Kungsfisk – Sebastes Marinus
Fiske efter stor Kungsfisk
Under 2007 lyckades svensken Björn Olovsson att sätta ett nytt världsrekord för kungsfisk på 8,8 kg under en av sina resor med oss. Efter fångsten blev fisket efter kungsfisk mer intensivt. Under 2008 fann vår guide Anders Jonasson ett oprövat rev på ca 250 meters djup och hade ett helt otroligt fiske efter kungsfisk och lubb. Under två dagars fiske landade Anders båt 28 kungsfiskar över 5 kg med ett nytt världrekord på 8,98 kg i topp som sedan slogs år 2008 med en på hela 9,02 kg! Dessutom fångade man flera enormt stora lubbar och Anders själv slog världsrekordet på denna art med en lubb på 17,2 kg. Följande dagar bjöd på ett historiskt fiske efter jättestor kungsfisk och lubb när andra gäster landades ytterligare flera kungsfiskar över 8 kg och ytterligare lubb över 15 kg. Till dagens datum är det något av det vildaste fisket efter jättar till kungsfisk som någonsin skådats.
När man tidigare bara har fångat ”normala” kungsfiskar runt 0,5-2 kg är sådana ”megafiskar” något av ett skådespel – en överdimensionerad abborre på tillväxthormon! Nu mera lägger vissa kunder en eller två dagar till att fiska efter dessa fascinerande djuphavsfiskar.
Resultatet har blivit att många vackra exemplar runt 5-8 kg har landats.
Under en dags fiske fick samtliga sportfiskare i en båt alla fisk över 8 kg. Något som bara kan beskrivas som fullständigt galet! Tidigare kunde antalet sportfiskare som fångat kungsfisk över 8 kg räknas på ena handens fingrar.
Fisket
Fisket bedrivs på ett djup mellan 180 och 300 meter. Sluttningar och toppar mot djupare vatten är bäst. Det är ofta runt korall och berg där fisken står som tätast och är störst, koraller kan på ekolodet se ut som små ”blomkålshuvuden”. När man får upp delar av dessa röda koraller råder inget tvivel om att man fiskar på korall. Det kan vara svårt att se kungsfisken på ekolodet. Den ses av och till bara som prickar nära botten även om fisket som bedrivs under tiden är alldeles utmärkt.
När botten inte är tjock av kungsfisk utan dem är utspridda är ett aktivt fiske viktigt. Man ska inte släppa ner till botten för att sedan bara hålla betet stillaståendes som vid traditionellt mete – det ger inte många fiskar. Du måste vara aktiv och fiska upp och ner genom vattnet i etapper. Kungsfisken hugger relativt kraftigt och sväljer betet snabbt men ibland kan de vara försiktiga. Speciellt gäller detta de stora exemplaren, då gäller det att ha is i magen och låta fisken ta ordentligt.
Genom att fiska aktivt och en bit ovan botten undgår man oftast de mindre lubbarna, vilka kan vara många. Flera gånger har vi dock upplevt att lubb hugger på betet även när man är långt ovan botten. Flera ”megalubbar” har fångats men vanligast är dem i viktklassen upp till 5 kg.
Förutom kungsfisk och lubb finns stor fläckig havskatt, hälleflundra och torsk på djupgrunden. Flera av våra gäster har lyckats med konststycket att landa riktigt stora hälleflundror på dessa djupen under fiske efter kungsfisk.
Enklast är att fiska på dessa djup när driften är svag – man måste känna kontakt med redskapen. Således är det bäst att fiska kungsfisk när strömmen eller vinden är svag. Med lite övning kan båten hållas över platsen med hjälp av motorn medan man fiskar men det kan vara en utmaning när man har mycket lina ute och flera fiskar samtidigt.
Teknik och utrustning
Tackel för större kungsfisk består av följande: Ett relativt långt tackel på 2-4 meter med tre enkelkrokar, alternativt cirkelkrokar är effektivast. Krokar i storlek 8/0-10/0 är lämpligt eftersom kungsfisken har en väldigt stor mun. Tacklet måste vara relativt tjockt – 1,2 mm eller mer då den slits rejält vid denna typ av fiske. Dessutom har vi fått intrycket att kungsfisken inte är en särskilt skygg fisk så lindiametern har inte så stor betydelse. I övrigt bedrivs fisket på ett stort djup, vilket nämnts innan, finns chansen att få hälleflundra – riktigt stora hälleflundror. Därför är det viktigt att man har utrustning därefter.
Det är upplagt för att använda sej som betesfisk eftersom dem ofta finns i stora mängder i Nordnorge. Men det är möjligt att även använda andra bete, såsom torsk, kolja, lubb, etc. När vi använder oss av sej är det i stycken som är ca 5 cm breda och 15-20 cm långa, det ger en optimal rörlighet och lämnar ett bra doftspår.
När det gäller spön och rullar ska man använda sig av en rulle som rymmer minst 400 meter flätlina och spö runt 30 lbs. Det kan vara fördelaktigt att använda sig av lite kortare spö runt 6-7 fot då dem är lättare att arbeta med på större djup än vad längre spön är. Undvik överdimensionerade Big Gamerullar och spön eftersom man lätt tappar kontakten med tacklet. Något som är avgörande för lyckan på djupt vatten. En fördel kan också vara att använda en rulle med två olika utväxlingar som man kan byta emellan. Detta ger en fördel vid uppvevningen sen.
Om Kungsfisk
Det finns två skilda arter av kungsfisk – ”stor kungsfisk” och ”mindre kungsfisk”. Den stora kungsfisken som det skrivits om i denna text är en av högsta klass när det kommer till matfisk.
Den kan nå en maximal längd runt 100 cm och en vikt på 15 kg. Den stora kungsfisken kan bli så gammal som 60 år och blir könsmogna först när dem är 10-12 år. De lever huvudsakligen på sill och mindre kräftdjur etc.