Mängder av sej och torsk i Vesterålen

Veckan inleddes med fantastiska förutsättningar, ett grymt mängdfiske och ett nytt NSA rekord på Kummel! Efter lördagens tuffa väder så lovande prognoserna stora vågor men vindstyrka som var avtagande under dagen. Alexander och hans gäster valde att lämna campen först kl 12:00 så att förhållandena att lugnat sig lite. Våra brittiska gäster med reseledaren Ross var dock lite mer ivriga på att ta sig ut vilket skulle visa sig vara helt rätt beslut. Väl ute på det öppna havet så är våghöjden betydligt mindre än vad prognosen lovat. De valde därför att fortsätta ut till havs och tog siktet inställt på Strandgrund. Ett stort område som brukar hålla stora mängder sej, bleka och torsk. Väl framme så hittar dom rätt på fisken omedelbart och inte långt efter så står dom med dubbel och trippel drill av storsej. Ross ringer till Alexander och berättar om det grymma fisket och att sjön redan hade lagt sig. Alexander tackar och sätter igång att packa båten för att göra sig redo att kasta loss. Hans gäster sken upp av nyheten och inte långt efter kastar dom sig ut på havet med siktet inställt på Strandgrund. Väl framme så berättar Ross att dom säkert dragit ett 50-tal storsejar och även en del torsk i 5-6 kilos klassen, blekor och kolja. De lyckades även kroka en mindre kungsfisk vilket är en mindre art av den kungsfisk vi normalt sätt finner på djupare vatten. Alexander och hans gäster anslöt sig till detta inferno av storsej. Fisken stod längs kanten på ca 65 meter djup och nappade så fort du kom ner med jiggarna. När gästernas armar hängde långt ner till knäna så riggade dom om och testade att fiska med betesfisk efter torsken. En metod som kan vara riktigt effektivt under sommaren och som visa sig fungera även denna dag. Många fina bergstorskar runt 6-7 kg landades men det riktigt stora höll sig undan denna dag. Den andra brittiska båten testade istället på att nöta lite flundra som tyvärr inte gav nått, de tänkte om och styrde ut mot västsidan där dom landade någon 10 kg torsk för att sedan droppa ner deras djuphavstackel på 200 meters djup och efter en kort stund så hade dom fyllt en låda med fina kungsfiskar med topp på 1,5 kg samt en långa på ca 5 kg. En härligt dag där vädret överraskade till det bättre!

Måndagen så blåste det upp igen vilket gjorde att dom blev begränsade till närområdet. Britterna med Ross som kapten åkte över Eidsfjorden och fann torsk upp till 8 kg samt en fin havskatt. Han berättar också om en otrolig historia från dagen när de hade en hälleflundra som följde med hela vägen upp till båten för att sedan attackera skrovet på båten. En rätt hård smäll som fick gästerna att fundera på vad som egentligen hände där. Hälleflundra stack sedan tillbaka ner i djupet igen efter att ha markerat sitt revir… En minst sagt märklig händelse som får oss alla att fundera på vad flundran egentligen hade för avsikt. Alexander och vår nya praktikant Oscar åkte ut med holländarna denna dag och valde också att söka efter torsken ute i Eidsfjorden. Tillslut fann dom några grund där de fick ett gäng torskar runt 5-6 kg. Ett fint fiske med tanke på de tuffa vädret.

Tyvärr så avslutades denna vecka med ytterligare tufft väder som satte käppar i hjulen för ett flertal båtar. Ett par mattorskar landades ändå inte långt ifrån campen och Håkon som var ute denna dag guidade upp ett gäng blekor samt en mindre hälleflundra som fick simma vidare igen efter några snabba bilder.

Gästerna verkar vara riktigt nöjda trots en lite svårare avslutning på veckan. Normalt sätt räcker det att få en bra dag på havet så är ju resan gjord, allt annat känns som en stor bonus! Nu laddar guiderna för en ny vecka, där tyvärr det tuffa vädret håller i sig till en början men där prognoserna lovar betydligt trevligare väder sen. Vi hoppas prognoserna blir till det bättre så kan ni räkna med att det kommer fler rapporter från vår destination Vesterålen.

Varmt välkomna till Vesterålen och dess fantastiska artfiske och fantastiska läge!

E