Underbart väder men svårt fiske i Nappstraumen

Denna vecka börjades hårt med en inblåst dag följt av en dag där vi var begränsade till fisket i Nappstraumen trots fortsatt skiftande väder. En liten flundra landades under måttet som såklart fick simma vidare igen, annars var det mest stigningar och kontakter med flundra som var det närmsta flundra vi kunde komma denna dag. Men så kom dag 3 där Lofoten bjöd på sin vackraste sida med skinande sol, snöbeklädda bergstoppar och ett stilla hav.

Alarmet var ställd på 05:00 och efter en kanna kaffe så börjar morgonsolen att titta fram. Väl på bryggan möts jag av ett gäng förväntansfyllda gäster med Krister, Fredrik och Magnus i guidebåten. Nu var siktet inställt på Skrei. Vi styrde söderut och efter en dryg halvtimme i underbar morgonsol så var vi framme på första platsen. Som vanligt började vi söka av området allt från 60m ned till 110m, men skreien lyste med sin frånvaro. Tillslut finner vi några mindre stim där dom hugger så fort vi kommer ned. Ett gäng fina runt 8-kilos klassen landades snabbt innan vi sökte oss vidare österut. Vi fann även gigantiska stim av sej där vi fick ett par torskar som jagade under. Det landades också en del fin kolja under dagen samt en havskatt i guiden Calles båt. Men skreien var utspridd över ett stort område och vi fick verkligen kämpa för att finna den. Men skam den som ger sig, när klockan var runt 14-tiden så var gästerna i guidebåten mer en nöjda även om det riktigt stora torskarna inte hade synat däck så var backarna fyllda med massa fina skreitorskar i 8-10 kg klassen. Stundtals bra action där alla gästerna stod och drillade samtidigt.

Dagar som dessa så gäller det att söka aktivt och vara snabb med att träffa de små stimmen man hittar. Som alltid med skreifisket så varierar fisket från dag till dag. Ena dagen kan den lysa med sin frånvaro för att nästa dag så kan man träffa på stora stim som aldrig tycks ta slut. Nu hoppas vi verkligen att större koncentrationer av skrei kommer in så vi får chans att leverera fler fina rapporter härifrån.

Vi vässar krokarna och gör oss redo för nya dagar på havet //Johan & Calle