Höstfisket i Nappstraumen

Vi går in i höstfisket som alltid är en mycket intressant tid här i Nordnorge. Vattentemperaturen sjunker, flundrorna söker sig kustnära och går in på grunt vatten, spättorna blir allt tjockare och tjockare. På kvällarna dansar norrskenet över våra hyttor här i Nappstraumen. En minst sagt vacker tid här i Lofoten. Här nedan kommer senaste veckosummeringen från vår camp Nappstraumen.

Denna vecka har vi haft riktigt tur med vädret med flera dagar med solsken och relativt svaga vindar. Flundrafisket har också bara blivit bättre och bättre och så även fisket efter rödspätta.

Torskfisket har däremot varit trögt vissa dagar under veckan, medans andra dagar har dom varit på hugget och fiskar upp till 10 kg har landats. Även sej upp till 6-7 kg har landats under veckan. Ett gäng fina långor upp till 14 kilo har också fångats på vår plats ”svampen”. (Bild saknas på toppfisken) Ett grund där vi normalt sett brukar finna stortorsken men som denna dag dominerades av långor, sej, kolja och lubb. Nästa dag på lite grundare vatten så kom torskfisket igång rejält och många fina torskar i 5-7 kilos klassen med ett par runt 10 kg i topp.

Spättafisket har också kommit igång rejält med många fina spättor upp till 56 cm med många över 50 cm landade under veckan! (Bild på toppfisk saknas) Ett par nya platser inte långt ifrån campen har verkligen levererat ett fantastiskt spättafiske. Något man absolut inte får missa när man åker upp hit till Nappstraumen i Lofoten.

Flundafisket denna veckan är kanske det som har varit mest intressant då vi börjar gå mot höstfisket som normalt sett innebär bättre och bättre flundrafiske på grunt vatten när vattentemperaturen sjunker. Guidebåten har riktat ett par dagar på hälleflundra och lyckats riktigt bra. Bästa dagen var när Calle Hjelm var ute och guidade och de lyckades landa hela 5 stycken på ett pass. Störst flundran i guidebåten var dock när Johan Mikkelsen var ute med gästerna då dom landade en toppfisk på 115 cm. Bägge guiderna berättar dock att det tappades flundror av ännu bättre kaliber under veckan. Det gjorde även några utav de andra båtlagen också med en 130cm + fisk som missades vid landningsförsöket och andra större fiskar som gick vinnandes ut från kampen. Men att dom är här och på hugget är det ingen tvekan om! Största flundran denna veckan var en fin fisk på 118 cm från Tommy Högkvist och gänget som fick denna i Nappstraumen endast ett par minuter båtkörning från campen. (Bild på toppfisk saknas).

För er som har fiskeabstinens och bara måste tillbaka till Nordnorge så kan vi varmt rekommendera höstfisket här i Nordnorge. Vädret är normalt sett lite tuffare, men när flundrorna kommer närmare kusten så ökar chansen att få flundra på riktigt grunt vatten och endast ett stenkast från campen. Att bryta av med ett fiske efter rödspätta i världsklass gör det hela ännu mer intressant!

Varmt välkommen till vår camp Nappstraumen här i Lofoten!