Blå kveite och 20kg+ torsk från Vesterålen

Denna veckan är det lite lugnare för våra guider i Vesterålen då en grupp valt att hyra guidebåten själva då dom var en grupp på 6 personer. Det resulterar dock att vi inte har lika mycket bildmaterial från denna vecka. Guiden Alexander och Oscar har dock givit givit samtliga gäster alla nödvändiga tips och trix för att lyckas med deras fiske under veckan. Vilket också har visat sig fungera när man ser vilka fantastiska rapporter dem kommer tillbaka med även om fisket stundtals varit trögt.

Första dagen var det tuffa väderförutsättningar med hård vind som begränsade gästerna till närområdet. Däremot bröt solen igenom på torsdag kväll och under natten så mojna vinden och guiderna slog på stortrumman och berättade om vår långtur till V-berget där allt kan hända. Flera av båtlagen var laddade för detta och tidigt nästa dag så åkte dom i samlad konvoj ut mot denna mytomspunna plats. Gästerna berättade att det fångades torsk sporadiskt under dagen men flera utav båtlagen hade lyckas få ett par riktigt stora torskar. Bland annat rapporterade Anders Eriksson och gänget med båt 1 och båt 2 att dem prickat rätt på några riktigt stora sommartorskar med topp fiskar på 21 kg respektive 24 kg. Båt 2 landade även torsk upp till 15 kg. Inte nog med det så lyckades även finna den ”Långakanten” vilket är ett relativt litet område där vi brukar ha riktigt bra långafiske. Så även denna dag. De landade två långor på 15 kg samt en på 13 kg och 12 kg. Det som var intressant med två av dessa långor var att de fortfarande bar rom. Leken som annars brukar ske tidigare under säsongen. Båt 2 landade även två fina hälleflundror ute på V-berget. Den ena på 92 cm samt en på 105 cm.

Ola och gänget som hade hyrt guidebåten rapporterade också om torskar upp till 14-16 kg i topp. Torskfisket var trögt men det fångades ändå sporadiskt under dagen och när snittstorleken var såpass bra så blir det ändå riktigt spännande att ligga här ute på V-berget.

Det var dock ett gäng som utmärkte sig från gruppen med Lars Segerheden bakom ratten. Dem stannade inte på V-berget utan fortsatte ut till Eggakanten. Dvs. djupkanten ned mot kontinentalsockeln. Det är här man kan droppa ned på djupet och fånga alla möjliga märkliga arter. Lars och gänget visste detta och hade riktat in sig på Blå kveiten eller den Mindre hälleflundran som den heter på svenska. En hälleflundra art som inte blir så stor och uppehåller sig på riktigt djupt vatten. Den påminner mycket om hälleflundran men dess mun är större i förhållande till dess kroppsstorlek. Den blir heller inte så stor som den vanliga hälleflundran. Det som utmärker den lite extra är att dess vitsida inte är vit utan också är marmorerad likt ovansidan men dock lite ljusare i färgen. Den jagar även i semipelagialen, dvs, längre upp i vattenmassan.
Lars och gänget åkte ut på 800 m för att ge det ett försök. Det tar lång tid att bara få ner deras tackel på dessa djup. Det skulle dock visa sig bli succé när de kunde rapportera om 2 mindre hälleflundror landade från deras expedition. En riktigt häftigt prestation som utmärker sig från det vi normalt sätt fiskar efter. Detta är också ett av argumenten till varför man ska åka till vår camp i Vesterålen. Ett riktigt mecka för djuphavsfisket då man kan komma ut till denna Eggakant där allt kan hända. En spännande plats för den som har tålamodet och vilja att försöka fånga udda arter under sin vecka hos oss. Vi tar av oss hatten för Lars och gänget med deras lyckade djuphavssatsning.

Nästa dag åkte några båtar ut på västsidan för att testa på fisket där. Lars och gänget berättar om en relativt trögt fiske efter både torsk och sej men däremot fick dom besök av en grupp späckhuggare som förgyllde deras dag. En mäktig upplevelse som vi titt som tätt får uppleva när vi åker ut på havet här från Vesterålen. Guidebåten med Ola och gänget nötte däremot hälleflundra och lyckades bra med hela 3 landade, 122 cm, 121 cm samt 82 cm.

På söndagen så följde vår guide Alexander med båt 1 och 2 och tog siktet inställt på Strandgrund då förhoppningarna var att fånga torsk. En plats som alltid brukar hålla mycket fisk och även andra arter såsom sej, bleka, kolja och en och annan flundra. Alexander berättar att fisket var väldigt svårt denna dag, men det lyckades pricka rätt och fick uppleva lite torskrace. Toppfisk på ca 7 kg så inga giganter, men många fina i bra matstorlek. Det var också detta som gästerna önskade. En lugnt och härlig dag på havet med lådorna fyllda med fisk.

Alexander berättar också att makrillen har kommit till Vesterålen, stora kok av jagande makrill syns nu lite här och var ute på havet. Den perfekta betesfisken för våra stora topp predatorer torsken och hälleflundran.

Vi vill passa på att hälsa alla välkomna till vår destination Vesterålen. En plats för artrikedom, naturskön miljö och med god chans att fånga sin drömfisk!