av småsej längs grundtopparna och även en hel del större fisk som låg och tryckte på botten strax under sejstimmen. Calle och Didrik tar till sig av alla deras trix för att få fisken att hugga men den vägrar.. Frustrationen sprider sig och samtliga båtar finner mycket fisk men väldigt få lyckas få dom till att hugga. Detta är något vi sett tidigt, efter storm så går fisken ned längs botten och ”tjurar”.. Men skam den som ger sig, tillslut testar Calle något helt annat och söker fisken riktigt djupt istället.
Pang! Succé, fiske direkt. Äntligen så fann dom dagens trick och inte långt efter kunde Calle rapportera om flera fina torskar och sejar i 10 kilos klassen. Han kallade även till de andra båtarna över VHFn så fler fick känna på lite riktigt spöböj!
Dagen kan väl summeras som väldigt trög men där dem tillslut fann dagens trick som vände denna tröga dag till en bra dag! Något man alltid ska bära med sig, fiske är fiske och oavsett hur trögt det kan vara så kan det vända lika fort.

Söndagen bjöd på kalasväder igen och nu hade guiderna hoppats på att fisken hade börjat hugga mer aktivt under dagen. Värmen, solen, det lugna havet, nu kan det inte gå fel.
Det sätter kurs mot Skarvskär och möts sedan av en tjocka som ligger likt en ridå över öarna ute till havs. Temperaturskillnaden var säkert 10 grader och tjockan låg så tät så att det gick inte att navigera säkert i denna. Calle och Didrik beslutar sig för att fiska strax utanför denna istället. Som tidigare dagar så finner dom mängder av småsej men torsken och sejen lyser med sin frånvaro även om dom syns på ekolodet. Den vägrar helt enkelt att bita. Det blev en dag där dom försökte med alla konstens tricks att få dem till hugg men idag så kunde dom inte finna rätt medicin även om ett par lyckades luras. En annars fantastisk fin dag på havet men där fisket var desto svårare. Ett båtlag rapporterade däremot att dem fick sällskap av en grupp späckhuggare vilket förgyllde deras dag. Något man inte får glömma är att oavsett hur fisket går så är det en enorm naturupplevelse att bara vara här uppe, får man dessutom lyckan att träffa på valar, delfiner, havsörnar så förstärks helhetsupplevelsen och man tar med sig minnen för livet.

Vädret ser fortfarande bra ut för idag måndag och tisdagen så nu hoppas vi att fisket kommer igång rejält så vi får en grym avslutning här i Nappstraumen!