Torsk
Nordnorges viktigaste fisk
Torskfisket i Nordnorge har en lång och betydelsefull historia. Torskfisket har varit grunden för alla de små samhällena som ligger längst kusten. Hade det inte varit för torsken hade Nordnorge varit mycket öde!
Fisket kan delas upp i två slags fiske;
– Sommarfiske efter ”kusttorsk”
– Vinterfiske efter ”skrei”
Kusttorsken (kustnära torsk) är en torsk som lever hela sitt liv längs Nordnorges farvatten. De fångas under hela året.
Skrei är en torsk som vandrar över stora havsområden, flera hundra kilometer från kusten. Varje vinter samlas de i stora stim och drar sig till kusten och fjordarna för att leka. Det är under denna period (januari till april) som de mindre fartygen nästan fyller hela årskvoten av torsk.
Sommarfisket efter kusttorsk är det fiske som de flesta sportfiskare bedriver men det är skreifisket som har det största ekonomiska värdet för både fiskare och samhällen. Fiskehamnarna är fulla av liv när skreifisket är igång. Fartyg, fiskare och arbetare som bearbetar torsken har i flera hundra år rest till Nordnorge från hela Europa för att få sin del av den enorma mängden ”skrei”.
Rekordtorsk!
Både skreien och den kustnära torsken är riktigt stora i Nordnorge. Yrkesfiskare fångar regelbundet torsk över 40 kg. Varje sommar fångas kusttorskar på över 30 kg och under Skreifisket fångas det nästan dagligen torsk över 30 kg!Under 2013 fångades också en monstertorsk av en tysk sportfiskare på hela 47 kg och är således ett nytt potentiellt världsrekord om allt godkänns av IGFA.
SOMMARFISKE
Platser
Torsk hittar du nästan överallt. Men den största koncentrationen och de största exemplaren hittas ofta en bit ut på öppet hav kring toppar, grund och kanter med hård botten. Det bästa djupet är från 30-150m. Finns det småsej i området så ökar chansen att det finns jagande stortorsk.
Huggperioder
Stor torsk har ofta huggperioder där fisket kan vara fantastiskt för att sedan vara heldött under flera timmar. Ofta styrs det av tidvattnet. Notera när huggperioden infaller och jämför dessa tider med tidvattnet då det oftast upprepar sig dagen efter. Generellt kan man säga att på stigande vatten har du den bästa tiden och speciellt kring vändningarna.
Vill man optimera sitt fiskepass så bör man börja sitt fiske någon timme innan det är som lägst tidvatten för att sedan fiska under hela vändningen, det stigande samt någon timme efter det är som högst. Det är ca 6 timmar mellan vändningarna, och ungefär en timmes förskjutning varje dygn.
Ekolodet
Större sej ses som streck på våra färgekolod medan småsej oftast står tätt. På lodet visas dem som stora gulröda stim. Det vore bra om man det alltid var så att stortorsken är där det finns sej men ibland kan det vara för mycket sej på ett område och då funkar det bäst att fiska i utkanten av stimmen. I djupare vatten kan man fånga dem stora torskarna även om det inte finns några större mängder sej, testa då djup mellan 80-120 m.
Ibland kan man se torsk på ekolodet som enskilda fiskar, andra gånger som ”bulor” men risken att förväxla torsk på lodet med annan fisk t.ex. kolja, sej, kungsfisk etc. finns alltid. Ofta kan det vara ett slöseri med tid att låta ekolodsbilden helt styra fisket. De allra flesta dagar ska ekolodet betraktas som ett bra verktyg men inte som ett ofelbart sådant.
Bete för torsk
Allmänt: Kom ihåg att alltid ha en tafs av 1-2 m nylonlina, tjocklek 1,0–1,2 mm, ovanför betet för klara de tuffa tagen från stenar, koraller och klippor på botten.
Om du vill fånga mycket torsk är pilk och upphängare effektivast. Passande vikt på pilken är 200-400g. Alla typer kan användas när det inte är allt för mycket ström men ofta är rörpilkar lättast att hålla kontakten med. Upphängaren kan vara en gummimakk, en mindre jigg eller liknande.
Vill du fånga färre men större torsk och samtidigt ha goda chanser att fånga hälleflundra är jigg ett bra val. Använd en 400- 730 gr jigg med en längd runt 20-40 cm. T.ex. ”Big Bob” eller ”Crazy Daisy”.
