Å#1 ´Veckan avslutas med 236cm hälle!

Återigen en tuff vecka Vädermässigt för oss här på södra lofoten, endast ett fåtal kortare turer i närområdena kunde genomföras och resultatet blir också därefter, men ena dagen körde gästerna i guidebåten riktat efter kolja med fint resultat efter enbart ett par timmars fiske trots den hårda vinden och allt hagel som trillade in över dem. Några andra körde lite flundra med gott resultat och rapporterade in tre stycken i 80cm klassen.

Det vi egentligen vill berätta om är sista dagen då det verkligen brakade loss på eftermiddagen med riktigt fint fiske. Samtliga båtar på Campen stack ut redan vid 7-tiden på morgonen i hopp om att kunna passera sydspetsen på lofoten och kunna komma ut på yttersidans branter där stortorsken bokstavligen terroriserar betestimmen av småsej. Dessvärre efter ett tappert försök att runda sydspetsen så fick vi guider ta beslutet att avbryta passeringen då det faktiskt var så illa att det hade varit en säkerhetsrisk att fortsätta. Tråkigt men än var inte hoppet förlorat och efter att snackat ihop oss bestämde alla sig för att fortsätta fisket på dom östra fiskeplatserna till 2-tiden på eftermiddagen när strömmen åter skulle vända till stigande.

Kristian som guidade två båtar med riktigt taggade svenskar kunde efter en drömstart i ett mindre område rapportera in 3 flundror där samtliga var över mått med 130cm i topp. för oss andra krävdes det ordentligt pannben att härda ut dom sista timmarna och som en skänk från ovan så fick vi se en riktigt fin uppvisning av en stor flock späckhuggare!

Väl vid tvåtiden kom det alla längtat efter fint väder och möjlighet för att komma ut till dom riktigt hete platserna, kristian satte direkt fart mot det område som levererat tidigare i år och efter ett par drifter kunde dom rapportera in ett helt gäng fina torskar över radion med en topp på ca 15 kilo, följebåten hade även dom ett fint fiske där flera personbästan fick syna insidan av båten.

Daniel och guidebåten hade ett klart mål för dagen och det var att först lura upp någon matflundra för att sedan göra ett försök på dom riktiga flaken till fiskar som finns här ute vid vår camp här på Å! Sagt och gjort, planen spikad och efter en stund kunde Daniel pilla upp en fin fisk på ca 105cm på spinn. En snabb förflyttning senare och väl ute på djupare vatten kändes det ännu hetare, första driften startar bra och efter en stund låg ytligare tre flundror mellan 90 och 100cm i båten, driften fortsätter och närmar sig den grundare platån på 35-45 meter där Guiden Daniel tidigare varit i riktigt fina hälleflundror. och som från ingen stans kommer det brutalaste ekot någonsin upp på lodet och Daniel hinner Knappt säga till gästerna att vara beredda på 2m+ flundra innan Morgan står med full spöböj och hojtade att den sitter!

Spöt bottnas och fast den hårda pressen står fisken som fastsugen mot botten och ingen lina vinns, inte ett huvudskak inte en rusning det var helt enkelt bara tvärstumt! Morgan kämpar på och efter ca tio minuter lämnar äntligen fisken sitt fäste från botten och vi kan syna den sakta komma uppåt mot båten via ekolodet, minutrarna går och tillslut skymtas äntligen fisken under båten och Daniel gör sig beredd för landning. Kveitekroken sätts på första försöket och vrål av rädsla och förtjusning utspelar sig i båten när alla beskådar denna vackra enorma fisk. efter en noggran mätning kunde fisken efter ett par bilder simma tillbaka ner i djupet igen. Stort grattis Morgan till en livs fisk på sanslösa 236cm mätt fork length dvs från mitten av fiskens stjärtfena till spetsen av stängd mun.

Nu inväntar vi en vecka med helt klart bättre väderförutsättningar och oändliga möjligheter!

Tight Lines// Daniel Freland, Kristian Hausken och Ludvig Smedjebrink