Å

LOFOTEN ÄR KÄNT över hela världen, inte minst för sin torrfisk och sin fiskekultur. Varje år fångas enorma mängder med ”skrei” som torkas på ställningar och merparten skickas sedan till Italien. Hela samhället lever och frodas av fiske och allra längst ut på spetsen av Lofoten ligger det lilla fiskesamhället med det korta namnet Å. Här verkar tiden ha stått stilla och den gamla fiskekulturen skiner starkt, trots att det numera är mer känt som ett välbesökt turistmål, än som en fiskeby. Med sina karakteristiska röda rorbuer med vita fönsterkarmar och blå stugknutar, som är bebodda utav tärnor på nästintill varenda takränna ger detta verkligen en återblick i tiden hur det var förr. På senare tid har dock Å blivit välkänt i fiskekretsar och under perioden april – oktober fylls dessa rorbuer utav sportfiskare som vallfärdar till detta område för att utmana Moskenesstraumens stora hälleflundror och gigantiska storsejar.

Själva Moskenesstraumen klassas som världens starkaste malström där vattnet periodsvis rör sig i en hastighet över 6 knop och tidvattnet varierar med nästan fyra meter mellan ebb och flod. Denna starka strömsättning är orsaken till att fiskeområdet kring Å är ett av Norges absolut bästa. Här är tillgången på betesfisk enorm och de stora rovfiskarna frossar i sej, makrill och sill under hela säsongen. Sällan har vi stött på ett område likt detta och sällan har vi heller upplevt ett hälleflundrafiske som är så stabilt och där fisken håller en snittstorlek som den gör just utanför Å. Hälleflundror i världsrekordformat simmar i dessa farvatten och genom åren har vi varit uppe och nosat på rekordet vid flera tillfällen.

Mitt i Moskenesstraumen finns också ett unikt grundområde, där vattnet strömmar kraftfullt och tillgången på betesfisk är god. Här stortrivs sejen som är en utmärkt jägare i snabbt strömmande vatten. I och med det grunda vattnet, pressar ofta betesfisken upp mot ytan som medför ett ytjagande beteende hos storsejarna. Här är en av få platser i Norge där du kan fiska storsej på ytan, med poppers, stickbaits eller t.om på fluga. Snittstorleken är nästan för bra för att vara sann och de flesta blir fartblinda efter bara ett enda fiskepass på denna plats. Vi vågar nog påstå att detta är ett av de mest beroendeframkallande fisken som Norge har att erbjuda.

UNDER DEN TIDIGA VÅREN brukar skreien samlas i stora stim alldeles utanför Å innan den påbörjar sin vandring tillbaka mot Barents hav. Många utav de lokala fiskebåtarna från andra byar på Lofoten söker sig också hit för att ta del av havet läckerheter och med tanke på närheten till fiskeplatserna gör detta Å till en optimal utgångspunkt om man är ute efter skrei. Under maj månad finner man också gott om torsk på kanterna väster om Lofoten, som brukar bjuda på ett riktigt fartfyllt fiske efter grov torsk i jakt på föda efter en lång vinter.

De klassiska rorbuerna som ligger precis vid hamnen ger en mysig närvaro till havet och på bryggområdet ligger allt tillrättalagt. En stor och rymlig rensplats under tak, frysrum, torkrum samt en välsorterad fiskeshop finns inom ett stenkast från bryggan. Här finns också en restaurang som är öppen året om som erbjuder en trevlig och välsmakande á la carte samt möjlighet för något gott att dricka medan man blickar ut över den fantastiska naturen utav höga berg som omringar samhället Å. Om man passerar det lokala bageriet kan man också ta tillfället i akt att köpa sig en stor och välsmakande kanel­snäcka som bageriet blivit kända för bland turisterna.

Lofoten är omtalat för sin magnifika natur och Å är verkligen inget undantag. De branta bergsväggarna som stupar ner i havet, med skär och stränder strax nedanför ger ett mäktigt intryck och sista sträckan mot lofotspetsen är troligen den allra vackraste delen. Djurlivet kring Å är också mäktigt med ständiga observationer av späckhuggare, tumlare och havsörn. På plats i Å finns guider som ser till att just er upplevelse blir den allra bästa med tips, råd och hjälp inför varje fiskepass. Guiderna sköter även vår fiskeshop där vi har ett stort utbud av beten och tillbehör som är nödvändiga för fisket i området.