Monstersejar och fina flundror, Å!

Ännu en vecka har nu passerat här för oss på Å, man kan nu riktigt känna i luften hur det är höst på riktigt samtidigt som bergen har gått från gröna till något som i kvällssolen liknar en brinnande massa.

Fisket denna vecka har verkligen gjort oss allt annat än besvikna. Alex som började med att köra guidebåten denna vecka passade på att testa ett relativt ofiskat område på flundran, och med snarlikt en tradition när Alex testar nya områden så kommer det en fin fisk i båten. Efter ett gäng mindre flundror så sjunger det till i Thomas spö och en grymt spännande figth i en tajt ränna kan utspela sig, två vändor ner till botten senare så kunde Thomas inspektera sitt nya pb på på finfina 145cm! Straxt därefter så rapporterar Kristian med Holländarna in 3 snabba flundror med en på 110cm i topp! Efter det så avslutades dagen med ett riktigt gött sejrace i närområdet där topparna låg på smått sjuka 18 kilo och 19,8kg. En sej i den kalibern är verkligen något spektakulärt, huggen är brutala och i dom storlekarna så spelar det ingen roll vilken rulle man har bromsen kommer ge efter iallafall!

I söndags rattade Daniel båten mot ett område som förhoppningsvis skulle vara skapligt väder på men fick efter att ha kört runt lofotspetsen göra upp en ny plan för dagen då det fortsatt var stora mängder med gammal sjö som rullade in. Efter att har rört sig en bit sydost om det första tilltänkta området så finner dom en fläck med lugnare vatten och kan äntligen lägga dagens första drift. Det tar knappt en halvtimme innan Lars står med böjt spö, en ganska odramatisk fight utspelar sig och efter en liten sund så synar dagens första flundra insidan på båten, en pigg liten figur i perfekt matstorlek som definitivt kommer att avnjutas ett par kvällar framöver av gästerna. På det igen och ganska direkt när driften drar in över samma ställe så bugar sig Lars spö återigen och han kan efter några iskalla sekunder signalera fast fisk, även denna gången en fin fisk straxt under 90cm. Bob och Thomas har fortfarande inte haft ett pet och Thomas väljer därför att byta till en makrill som får ett snitt i sidan för extra doft. Thomas hinner nog inte mer än ner till botten och upp ett par vevtag innan spöt bugar sig ordentligt och linan tickar ut i jämn takt från rullens spole, i vanlig ordning är det bra fart på flundrorna och ett par rullskrik fick utspela sig innan Daniel kan landa fisken som mäts till riktigt fina 137cm, och självklart efter ett par bilder så simmar den hem igen då 130cm är maxgränsen på fisk vi tar hem till matbordet på våra camperen regel som alla våra gäster förstår och värnar om.

Måndag och äntligen lite finväder på ingång resulterade i en mindre expedition ut på norrsidan i jakt på lite torsk för att fylla upp lådorna, väl på plats blir det till en början ganska mycket letande men efter en stund så kan Daniel hitta en fin koncentration med fisk som står tryckta under betesfisken precis på branten ner mot djupare vatten. Det tog därefter inte lång tid innan samtliga gäster i båten står med fast fisk och den ena torsken i 7 kilosklassen bröt vattenytan efter den andra, det tog inte lång tid innan gästerna ansåg att det var tillräckligt med matfisk i baljan och att suget efter att drilla flundra var högt på listan. Inga konstigheter med det och knappa 5 minuter från torskhaket så läggs dagens första drift på flundra där Thomas omgående krokar en mindre fisk som blev släppt vid båtkanten, Samma drift över området igen och denna gången smäller det till i Lars spö och efter en riktig karaterusning ger dessvärre utrusningen vika och linan går av. Ingen anledning att gråta över spilld mjölk och snart står Lars med en ny flundra på kroken i perfekt matstorlek. Holländarna som ligger en liten bit bort hamnar på en riktigt fin fläck där flera flundror landades med en 125cm i topp följt av båt 11 som rapporterade in en riktigt fin fisk på 120cm. Kristian som körde en dagsguidning pillade upp en fin fisk runt 110cm bara ett par minuter från kampen, att ha nära till dom heta platserna är helt klart en fördel framförallt om det är tuffare väder.

Nu till en början på denna vecka kommer det in ett riktigt oväder så fisket kommer bli begränsat för vår del, men som i vanlig ordning behöver man inte transportera sig långt på den här campen för att nå fina områden för att ha chans på sin drömfisk.

Tight lines// Daniel Freland, Alexander Lindgren och Kristan Hausken

A