216 cm Hälleflundra och Flundrabonanza i Nappstraumen

Vi har sagt det förr och vi säger det igen – HÖSTFISKET I NAPPSTRAUMEN är en fantastisk tid på hälleflundran! Vi snackar både mängdfiske och riktigt god chans på STOR hälleflundra!

Denna veckan har dominerats av hårdvind från nordost, det har minst sagt varit en svår vecka för gästerna som varit extremt begränsade till närområdet. På yttersidan Lofoten har det gått vågor med en snitthöjd på 3m samt vind som pendlat mellan 10-15m/s. Med dessa väderförutsättningar så hade vi aldrig kunnat drömma om att vi skulle kunna få uppleva ett sånt grymt fiske som vi ändå har gjort.

Under veckan har det fyllts på med stora mängder betesfisk i Nappstraumen vilket är ett gott tecken inför höstfisket. Däremot verkar mängden hälleflundra inte riktigt hunnit gått in i strömmen än. Ett par sjömil ut har det dock samlats stora koncentrationer av hälleflundra. Även rödspättorna blir allt större och större vilket har varit ett trevligt alternativ när vi inte kunnat gå ut på det öppna havet.

Efter en svår inledning på veckan på grund av vädret så träffade sedan båt 7 på ett riktigt bra mixfiske på sydsidan Lofoten. Här fick dom uppleva ett fint mängdfiske på både torsk och sej där toppfiskarna var runt metern. Otroliga mängder makrill fångades också i området. Ett bra alternativ när man inte kan gå ut på nordsidan Lofoten där det bästa fisket normalt sker.

Vår guide Marcus Pettersson lyckades dock kriga sig ut ett par sjömil på nordsidan vilket resulterade i veckans 2 första flundror i guidebåten, det fångades även ett par mindre till i närområdet under samma dag. Det var dock först på fredagen som guiden Johan Mikkelsen lyckades ta sig lite längre ut till havs på nordsidan trots en del grovsjö som den verkliga ”Flundrabonanzan” startade. Redan på första driften så lyckades Reg fånga sin livs första hälleflundra på 86 cm. En bra start men sedan tog det ett par timmar till innan det small på igen. Det började strömma allt mer och fisken blev allt mer aktiv. En ny drift lades och sedan går kaoset igång med ett trippelhugg på hälleflundra samt en fin torsk på fjärde spöt. Dem som har fångat en hälleflundra innan vet att det är rikligt att göra bara med att drilla en hälleflundra, så ni kan tänka er att ha 3 flundror på samtidigt..
Samtliga flundror landas där 2 var under måttet och fick simma vidare igen samt en var på 83 cm. Gästerna var i extas och Johan rattar tillbaka båten och lägger en ny drift på samma plats. Det dröjer inte lång tid förrän det smäller på igen och igen… Ett dubbelhugg! Även denna gång lyckas bägge landas men även dessa två var under måttet och fick simma vidare igen. Efter detta beslutade dom sig för att lämna platsen och försöka söka större fisk. Ett par kontakter men ingen fler landades denna dag. Totalt landades 6 flundror i guidebåten denna dag var av ett trippelhugg och ett dubbelhugg. En minst sagt actionfylld dag på havet!

Nästkommande dagar blev vi begränsade till Nappstraumen och sydsidan. Ett par blekor, mindre torskar och sejar fångades på sydsidan och ett par kontakter på flundra i Nappstrumen men ingen landad. En av bättre kaliber där tyvärr linan gick av under en brutal rusning. Så att dom finns där är det ingen tvekan om. När vädret började bli bättre igen så krigade gästerna ut på nordsidan igen. Marcus berättar om ett riktigt lyckat spättafiske med toppfisk på hela 60cm! Även flera över 50 cm har landats under veckan.

