Havøysund

EFTER ATT HA KORSAT de oändliga vidderna över Finnmark, där vägen smalnar av allt mer och storhavet kommer påtaglit närmare tar vägen plötsligt slut. Precis här, vid vägens slut tornar det gamla fiskesamhället Havöysund upp sig. Efter andra världskriget växte Havöysund fram till ett väletablerat och välkänt område inom yrkesfisket. Hamnen fylldes snabbt utav allt från fritidsbåtar till mindre-och större fiskebåtar. Trots sin otillgänglighet har detta alltid varit ett välfungerande samhälle och idag lever omkring 1100 personer i Havöysund där merparter livnär sig på fiske i någon form.

Sedan 2009 har vi bedrivit en sportfiskeverksamhet i Havöysund, något som lokalbefolkningen och yrkesfiskarna sett som mycket positivt. Turisterna ger samhället liv och flera aktörer livnär sig mer och mindre endast på turistfisket numera i detta lilla samhälle. Sedan starten har Havöysund tagit sportfiskevärlden med storm och är numera ett av de mest omtalade och välkända områden i Nordnorge, inte minst bland de passionerade sportfiskarna med hälleflundran som favorit. Variationen på fiskeplatserna är enorm och med flertalet stora öar, sund och bergsformationer samt möjligheten att söka sig österut respektive västerut beroende på väder och vind gör Havöysund till en ganska väderskyddad plats.

I farvattnen kring Havöysund upplever vi varje år något av de vildaste fisken efter hälleflundra som existerar i Norge och som både mängdmässigt och antalet stora fiskar talar för sig själv. Detta är ett eldorado för hälleflundra utan dess like. Havöysund har dock så mycket mer än bara hälleflundra att erbjuda och det är endast fantasin som sätter gränserna.

NÄR VÅREN STUNDAR fylls området kring Havöysund av en mängd olika arter och havet verkar myllra av liv. På grundflaken och i vikarna är det nu gott om havskatt på musselbankarna och stenhällarna, men även i sandvikarna har nu koljan vandrat in vilket är ett mycket uppskattat inslag i fisket och bägge två är fantastiskt välsmakande delikatesser. Under hela sommarsäsongen är fisket bra efter både hälleflundra, torsk och sej men framförallt öppnas nu nya möjligheter upp sig på djupet när vädret tillåter. På alla skarpa djupkanter kring Havöysund och med hundratals meter under skrovet kan den som lockas av djupets frestelser finna både stor kungsfisk, långa, rocka och mycket mer. För den som lockas av havets mindre plattfiskar finns även här oändliga möjligheter i jakt på rödspätta, sandskädda, lerskädda och mycket mer. Snittstorleken är hög på både rödspätta och lerskädda där fiskar i världsrekordformat har fångats här, vilket ger ytterligare en dimension till varför Havöysund är ett otroligt populärt fiskeområde i havsfiskekretsar.

Mitt i centrala Havöysund ligger våra hytter placerade precis vid vattnet, perfekt tillrättalagd ur alla aspekter. Havöysund Hotell ligger beläget intill med en restaurang som har öppet alla dagar i veckan, med delikata rätter på menyn samt en pub för de som önskar ta sig något gott att dricka efter ett långt fiskepass till havs. Här finns också möjlighet att bo i enkelrum om man önskar detta. Med sitt läge mitt i Havöysund, strax ovanför hamnen ligger campen perfekt tillrättalagd ur alla aspekter. Inom gångavstånd finner man även byns lokala matbutik som erbjuder ett bra utbud. Campen är byggd som en fiskecamp ska vara, med frysrum, torkrum, rensplats både vid bryggan men även inomhus under tak för de kalla och regniga dagarna. Våra duktiga guider ser till att ni får den hjälp och service som ni behöver under veckan för att upplevelsen i Havöysund ska bli så bra som möjlig. Guiderna sköter även vår fiskeshop där vi har ett stort utbud av beten och tillbehör som är nödvändiga för fisket i området.

Inom en timme från Havöysund når man med våra snabbgående båtar även Nordkap, ett uppskattat inslag under fisketuren och en mycket populär sevärdhet. Naturen kring Havöysund är slående vacker med ett stort djurliv, både ovanför men även under vattenytan. Knölvalar, späckhuggare och tumlare dyker då och då upp inom synhåll medan havsörnar cirkulerar längs branta bergsväggar i jakt på nästa byte. I närheten av Havöysund finns också Europas största fågelberg där det sprudlar av liv från alkfåglar, lunnefåglar, tordmule och mycket mer.