En härlig vecka i Nappstraumen

Då var ännu en vecka förbi och vi kan summera att vi haft otroligt tur med vädret denna vecka där vi kommit ut på havet varje dag även om vissa dagar var lite blåsigare än andra. Även denna vecka så har båtlagen riktat in sig på olika arter med fina fångster fördelat på båtarna.

Torsdagen började med riktigt fint väder så båtlagen åkte ut på nordsidan i jakten på torsk och sej. Det skulle visa sig vara enorma mängder sej här ute men torsken var desto svårare att finna. Båtlagen höll kontakten ute på havet och när en båt fann huggvillig fisk så kunde de andra båtlagen snabbt komma dit för att ta del av detta fiske. Dagens toppfisk gick till Bo som tyngde ner vågen till 15 kg! Otroliga mängder sej runt 3-6 kg fångades också och Calle som styrde guidebåten denna dag berättade om största på 8 kg!

Fredagen så bjöd vädret på sommarvärme och riktigt sköna vindar. Även idag var det svårt att finna torsken men tillslut gjorde Calle i Guidebåten en satsning på att söka fisken på djupare vatten där hann fann ett par fina med 12 kg och 15 kg i topp. Dessa tagna vid våra position ”Svampen” och ”Bananen”. Ännu en gång så lönar det sig att testa olika djup och platser för att finna fisken. Det som är bra ena dagen kan vara dålig nästa dag och tvärtom. Vinnande konceptet hos oss har verkligen varit att vi kunnat kommunicera mellan båtarna för att hjälpa varann att finna fisken. Att våra guider finns på plats och gör allt vad dom kan för att samtliga gäster på campen ska lyckas ökar ju chanserna avsevärt! Britterna i båt 3 rapporterade även om en liten flundra som landades men som fick friheten åter.

Lördagen så var vädret så magiskt bra med över 20 graders värme och ett hav som var så inbjudande att båtlagen valde att köra två långturer där ena gänget riktade in sig på hälleflundra och andra på torsk och sej. Flundragänget lyckades landa största på 127 cm och 110 cm samt ett par mindre flundror. Dem berättar att fisken var väldig svårflörtad denna dag men tillslut lyckades ett par landas fördelat på båtarna. För att summera deras tur så var dom nöjda och glada efter en otroligt fin dag på havet och flundra i båten.
De andra båtlagen som gick efter torsk och sej rapporterade att torskfisket var även trögt på denna plats och att grundtopparna och branterna i anslutning till dessa höll kopiösa mängder sej. Ett trevligt fiske då sejen är otroligt stridbar. Värt att nämna är att det landades trots allt ett par riktigt fina torskar runt 10-14 kg med topp på 17,5 kg samt någon fin bleka och långa som bonusfångst.

Söndagen så valde ett gäng att testa på det relativt nyfunna uerfisket vi tidigare skrivit om. Det skulle visa sig vara lika stabilt denna gången och det fångade många fina kungsfiskar upp till 2,5 kg. Perfekta matfiskar och en otroligt vacker fisk att ha på sitt CV. Britterna valde istället att testa på rödspättan i närområdet och lyckades landa 8 fina där största var mellan 1,5 – 2 kg! En minst sagt trevligt fiske med lätt utrustning. Vår guide Didrik hade besök av sina föräldrar så självklart tog han med dom ut på lite torsk och sejfiske här i Nappstraumen. Efter bara ett par timmars fiske så hade hans mor Patricia fångat dagens största torsk på 10 kg! En minst sagt härlig upplevelse för familjen Stavervik. Vår guide Johan skeppade guidebåten denna dag och berättar om en otroligt seg förmiddag där han sökte av grundtopp efter grundtopp och gick även ut på riktigt djupt vatten för att finna huggvillig fisk. Hann fann många fina stim med större fisk i men det vägrade att hugga. Sedan var det som att någon tryckte på en ”Dags-att-äta-knapp”. Och helt plötsligt så stod hans gäster med både dubbel och trippel drillning med både storsej och fina torskar. Det var en otroligt markant huggperiod på ca 2 timmar. Så fort strömmen dog av igen så slutade fisken att hugga igen. Men under denna 2 timmars period så var det non-stop action och gästerna fick fyllt lådorna med fin torsk och sej mellan 3-7 kg, vilket är helt perfekta matfiskar. Andra båten med Bo Götesson bakom ratten lyckades dock lura upp en toppfisk på hela 15 kg på samma plats. Ända problemet dom hade under denna 2 timamrs period det var att komma förbi sejen och ner till botten där torsken stod. Det var så otroliga mängder sej så man fick verkligen smyga ner genom stimmen för att inte kroka på en sej. Jag antar att det är nått man kallar för lyxproblem när det är för mycket fisk i havet.

Måndagen så vände dock vinden och började blåsa från nord igen. Fisket blev då begränsat till Nappstraumen samt sydsidan. Guiden Johan tog med sig britterna samt båt 9 med Bo och gänget. De började fisket efter rödspätta och efter en liten stund kunde guidebåten summera 4 fina spättor och britterna 3 stycken. Bo och gänget valde dock att fiska vidare och landade runt 7-8 st med ett par över kilot. Britterna valde sedan att åka söderut undertiden som guidebåten la ett par timmar på flundrafisket i närområdet, tyvärr utan resultat. Efter halva dagen valde gänget att åka i land igen för att vårda deras onda ryggan från gårdagens 2-timmars race. Att köra lite kortare dagar och bara komma hem och knäcka en kall på terrassen och blicka ut över havet är minst lika underbart. Ibland får man komma ihåg att lyfta blicken från spötoppen och bara njuta av den fantastiska natur som vi har här i Lofoten.

Sista dagen valde många båtar att ta sovmorgon efter gårdagens tuffare vindar som även låg kvar ut över morgonen. Eftermiddagen skulle dock visa sig bli riktigt fin och ett par båtar berättar om ett riktigt fint fiske efter både torsk och sej ute på första djupkanten med största torsk runt 10 kg. En fin avslutning på en riktigt fin vecka.
Även om både torsk- och flundrafisket har varit lite svårare denna vecka så kunde de flesta båtar ändå summera ihop ett par riktigt fina toppfiskar samt berätta om dagar då det nästan var svårt att komma ner till botten på grund av all fisk.

Nu laddar vi för en ny vecka här i Nappstraumen och långtidsprognosen ser ut att lova en del vind från syd/sydvästlig riktning vilket brukar vara bra för fisket. Vi slipar krokarna och gör oss redo!

Vill passa på att tacka alla gäster från denna vecka och hälsa alla nya varmt välkomna!

Tight lines,
Johan Mikkelsen, Calle Hjelm & Didrik Stavervik