Vesterålen

Beläget på Hadseløya i Vesterålens storslagna skärgård ligger den gamla handelsstaden Stokmarknes, omgiven av slående natur och havet tätt inpå. Här finns en levande kustmiljö med en befolkning som lever för turism med ett stort utbud av restauranger, hotell, museum och en väl fungerande infrastruktur med flygplats endast ett fåtal minuter ifrån som vi kommer nyttja för alla flygresenärer. Vår nya destination på Vesterålen ligger vackert beläget på Børøya mitt i Langøysundet med utsikt över hamnen som ligger i västlig riktning. Byn är en välkänd plats i Hurtigrutens historia och står grund för företagets första ångdrivna kustfartyg som skapade den första Hurtigrut-linjen år 1893. Här finns numera Hurtigrutmuseet som är ett väldigt populärt besöksmål bland tillresta turister.

Det stora fiskeäventyret står för dörren och de första fiskeplatserna ligger endast minuter ifrån hamnen där både hälleflundror, rödspättor, havskatt och torskar simmar. Campen ligger väldigt väderskyddat och möjliggör att gå både öster-och västerut mot spännande fiskeplatser. Avstånden till alla våra tidigare fiskeplatser är desamma men den nya placeringen öppnar upp ännu fler möjligheter att utforska nya, spännande fiskeområden österut mot Sortlandsundet, Raftsundet och de nordliga delarna av Lofoten kring Fiskebøl där bottenstruktur är oerhört intressant på sjökortet.

Eidsfjorden erbjuder också ett mycket varierat fiske där både hälleflundror, granna torskar och storsej står på agendan, men även ett spännande djuphavsfiske där kungsfisk, vitling, marulk samt andra ovanligare arter har fångats. Söker man sig vidare västerut blir möjligheterna ännu större och allt fler fiskeplatser dyker upp, de allra flesta i form av friliggande grundtoppar, fyllda med betesfisk som blir flitigt uppvaktade av havets predatorer. Ett av de mest intressanta områdena finns på västsidan av Vesterålen, från den stora ön Litöya breddar området ut sig med hundratals grundtoppar och rännor där många stora hälleflundror lurpassar på sitt nästa byte. På kanterna, strax innan djupet faller ner till ett par hundra meter jagar storsejen aktivt i frivattnet och torsken patrullerar längst djupkanten.

Går man söderut från campen med sikte på Lofotens norra delar finns en stor mängd intressanta fiskeplatser och i sydvästlig riktning finns man både Strandgrunnen och längre bort den välkända Gimsøystraumen som är ett mycket bra område för hälleflundra. Där bedrivs fisket ofta på väldigt grunt vatten, något som ger spektakulära drillningar och möjliggör att spinnfiska hälleflundran med mindre jiggar. Här finns också chans på riktigt stor rödspätta för den som önskar prova på detta.

Är vädret på topp erbjuder denna destination något som slår allt annat med hästlängder. En dryg timmes båtfärd från campen har vi funnit en plats som inte kan jämföras med något annat, det måste bara upplevas! Tillgången på betesfisk här ute är nästan för bra för att vara sann och de stora rovfiskarna har en buffé som står dukad dygnet runt. Kring grundtopparna jagar stortorsken i frivattnet och när man i mitten av ett stim med betesfisk, noterar ett eko från en gigantisk torsk är det svårt att hålla pulsen låg. Snittstorleken på fisken är den bästa vi har upplevt och toppfiskarna går inte av för hackor, att vi redan har fångat torsk över 30 kg och hälleflundror upp emot 200 kg här under sommaren talar för sig själv.

På vissa platser är botten här mer ojämn, vilket ekolodet tydligt indikerar och på dessa kanter verkar det myllra av grov långa. Vattendjupet är inte som man normalt förknippar långafiske med, där ekolodet visar hundratals meter under kölen, utan här finner vi långorna kring 70-80 meters djup. Vi stötte på dessa långor av en slump när vi driftade förbi med jiggarna vid ett tillfälle och plötsligt stod alla i båten med kraftigt spöböj av något som betedde sig väldigt annorlunda i jämfört med en torsk. Efter denna upptäckt har vi sedan riktat fiske med mete efter dessa giganter och fångat långor nästan lika långa som oss själva, med vikter över 30 kg.

Att hälleflundrorna stortrivs här är inte svårt att räkna ut, både med tanke på tillgången på betesfisk men även på grund av strömsättningen som finns här. I frivattnet kring all betesfisk jagar också storsejen frenetiskt och stundtals upplevs det nästan som jobbigt, att en sej hinner före många av de andra rovfiskarna, då det händer att dem tar jiggarna på vägen ner, eller på vägen upp när man skall lägga om driften. Väljer man istället att fiska riktat efter sej kommer man snart att få långa armar och trötta ryggar. Utan att tveka vågar vi nog påstå att denna långtur erbjuder Norges absolut hetaste fiskeområde för stor fisk.

Naturen kring Vesterålen är unik och skiljer sig lite från närliggande områden. Bergen är fortfarande branta och spetsiga som på Lofoten men trädgränsen sträcker sig högre uppe och hela Vesterålen skiner i en fantastisk grön nyans under sommartid. Hadseløya med sin högsta topp på 656 meter över havet bjuder på en mäktig omgivning kring campen. Farvattnet i både Hadselfjorden och Eidsfjorden samt utåt västsidan av Vesterålen patrulleras regelbundet av späckhuggare, vikval och tumlare i kombination med ett rikligt fågelliv som ger en extra krydda till upplevelsen.

Campen är väl tillrättalagd för sportfiskare med rensplats, frysrum och torkrum och med hytterna liggandes strax intill kan man inte önska sig mer av en fiskecamp. På plats finns en mycket fin och trevlig restaurang med många välsmakande och spännande rätter som ger en kulinarisk upplevelse i toppklass. Våra guider ser till att ni får den hjälp och service som ni behöver under veckan för att upplevelsen i Vesterålen ska bli så bra som möjlig. De kan också följa med i båten för en tur på havet om ni önskar detta. Guiderna sköter även vår fiskeshop där vi har ett stort utbud av beten och tillbehör som är nödvändiga för fisket i området, där ni även kan hyra både flytoverall, fiskeutrustning samt köpa frigolitlåda för transport av er fisk hem.