Nytt NSA-rekord från Vesterålen

Nordic Sea Angling har funnits i Nordnorge sedan 2004 och har haft tiotusentals gäster sedan dess. Men aldrig någonsin har denna art fångats på en utav våra camper (Som vi vet om). En art som normalt sätt finns i större koncentrationer längre söderut och jagar oftast på djupt vatten under dag tid men kan gå ytligare under natt tid. En fisk som är fantastisk god att äta och som många hört talas om men som vi tidigare aldrig har fångat här uppe i Nordnorge. Kan ni gissa art?

Denna veckan har vi flera gäster från både England, Nederländerna, Tyskland och Sverige. Första dagen var det en del vind från nord men vågorna hade inte hunnits byggas upp någon nämnvärt så guiderna Håkon och Alexander inledde veckan men att köra till Strandgrund. Ett stort område som håller mycket fisk av både torsk, sej, bleka och en och annan flundra. Många torskar och sejar mellan 7-9 kg landades här under dagen och en hel del blekor upp till 5-6 kg. Håkon som rattade guidebåten guidade även upp en fin flundra på 108 cm till hans gäst Julian. Efter några timmars fiske så ville Alexanders gäster testa på något nytt så dom besluta sig för att försöka rikta fisket efter Kolja. Någon som inte är helt lätt att rikta sig efter då dom förflyttar sig rätt mycket. Alexander vet dock ett område som brukar leverera en del kolja under torskfisket. De bestämmer sig för att lämna strandgrund och åker ett par distans. Väl på plats lodar han riktigt mycket fisk och inte långt efter så står hans brittiska gäster med spöböj och mycket riktigt så var det kolja som gästerna hade önskat. De landades även ett par fina torskar runt 6-8 kilos klassen här och efter någon timmes fiske så kunde dom summera nästan 20 koljor och ett gäng riktigt nöjda britter som börjar planera kvällens Fish N’ Chips – Vilket tillagas bäst med kolja!

På fredagen så var planen att åka ut på den kända långturen till V-berget. Alla gäster var laddade till tusen men när det väl passerar Litløya så möts dom av en hel del brottsjö vilket inte prognosen lovade. De beslutar sig istället för att ändra planerna då säkerheten alltid går först. De väljer att stanna på västsidan och åkte upp till fiskeplatsen Buffén som vi kallar den där dem hade ett riktigt bra fiske förra veckan. Även denna dag visa det sig leverera fina torskar och sejar i 10 kilos klassen. Reseledaren Ross från Sportquest lyckades ta dagens storsej på 12,5 kg. Det fångades en hel del fin fisk på denna plats. Men guiderna kunde inte riktigt släppa att dem inte kunde ta sig ut till V-berget. Så med en ny uppdaterad väderleksrapport så bestämmer dom sig för att avbryta fisket lite tidigare för att åka hem, filea fisken, äta och någon powernap innan gästerna sågs nere på bryggan igen kl 21:00 på kvällen med ett nytt försök att ta sig ut till V-berget. På väg ut så möts dom av ett stilla hav och de kunde nu fortsätta hela vägen ut till V-berget.
Väl på plats så landades en torsk på 15 kg ganska omgående. Alla fick förhoppningar om att det här kommer bli en riktig dunder kväll. Tyvärr så fångades bara ett par torskar till i 10 kilos klassen och någon storsej annars var det rätt dött. Fisken var inte alls på hugget. Det fångades också bara två mindre långor och när klockan börjar nära sig 03:00-04:00 så bestämmer dom sig för att lämna området igen och åka tillbaka på ett spegelblankt hav med midnattssolen skinandes i deras ansikten. Tyvärr inte riktigt de fiske de hade hoppats på men så är det ibland. Även på de bästa platserna kan fisket vara trögt. Det blev oavsett en fin natt som gästerna sent kommer glömma.

Vad hände med NSA-rekordet? Jo, nu ska ni få höra. Nästa morgon träffade guiderna på den holländska gruppen som valt att fiska efter kungsfisk under lördagen. De fiskade strax utanför Jörnfjorden på djupt vatten. De lyckades få ett par kungsfiskar men det som utmärkte sig mest var en KUMMEL på 4,5 kg! En fisk som aldrig tidigare har fångats på en utav våra camper. (Vad vi vet om). Normalt sätt finner man kummeln längre söder ut på djupt vatten. Men tydligen så finns den även här uppe. En häftig fångst som skriver in sig i NSA-rekordlista. Vi på Nordic Sea Angling vill passa på att gratulerar till en riktigt ovanlig art!

Vesterålen visar ännu en gång vilken artrikedom som finns här samt vilka häftiga arter som kan fångas här. Det är ingen skräll att flera tidigare rekord kommer från denna destination. Här kan verkligen allt hända!


Lördagen blev det inte mycket fiske på grund av dåligt väder och även idag söndag så rullar det in stora vågor som begränsar fisket till närområdet. Så länge man har jiggen i vattnet så kan dock allt hända.

Varmt välkomna till artfiskets rike – Vesterålen!