Mycket valar och späckhuggare i Nappstraumen

Denna vecka inleddes med hård vind som begränsande fisket rejält under första dagen. Efter detta så kom sommarvärmen tillbaka med nästintill ingen vind alls.

Vår guide Calle berättar hur dom under fredagen åkte på långtur med siktet inställt på torsk och sej. Ett område som brukar leverera men just denna dag så var det svårt att få igång i fisket. De fångades lite sporadiskt under dagen. Men det som utmärkte sig var att hälleflundrorna var på jakt i området. De landades hela 8 stycken där fördelat på de 5 båtar som åkte hit. Största var på stabila 143 cm respektive 130 cm. Ett gäng till runt metern landades också denna dag. När Calle och gänget beslutar sig för att lägga dagens sista drift händer nått som är otroligt häftigt att bevittna. En jakt som utspelar sig helt uppe i ytan, och inte nog med detta utan det är en hälleflundra som jagar en skadad betesfisk som gör allt vad den kan för att fly från hälleflundran. Stora splash i ytan och en hälleflundra stjärt som går upp och slå ett flertal gånger i ytan. En minst sagt häftig syn med tanke på att hälleflundran normalt sätt är en bottenlevande art men som jagar upp i frivattnet. Det har dock hänt tidigare att våra gäster sett detta beteende så det är inte helt ovanligt att flundran går helt upp till ytan för att fånga sitt byte. Calle filmade även detta och filmen ligger ute på vår Facebook sida för den som vill se detta häftiga jaktbeteende.

Lördagen så åkte Didrik ut mot den djupkanten i jakten på torsk och sej. Det visa sig dock att fisket fortfarande var relativt trögt. De fann fisken men det var svårt att få dom att nappa. Tillslut prickar Didrik rätt och får igång ett riktigt sejrace under eftermiddagen med toppfiskar runt 8-9 kg. Det landades också ett gäng torsk med topp på 8 kg även om generellt var rätt svårt denna dag.

Söndagen så bestämde guiderna för att testa något nytt, fisket efter torsk hade varit relativt trögt under de första dagarna så strax efter lunch åkte dom ut mot djupkanten på nordsidan. Calle berättar att de lämnade deras vanliga torskplatser och började söka sig mot djupare vatten. Tillslut fann dom fisken på djupt vatten och äntligen ville den bita. Mycket sej i 6-7 kilos klassen med topp på ca 11 kg i Calles båt samt en flundra på 84 cm. Didrik som guidade en annan båt berättar att dom tyvärr tappade en bättre flundra denna dag. Fisket fortsatte vara bra utöver dagen och några utav de andra svenska gästerna berättade också om ett lyckat sejfiske när dom spinnfiskade och fick storsej uppemot 10 kg på denna metod. En underbar dag där havet låg som en spegel. Att det sedan fick besök av både vikval, späckhuggare och tumlare förgyllde hela dagens upplevelse. Att fiska i T-shirt och få uppleva en sådan dag på havet är verkligen nått som gästerna sent kommer glömma. 2 dagar kvar på denna vecka, så vi hoppas fisket håller i sig så kommer det snart nya fiskerapporter från oss i Nappstraumen.

Varmt välkomna till vår destination Nappstraumen här i Lofoten