Fantastisk seifiske på Lofoten!

Denne uka har vi hatt besøk av Alvin og Erik som har hatt kveita som hovedmål under noen dagers fiske her på Lofoten. Været har vært vekslende, og har bydd på mengder med snø og periodevis sol og nesten t-skjortevær. Alvin og Erik kom hele veien fra Bodø med Moskenes-ferga denne uka og har bodd hos oss i Napp for å forsøke å lure kveita. Kveitefisket har vært vanskelig under fullmånen da det periodevis har vært ekstremt mye strøm. Det har gjort det krevende å komme ut til flere av hotspottene når vinden har presset på ganske hardt i fra nord. Men fisk har vi klart å få uansett!

Første dagen var det kun Alvin på campen, og vi to kjørte ut for å teste lykken etter kveita. Det var en nydelig dag i vente med vekslende sol, og innslag av snøbyger. Vinden var heldigvis på vår side, så vi kunne kjøre et stykke. Vi plukket agnfisken på veien ut, og kjørte dermed rett ut på dronningens jaktgrunner. Umiddelbart etter å ha sendt ned noen agnseier, så får Alvin første kontakt på Jiggen sin. Det var flere fisk som steg opp på ekkoloddet og var borte og jafset i gummiagnet, men ingen fast fisk de første timene. Når vannet endelig gav litt mer fart i seg, så begynte også fisken å hugge. Vi hadde flere kontakter, og tilslutt kroker Alvin en fisk på jiggen sin. Man kunne umiddelbart se at dette var kveite. Etter en nokså grei kamp, kunne vi løfte første kveita inn i båten. Det var ingen gigant, men den rette arten. Kveita målte til 76 cm, og ble satt pent tilbake. I samme drift, kun noen minutter senere, smalt det på hos Alvin igjen. En fisk i samme kaliber, og kun 1 cm under minstemål. Alvin var veldig fornøyd uansett, og vi satt fisken fint tilbake etter et par bilder! Det ble flere kontakter og hugg, men det ville seg ikke helt til likevel. Vi skulle plukke opp Erik på fergen, så vi måtte gi oss i god tid denne dagen… Nye tak i morgen!

På dag 2 skulle Erik også bli med ut i forsøk på kveita. Vi plukket agnfisken og kjørte for å teste et nytt område. Det var lite kontakter i starten i den lange driften vi la. Men vi drev opp mot en grunntopp, og da jeg ba Erik og Alvin sveive opp, var ekkoloddet fullt med fisk. Og det drøyde ikke lenge før begge to hadde solide stangbøy og man kunne høre bremsen skrike! Her var det storsei på gang! En veldig fin bonusfisk man gjerne får under kveitefiske her oppe. Og de var heller ikke små. Alvin fikk opp sin fisk først, og den veide rett i overkant av 14 kilo! Erik slo til meg en fisk som kun var et par kilo under det igjen. En veldig fin start på dagen! Etter å ha kost seg med litt storsei, så kjørte vi videre til kveitegrunnene. Her var det aktivitet! Men i dag var de også fryktelig vanskelig å lure. Vi driftet lenge over en renne på 30-40 meter helt til det grunnet opp på ca 25 meter. Nå skulle vi til å flytte oss, men da tikker det i snella til Alvin. Sirkelkroken blir sveivet inn, og kampen er i gang. Igjen var det ingen monsterfisk, men det var Alvins største kveite noensinne! Vi målte fisken til 96 cm. Driften etter lander Erik en fisk et sted mellom 60-70 cm som kjapt fikk gå tilbake. Det var vanskelig fiske, og vi hadde mange kontakter som ikke ga noen videre fisk. Derimot lette vi opp storseien den siste timen og hadde et aldri så lite sei-race med flere fine fisker i 10-kilosklassen!

Så var det siste fiskedag for Alvin og Erik. Dagens fokus var igjen kveite, og vi bestemte oss for å legge oss noen meter dypere enn det vi hadde gjort dagene innen. Erik er førstemann til å slippe ned agnfisken sin, og jeg ser umiddelbart at noe stiger fra bunnen før han i det hele tatt har kommet ned. Erik sveivet opp noen meter, og kjente et dunk. Her var det fisk på gang. Erik satt mothugget, men det var ikke noe monster i andre enden. Opp kommer det ei kveite i overkant av 70cm. Senere i samme drift hugger til hos Alvin, og han får også landet dagens andre kveite som var i ca samme størrelse som Erik sin. Etter fisken er satt pent tilbake, så legger vi ny drift på samme flekk som Erik hadde sin fisk på. Igjen smeller det med en gang hos Erik, og nok en fisk i samme størrelse som får friheten tilbake kjapt. Kun en drift etter ser vi at det kommer en bedre fisk inn på loddet. Den er bortpå seien til Alvin. Den tar veldig forsiktig, og Alvin prøver å sveive inn kroken. Men det ville seg ikke. Litt frustrert sveiver Alvin kjapt opp, men fisken følger igjen og klipper til seien igjen! Heller ikke denne gangen sitter kveita fast, men vi ser den på ekkoloddet kun 15 meter under båten. Den følger etter seien i noen minutter før vender seg nedover og forsvinner ned i dypet igjen…

Senere på dagen, etter flere kontakter, så får Alvin enda en kveite på rundt 75 cm. Men nå hadde strømmen roa seg ned, og det virka som aktiviteten på kveita også gjorde det. Vi bestemte oss for å bruke siste timen på storseien! Seien var i full gang, og det drøyde ikke lenge før man hørte 2 skrikende sneller. Dagens oppskrift var speedjigging, og det gir så utrolig brutale hugg! Erik lander en kjempefisk på 14-15 kilo, og Alvin får også noen i samme kaliber. Det er viktig å kroke av fisken under vann ved båtripa om man ønsker å sette ut disse storseiene igjen, da de er veldig skjøre på å bli løftet opp i båten. Men vi landet flere titalls seier på 8-14 kilo, og armene var helt skjelvende etter en intens økt med speedjigging. En knallavslutning på oppholdet for Erik og Alvin… Vinden hadde lagt seg helt, og solen stekte, og det var storsei overalt…

Takk til Erik og Alvin for noen veldig fine dager på havet! Nå er det ganske stille med folk på campen frem til neste uke, men litt fiske skal vi få til her likevel. Det finnes muligheter for å booke guidede dagsturer på Lofoten, så gjerne kontakt oss om det skulle være interessant! Været neste uke ser veldig bra ut, og vi får en gjeng hit allerede på Torsdag. Det blir veldig gøy! Håper vi sees på Lofoten i 2021!

Tight Lines // Jørgen Zwilgmeyer & Johan Mikkelsen