Spegelblankt och et helt galet torskfiske i Vesterålen!

Våren här uppe i Nord Norge kan bjuda på alla 4 årstidar på en och samma dag, men dom senaste två dagarna har de inte varit annat sommar här uppe! När alla prognoser lovade sol, vindstilla och 10 grader, så drog vi alla båtar till et område som sista tiden leverarede bra med torskar. Men nu dom sista dagarna har det verkligen kommit inn et stort sig med större torskar ute på dom djupa branterna!

Samtliga båtar åkte ut hyffsat tidligt på Lørdagen, och prognoserna visade sig och stämma nästan bettre an va dom hade lovat! For när vi ankom dagens fiskeplats, låg havet som et spegel, och så fort vi stannade till båten, var ekolodet fullt i fisk. Alla båtlag släppte ner sina pilkar och jiggar, och direkt small det til i spöna! Jag kunne höra skratt och eksalterade gäster over alt då torsk efter torsk hugg till. Under vissa perioder hade vi flera 4-hugg i båten, och snittet på fiskarna var hällre inte dåligt! De var bara fiskar i 6-12 kilos klassen, och det kom även upp flera fina toppfiskar i flere ut av Båtarna. Flera torskar på runt 15-16, och en riktig sugga i Kristians båt på hela 21 kilo! Detta fisket fortsatte så länge vi orkade, men etter några intensiva timmar, så var dom flesta redan nöjda, och ville lägga sista fokusen på hälleflundran.

De visade sig at funka bra, for bara 1 timme inn i fisket hade vi haft flera kontakter blant båtarna och de kom upp två fina flundror på 112 cm och 117 cm for våra svenska gäster. Fisket bedrives for stunden väldigt grunt, och vi så flera fiskar inne på grundare vatten. Men de är ju inte givet at man lyckas lura dom alla… Men dom finns, och de är lite som är häftigare enn at lura upp en flundra som man ser under båten!

Flere båtar valte dagen efter också at åka tilbaks på samma stället, och de var inte sämre denna dagen hällre! Båt 1,2, 4 och 6 körde på samma suksess uppskrift som gårdagen, och det visade seg vara et bra val. Fisket var like galet, och snittet minst lika bra. De var tydligt at torskarna jagade på bytesfisk aktivt under hela dagen, och man fick uppsöka dessa stimmar for att lyckas. Och när man hitta et sånt stim, så small de tydeligen direkt i grejerna så fort man kom ner! Britterna i båt 4 hade också et galet torskfiske i dag, men fick även en väldigt fin bonusflundra på 140 cm under torskfisket!

Vi har verkligen haft några underbara dagar denna veckan, och vi hoppas på at väderet kan hålla i sig en stund till. Tyvärr ser det ut til at vinden drar på lite mer i morgon, men vi korsar fingrarna for at vi kan kommas oss ut på detta fantastiska fisket igjen! Följ med på våra sosiala medier och hemsida for kommande rapporter!

Tight Lines // Jørgen, Douglas, Kristian och Marcus