Fantastiska Havöysund med enorma rödspättor!

Denna vecka har återigen bjudit på ett helt magiskt väder, dom tre första dagarna med 20-30 grader dygnet runt och dom sista med lite mildare klimat på runt 15 grader. Denna Vecka startade lite annorlunda mot tidigare veckor då några redan var på plats dagen innan medans andra hälften kom samma dag som planerat. första dagen för gästerna den här veckan blev riktigt fin vädermässigt, prognosen visade ganska blåsigt men i Havöysund kommer man nästan alltid ut då vi kan gå i alla vädersträck. Fisket för båtarna började relativt segt, ingen fart. i vattnet och inga intresserade flundror på lodet. Andreas som körde guidebåten lyckades efter en liten stund få till en riktigt fin drift där det bara var en självklarhet att det skulle komma stort, som sagt en bit in i driften kan Andreas se hur en av gästernas spön signalerar riktigt fin fisk, figthen är stökig i strömmarna men efter en liten stund under hård press lyckas dom lyfta fisken från botten. Andreas skymtar och gör sig beredd för landning, fisken har andra planer och vänder straxt under båten och gör en tokrusning där dessvärre både spöt och linan smäller av i samma ögonblick, tråkigt men fiske är fiske, Andreas uppskattade denna fisk någonstans mellan 160-170cm.

En bit bort ligger Affe, Mange och Fredde och harvar längs en kant, Affe visar vägen och krokar dagens första på jigg sekunden efter hakar Fredrik på samma tåg och nu står dom båda med två Goa flundror i sommarvärmen, Första landas galant oen den andra blir av någon konstig anledning svår att sätta kveitekroken i, efter ett smidigare gälgrepp kunde dom lyfta in nummer två som verkar vara byggd spegelvänt?? Detta är något jag aldrig tidigare sätt, eller iallafall aldrig tidigare tänkt på. Kolla själva bilderna nedan så kan ni se att den ena är spegelvänd.

Dag två visade en löjligt bra väderprognos och att det skulle bli långtur var det ingen tvekan om, larmet ställdes på 03:00 och gästerna skulle mötas upp för avgång vid 04:00, den tidiga morgonen är som en varm junikväll och ja vi förstod nog direkt att denna dagen skulle bli helt magisk. Efter ett snabbt stopp för betesfisk körde vi äntligen dom sista distansen mot fiskeområdet, första driften Missar Dannes båt en fin på spinnfiske och endast ett fåtal kontakter blir ett faktum, Danne planerar om och byter område till ett med lite mer fart på vattnet, ekolodet visar prydliga ekon på våra jiggar och från ingenstans kommer första flundran in på lodet Magnus visar vägen och tar två snabba vevtag följt av ett karatehugg som resulterar i go spöböj, en rolig figth senare kan Danne landa Magnus första flundra på prydliga 121cm!

Driften efter sa Danne att han skulle kroka i en bättre fisk på jigg till Fredrik och knappt en minut in i driften kan han se hur en finare fisk glider i på ekolodsbilden, Danne vevar upp två snabba följt av en stöt, fisken visar intresse men missar jiggen, två karatevevtag till följt av tyngd nu sitter den, Fredrik greppar spöt och följs av en riktigt go rusning, snacka om gött häng i båten med flundradrill och thunderstruck på högsta volym.. Fisken vänder ner till botten ett par gånger för att sedan kunnas säkras smidigt och mätas till ursinniga 145cm! en snygg plåtning och några härliga paddelskvätt senare så ser vi hur hon simmar ner i djupet igen.

E

d

Driften efter börjar det minsann hända konstiga grejer, Magnus får en fin spätta på 52cm följt av Affe som krokar en till på jigg på smått galna 58cm, vad händer tänker vi… någon minut går och sedan rapporterar Jakob i båt 2 in en rödspätta på helt sjuka 3,82kg och en längd på 64cm. Detta är sjukt intressant då vi fick spättorna på exakt samma plats, nästa gång vi åker dit kommer vi självklart ta med oss utrustning för att testa på detta i det området.

F

Driften efter kunde Danne och gänget återigen pricka in flundrorna och efter att Fredrik smackat en 110 på spinn så får Magnus och Fredrik dubbelhugg, snacka om kalabalik när kveitekroken sitter på andra sidan båten och flundrorna kommer upp samtidigt till båten, inga konstigheter utan gälgrepp kirrade biffen och två goa killar kunde sitta och njuta i solen medans dom blev fotograferade med sitt goa dubbelhugg. Efter det körde killarna i båten på i samma hastighet och kunde efter två intensiva timmar med flera kontakter och många landade känna sig nöjda med mängdfisket och efter det kötta på efter dom riktigt stora flundrorna.

Andreas som köttade gött började dagen med att landa en fin flundra på 142cm i guidebåten följt af ett par snabba lite mindre fiskar på mellan 120-130cm, riktigt goa hugg där det verkligen var spinnfisket som levererade för deras del! Vi har sagt det för men detta med spinnfiske på flundra är verkligen något helt magiskt, och att få uppleva. detta i stort sätt tropiskt klimat här uppe i norr är bara helt fantastiskt! Så glöm inte spinnfiskeprylarna hemma när ni åker och besöker vår camp i havöysund.

Annars Denna Dagen blev det ett bLandat resultat där båt 3 och 9 lyckades träffa in riktigt fina fiskar som dessvärre gick vinnande ur kampen, tillslut efter om och men så kunde äntligen båt 9 rapportera in en magisk fisk på hela 156 stiliga cm, dom kör vidare och landar straxt därefter en fin fisk till i runt 140cm klassen.

Jakob som är här med sin son Elias 11 år hade dom första dagarna en riktig stolpe ut med flundrorna och revansch var dom duktigt sugna på kan jag lova, efter knappt 10 minuter på havet i förgår kunde Jakob landa en fisk på runt metern följt av deras kompanjon som smällde upp en snygg 125! Nu var alla ögon på Elias som bara hade bestämt sig för en stor flundra den här resan! Han lägger ut ett mete med sig på lite djupare vatten och kan efter en liten stund känna hur någonting attackerar betesfisken, han släpper efter för att sedan veva fast cirkelkroken som proffset han är! En magisk fight utspelar sig och efter några ursinniga rusningar kan hans pappa säkra och Landa hans nya PB PÅ 136cm, Stort grattis Elias från oss alla på NSA och vilken prestation av en grym kille på endast 11 år!

Denna vecka har verkligen varit utmanande där man verkligen måste vara på rätt område vid rätt tidpunkt. men lägger man tid på dom heta områdena kommer huggperioden för eller senare och då får man verkligen uppleva ett helt fantastiskt fiske efter flundra.

Vädret nästa vecka ser återigen otroligt ut och med det klara vattnet som kom i förgår är det som byggt för succé, IN I KAKLET!’

Tight Lines // Andreas och Daniel