Torskerace og langtur i etterkant av uværet i Vesterålen

At været har vært tøft den siste tiden, det er det ingen tvil om. Senest i går morges snødde det, og det hadde lagt seg noen cm på bakken. Noe som er veldig unormalt da kalenderen viste 1. juni. Og forrige ukes vær var alt annet enn fint, men det dukket opp noen vinduer med tidvis bra forhold, og det utnyttet vi!

De første dagene var vi til tider helt innblåst, men under fredagen roet vinden seg ned noen hakk, og det gikk endelig å komme seg ut fra havna her. Selvom det blåste, og rullet inn sjø i fjorden, så kriget vi på og kom oss over på andre siden, i le av vinden. Trodde vi. Vinden vridde over, men det ble heldigvis ikke noe særlig med sjø. Derimot ble det vanskelig å holde båt og fiske effektivt, men vi lykkes likevel! Jesse i Guidebåten dro nesten umiddelbart til med en grov torsk på 17 kilo! Kort stund etter klipte John en fin fisk rett rundt 10 kilosmerket. På denne plassen (relativt nære til vår nye camp f.o.m neste år) sto det godt med fisk. Mye mellomsei på 5-7 kilo, og en hel del torsk opp til 5-6 kilo fortuten de to store toppfiskene.

De kommende dagene kom det vær-vinduer som vi var tvungne til å utnytte. Tiden ble spandert på kveitefiske ene dagen, og selvom man så flere kveiter inne på grunnene, så virket de absolutt ikke huggvillige. På en av våre nyere plasser står det fortsatt fisk, men det spørs om også kveita kan bli værsjuk, for det ble ikke mer enn noen ”spottinger”, derav en skikkelig stor fisk som viste seg som Alex estimerte til rundt 150-160 inne på grunt vann.

Vi fikk også et lite vindu der vi kunne gå ut på yttersiden med samtlige båter. Selvom det var tøft, så var det fiskbart. De tidligere ukene hadde vi et godt fiske på sei og torsk her, og denne gangen var det heller ikke noe unntak! Seien sto tjukt i frivannet, og torsken trykte ved bunnen. Fisket begikk på relativt djupt vann (80-130 meter). Det ble mange fine mattorsker for våre amerikanske gjester, som pumpet jevnt opp fisker mellom 5-10 kilo! Det var nesten plagsomt til tider med all seien som tok på vei ned eller opp, men da noen av disse begynte å bikke 10 kilo, så kan man ikke klage!

Mandag kveld skulle endelig uværet avta, og Alexander satte i gang en lengre tur til et område som har levert bra med kveite siste tiden! Med seg på slep hadde han båt 1 og 2 også. Vel fremme på plass, tar det ikke lang tid før John kan sikre sin første kveite, som dessverre ikke holdt målet. Men nullen var sprekt, og det kjentes hett der nede. I mellomtiden har båt 2 fått en veldig fin fisk på 120 cm! Et lite plassbytte senere så tok det ikke lang tid før både Jesse jr og Jack kunne lande hver sin første fisk, der begge to var rundt 90-95 cm! Nå manglet det bare at Jesse også skulle få sin første fisk. En stund senere spotter Alex en større fisk som kommer opp, og Jesse begynner intensivt å jigge. Det trigget virkelig i gang fisken, og det klipper til reelt! Jesse henger i for harde livet, og har en skikkelig kamp foran seg. Etter å ha holdt på kampen en god stund, så far Alexander landet en solid fisk på 140 cm til Jesse! Ingen dårlig førstefisk. De hadde sett flere fine fisker komme opp for å inspektere jiggene, så de la litt mer tider. Ikke helt uventa kommer en av de skikkelig store fiskene opp og tar jiggen til Jesse igjen, og setter avgårde 100 meter oppstrøms! Før Jesse i det hele tatt rekker å begynne å pumpe inn fisken, så løsner den… Men dette var en ordentlig sugge!

Etter å ha fisket til etter midnatt, bestemte de seg for å kaste inn håndkleet og begi seg hjemover. Det ble en lang og fin dag, og vi avsluttet fiskeuken med passet. På tirsdagen kom drittværet tilbake, og våre gjester kjente at det holdt med fiske etter et langt nattpass. Noe som virkelig var verdt det! Endelig ser det ut til at været stabiliserer seg litt. Denne uken har vi allerede kommet oss på lengre turer, og det har kommet fine fangster allerede første dagen. Så stay tuned!

Tight Lines // Jørgen & Alexander