Sedan kom tisdagen då båtarna äntligen kunde ta sig hela vägen ut på nordsidan trots en del vågor. Calle rattar guidebåten och Marcus guidar en grupp från Tyskland.
Ganska direkt märkte dom att flundrorna var på hugget och inte långt efter kommer en fin flundra hela vägen upp till båtkanten för att inspektera deras beten i Marcus båt. Efter säkert 10 minuter av cirkulerande runt båten så bestämmer den sig för att ta gästen Hannes bete. En grym fight med haspelutrustning och Hannes första flundra var säkrad! En fin fisk på 123 cm. Calle rapporterar även han om en fin fisk på 116 cm och till strax under måttet.

En bra start på dagen. Sedan sker samma sak för Calle som för Johan ett par dagar tidigare. Ett TRIPPELHUGG IGEN, full kaos i båten, men Calle och gästerna lyckas trots allt landa samtliga flundror som var av mindre kaliber. Istället för att lägga en ny drift på denna plats så bestämmer dem sig för att söka nya områden i jakten på större fisk, något som skulle visa sig bli en riktig succé!

Calle söker runt och åker mellan stora områden av ”skitbotten” dvs med massa sjögräs på. Sedan kommer finbotten mitt i allt och Calle berättar att det kändes helt rätt. Här måste det vara någon flundra som ligger och lurar. Ett par minuter in i driften ser Calle något riktigt stort på ekolodet som går upp på gästen Keith betesfisk. Han ropar ut att det ser ut att vara något större som kommer upp nu, nästa sekund böjer sig gästens spö och han ropar tillbaka att han har den! Calle förstår direkt efter de första huvudskaken att här snackar vi STOR fisk. Sedan bär det iväg och de andra gästerna vevar upp så fort dom kan. Linan sprutar ut från rullen och Calle blir tvungen att köra efter för att inte riskera att linan tar slut. När dem sedan befinner sig över fisken igen och försöker lyfta den från botten så inser dem snabbt att den här kommer inte ge sig i första taget och den är helt klart STOR…

Calle ropar ut detta till kollegan Marcus att det drillar något större men han vågar inte uttala sig hur stor än. Marcus håller sig i närområdet. När han inte hört nått på ca 30 minuter så frågar han igen hur det gick med den stora fisken. Calle svarar då med en exhalterad stämma att han precis har sett fisken då den var uppe vid båtkanten och vände. Den är riktigt STOR! Marcus åker över och följer sista delen av fighten när sedan monstret återigen bryter ytan efter ca 45 minuters fight och Calle placerar kveitekroken perfekt i underkäken på flundran. Att den var 2m hälleflundra var det inget snack om!!! Ett stort JUBEL i båten, vilka lycka, vilken fisk! Den mättes till 216 cm vilket är en fisk på nästan 140 kg enligt längd/vikt tabell. Fisken säkrades på utsidan båten där den under hela hanteringen låg nere i vattnet för att kunna återhämta sig fint. Ett par snabba bilder togs för att sedan se den simma tillbaka ned i djupet igen. Keith berättar hur maktlös han kände sig under fighten samtidigt som han inte ville ge upp. En blandad känsla av lycka och rädsla för att tappa den. Det var verkligen en lättnad att få den upp hela vägen till båten för att kunna beundra den ett kort ögonblick innan den fick simma vidare igen.

Vi på Nordic Sea Angling gratulerar till en fantastisk fisk och en dag dom sent kommer glömma med hela 5 landade flundror och denna 2m+ fisk i topp!

Detta är säsongens tredje hälleflundra över 2m i Nappstruamen. Nu går vi in i en riktigt het period då vattentemperaturen faller och flundrorna samlas allt mer och mer. Vill du också få chansen fånga en drömflundra så tveka inte med att boka in dig nu under oktobermånad för att optimera dina chanser för en fisk i denna kaliber.

Detta fick bli avslutningen på en blåsig veckan, trots att gästerna varit så begränsade till närområdet så har fisket dock visat sig från sin bästa sida så fort dem kunnat komma ut till de önskade platserna. En vecka som går till historia!

Varmt välkommen på höstfiske i Nappstraumen!

//Johan Mikkelsen, Calle Hjelm, Marcus Pettersson