Blåsig tuff vecka med fina fångster i Havöysund

Den gångna veckan i Havösyund har bjudit på det mesta, och det den absolut har bjudit på mesadels är hårda vindar. Gästerna fick känna på hur det är när det suger i ordentligt ute på havet och dom 3 första dagarna blev endast spenderade just utanför Havöysund på västra sidan då vindarna låg låsta från nord ost hela tiden och verkade aldrig ge med sig. Så med otroligt få platser att trängas på, så var det ett spot som faktiskt levererade lite fina flundra fångster under de dagarna, då det inte gick att ta sig ut på mer öppet hav så var vi kust nära och fiska flundra. Båt 5 lyckades peta upp ett helt gäng flundror upp till 130 centimeter vilket var riktigt bra jobbat, och i guidebåten blev det en riktig riv start då dom på veckans första drift lyckades damma på ett dubbel hugg och det var Hans och Domas som fick bända varsin fin flundra och Hans med den största på 105cm som fick följa med hem i lådan. Någon vidare mega action var det inte i skitvädret nä vi låg och gömde oss för vinden, men under måndagen när vi äntligen kom iväg någorlunda så hände det grejer. Vi kunde äntligen ge oss ut och fisk lite bättre och då vindarna låg på norr ifrån var det inte många vettiga alternativ än att fortsätta nöta flundra. Området vi körde håller mycke stor fisk denna tiden och det tog inte lång tid innan båt 5 var igång med en fin fisk på 145cm, sedan när dom låg på djupare vatten och skickade ner en pilk med en häckla på för att dra lite små fisk, så small det på ordentligt och en lång kamp på lätt utrustning och en skör häckla va igång. När dom väl lyckats få upp fisken hela vägen så inser dom att den är lätt över 150 centimeter men dom vågade inte försöka landa den då det var 5 svingande krokar ovanför fisken, men i samma stund så tvär vände fisken och häcklan small av. Holländarna i båt 10 lyckades och bra denna dagen med sina pilkar och lyckades dra 4st flundror upp till 157 centimeter vilket var riktigt kul. Jag rattade grabbarna i båt 6 och emellan strömmarna så var jag inne på grundare vatten och då hittade vi en fläck där vi drog ett gäng mindre flundror på 80-90cm med fler kontakter, vilket också var kul efter tre ganska tystlåtna dagar.

Dagen därpå var det några som var iväg på stor flundra jakt då det äntligen gick att komma sig iväg. Grabbarna i båt 9 hade en kanon dag och efter att under dagen dratt en fin flundra på 145 centimeter, så gjorde dom ett stopp halvvägs hem och på ett helt underbart sätt lyckades dom klippa ennu en kanon fisk på 154 centimeter. Guidebåten var också igång och efter att ha haft ett missöde med en riktigt stor tappad fisk på linbrott, så var det Johans tur och när han kände hur jiggen hans bara försvann, så satte han ett riktigt gött mothugg i en fisk dom bjöd på ett gött tvär stopp, men med hård broms och full power så bärgade han fisken utan några större konstigheter och dom kunde mäta Johans fina flundra till 175 centimeter. Den sista dagen för veckan bjöd på tuffa sydliga vindar och ett riktigt tätt ihållande regn, det stoppade oss inte från att fiska och båt 6 drog det långa stråt denna dag och bjöd till med en grym fisk på 155 centimeter som fick runda av veckan. Trotts riktigt tuffa förhållanden fångades riktigt fina fiskar och det visar bara att höstfisket är riktigt hett och att om man krigar så kommer belöningen. Nu är vi riktigt taggade på en nu vecka med batterierna laddade för att dunka upp några riktigt feta madammer!

Tight Lines// Douglas Dahlberg & Andreas Hugsén

Q