Rödspätta – Pleuronectes Platessa
Fisket efter rödspätta har blivit ett populärt inslag bland våra resenärer då man bryter av det hårda havsfisket med detta lätta fiske på grunt vatten. Många uppskattar fiskeformen som innehåller en bra mix av komfort och teknik. Även de allra mest rutinerade fiskare som fångat mängder av storfiskar och arter återvänder och fascineras av rödspättan här uppe.
På samtliga destinationer har du suveräna möjligheter att fånga riktigt stora rödspättor bara 3 minuter från stugorna. Fråga guiden på plats för att ta del av de bästa platserna.
Teknik
Plattfisk är inte en fisk som jagar runt och hugger efter föda men den är långt mer aktiv och nyfiken än vad ryktet säger. Bete ska locka och förföra fisken till att hugga. Betet måste röras sakta över botten med pauser så att spättorna hinner hugga. Pauserna är särskilt viktiga om man vill fånga rödspätta. Skrubbskäddan och sandskäddan är lite mer aggressiva och hugger oftare, även när betet dras över botten utan pauser. Sandskäddan kan vara ett problem när rödspättan inte riktigt är på hugget då den hindrar rödspättan från att ta betet. Förövrigt är även sandskäddan mycket stor, 400-800 g är normalt och men vi har varit och nosat på det norska rekordet ett flertal gånger med vikter över 1100 gr!
Tre ingredienser i fisket:
- Paus: Var noga med att tacklet ligger stilla på botten. Det görs genom att släppa ut lina när båten driver eller veva försiktigt in löslina när båten driver mot tacklet. Detta ger rödspättan möjlighet att hugga i lugn och ro. En del dagar kan det vara läge att veva in tacklet lite fortare.
- Locka: Du retar fisken och gör tacklet mer synligt med småryck eller små lyft med spöet så att pilken studsar i botten och rör upp bottenslam till ett litet ”moln”.
- Dra/Flytta: Ditt tackel kanske inte ligger i närheten av en flat botten där det hugger. Istället för att vänta på att en simmar förbi flyttar du tacklet.
Man kan dra tacklet över botten i ungefär samma fart som båten driver eller så kan man dra tacklet genom att veva in.
Försök att orientera dig och kasta ut med hänsyn till i vilken riktning båten rör sig i förhållande till botten – det ger en bättre känsla för hur ditt tackel rör sig på botten. Om du inte tycker att du har tillräckligt med kontakt kan det bero på att sänket är för lätt eller att du driftar för fort.
Viktigt: När du känner hugg ska betet ligga kvar där du kände hugget, Ge mothugg när du känner att fisken tar betet ordentligt. Känslan kommer med lite övning, det är oftast först när fisken varit på betet ett par gånger du känner hugget.
De största plattfiskarna fightas hela vägen upp till ytan där de med fördel lyfts ombord med håv. Återutsätt gärna rödspättorna. De är relativt stationära på platserna och vi vill behålla det goda fisket.
Redskap för rödspätta
- Spö. Roligast är det om man har ett mjukt spö mellan 7-9 fot. Ett lätt pilkspö kan också användas.
- Rulle. Lätt haspelrulle eller multiplikatorrulle som man kan kasta med. Större multiplikatorrulle för havsfiske kan också användas men det är en föredel att kunna kasta. Kom ihåg att lätt utrustning ofta är väldigt roligt att använda sig av och dessutom effektivt för rödspättemete. Om du vill kan den även användas för att fiska öring i sjöarna.
- Lina. Flätlina, 0,15-0,25 mm, ger överlägset bäst kontakt med vad som händer vid tacklet. Tacklet kan vara av typen klassiskt paternostertackel med två krokar som monteras på tafsar en bit över sänket men bäst är att ha den ena kroken ända nere vid botten. Den kan sättas på en släptafs (på ca 50 cm) som släpar efter sänket. Släptafsen får gärna vara glidande för bästa känsla. Den kompletteras med en krok och en kort tafs (10-20 cm) ca 20 cm ovanför sänket. Pärlor, spinnare eller annat krimskrams höjer många gånger fiskens intresse. Det kan skilja sig vilka färger som fungerar bäst men rödspättan har ofta en förkärlek till vita pärlor, kanske för att dem ofta äter vita små musslor.
- Sänke. Vid svag ström och lugn sjö räcker 30-60g gram men man kan behöva sänken på 100-150 gram. Liten pilk utan krok fungerar bra som sänke. Helst ska den vara av en rund modell för att undvika tvinning på tacklet när man släpper ner.
- Bete. Borstmask, Gulp och räkor är bra beten. Gulp har visat sig vara riktigt bra för större rödspättor undertiden som den äkta varan är överlägsen på mängdfisket! Vid testfiske i Havøysund hade den största rödspättan tobisfiskar i magen. Så tobis och strimlor av fiskfilé kan absolut testas som bete om man jagar de riktigt stora.