Är du enbart på jakt efter torsk över 10 kg ska du fiska med hel sej (0,3-1,3kg). Det är den allra effektivaste metoden. Gör ett tackel med två trekrokar. Ena kroken sätter du i munnen på sejen och den andra fästs på sidan. Det finns färdiga tackel vid namn ”Halibut Anti-twist rig” med ett ”banansänke” som motverkar trassel. Man kan också göra sitt egna tackel och använda en pilk som sänke. Småsej fångas enkelt med en makrillhäckla som vevas upp och ner på det djup där flest sej befinner sig på ekolodet. Det finns även stora möjligheter att få hälleflundra när man fiskar med hel sej.
Catch & Release
Torsken är lite mer känslig mot tryckskillnader så skulle man pumpa upp en torsk för fort så kommer simblåsan att expandera så mycket att den trycks ut genom munnen och fisken kommer då inte att klara en återutsättning.
För att klara en återutsättning så måste man låta fisken att tryckutjämna ca 10 meter under båten. Dvs. så fort du ser torsken nere i vattnet så slutar du och vevar och låter torsken få tid att ”bubbla av sig”, så länge torsken släpper ut bubblor så låt den vara på samma djup, så fort den slutar så veva sakta upp någon meter till för att sedan stanna till och se om den behöver tryckutjämna mer. Gör detta stegvis upp till ytan så kommer torsken kunna simma ner i djupet igen. Man bör helst inte ta upp fisken i båten om man ska återutsätta den, ju mindre luftexponering desto bättre. Vill man ändå ta upp fisken för fotografering bör all hantering ske snabbt och med blöta händer för att inte skada fiskens skyddande slemskikt. Om man ska väga fisken så måste det ske i en vågpåse alternativt en IKEA-kasse då fiskens ryggrad skadas av att hängas direkt i vågen.
VINTERFISKE ”Skreifiske”
Varje år under januari till april vandrar stora mängder ”skrei” från Barents hav längst den nordnorska kusten och ner till Lofoten.
Skreien ser lite annorlunda ut än ”kusttorsken” som är den mer stationära torsken som vi huvudsakligen fiskar om sommaren. Generellt är skreien ljusare än den kustnära torsken och den har ett mindre och spetsigare huvud. Det är dock inte bara skrei vi fångar på vintern utan även en hel del kustnära torsk samt havskatt, hälleflundra, kolja etc.
Vi startar skreifisket i slutet av februari och håller på till slutet av april. Under denna period finns det otroligt stora mängder av torsk i området och man bör hantera fisken varsamt så att den kan återutsättas. Det är varken motiverat eller försvarbart att behålla samtliga fiskar man får upp vid detta fiske. Under denna period försöker vi också ordna så att all fisk som skadas och inte kan återutsättas skänks till någon lokal yrkesfiskare så att all fisk tas om hand.
Fisket bedrivs längs kusten, in i fjordarna och ibland när vädret tillåter även ut på kanterna. Men generellt så är det inte lång körning innan man är på bra skreifiske platser. Vi fiskar oftast mellan 50-120 meters djup på flat botten som på sommaren är helt ointressant. Då det finns så mycket fisk så gäller det att pricka de största.
Oftast så går de största individerna längst upp i stimmen så istället för att släppa rakt ner i ett tjockt stim av fisk och kroka på en direkt så börja fiska ca 10 meter ovanför stimmet och sedan fiska dig nedåt tills det smäller. Genom att köra denna metod samt att fiska med stora jiggar så sållar du bort den ”mindre” fisken. Du får färre fiskar men genomsnittsstorleken ökar!
En rulle med räkneverk är till stor fördel eller en färgad lina som har en ny färg var tionde meter. Har man inte något av dem får man pröva sig fram och släppa ner lite i taget tills att man hittar fisken.
Vi rekommenderar trekrok i storlek 5/0 till torsken och gärna av märket Owner då dessa är extremt robusta. Vad gäller jiggens färg kan det variera från dag till dag men blåa färger fungerar nästan alltid. Spön runt 20-30 Ibs och en rulle med en bra broms, färgad flätlina på 0,30-0,40mm är lämpliga som redskap.