Årets første langtur – Vesterålen

Første fiskeuka i Vesterålen for denne sesongen er over, og for en uke det har vært! Selvom vi har fått slite med harde vinder de siste dagene, så ble vi velsignet med vindstille, sol og gode plussgrader under gårsdagens fiskedag! Med så gode forutsetninger, så var det ikke noe tvil om at vi endelig skulle få kommet oss ut på den magiske langturen.

Selvom været har vært nokså kjipt, så har vi kommet oss ut og fisket likevel. Vi har fisket en del i nærområdet, og med det kalde vannet som er nå, så står flundrene grunt. Det resulterte i flere fine fisker rundt metersmerket. Det er virkelig en heftig opplevelse å kunne nærmest kikkfiske inne på 8 meters djup. Vårfisket på flundre nå er stekhett i nærområdet!

V

På søndagen skulle vinden legge seg igjen, og vi kunne endelig sette snuta ut mot yttersiden av campen. Dagens mål var å komme i kontakt med litt større torsk. Vi startet letinga rundt grunntoppene, men fant raskt ut av torsken faktisk ikke var til stede, og begynte søket ut mot dypere vann. Skreien er jo på vei ut, men vi hadde hørt noen rykter om at det fortsatt sto en del skrei igjen ut på djupryggene. Etter noen minutters leting, fant Alexander en bra flekk med fisk som sto helt tett til bunnen. Og det tok ikke lang tid før det begynte å nappe i samtlige båter der ute. Selvom dette ikke var de største torskene, så fikk vi en fin blanding av kysttorsk og skrei under hele dagen. Toppfiskene var opp mot 12 kilo, men når det var så mye action, kunne vi ikke klage etter noen vindfulle dager innaskjærs.

Yr lovte 1 ms og sol for mandagen, og det var vel aldri noen tvil om hva dagens plan skulle bli. Det var duket for langtur. Vi satte kursen ut kl 6 på morgenen, og var fremme rundt 8:30 etter å ha plukket litt agn på veien ut. Det er alltid en magisk følelse å ligge så langt ute på havet på denne magiske plassen, og forventingene steg for hver nautiske mil vi nærmet oss. Gjestene ønsket å prøve seg på noen kraftplugger av noen Langer, så vi startet dagen med det. Det tok en stund før vi faktisk fant ut hvor de sto sentrert for dagen, men da vi fant de – da smalt det. Vi landet flotte eksemplarer på 18, 22, 23 og 27 kilo, og kondisjonen på fiskene var helt brutalt! 27-kilosen målte seg til ”bare” 148 cm. Etter disse langene holdt det for oss. Som vi har sagt før, så er langene veldig sensitive for trykkforskjellen, og tåler c&r dårlig, så vi flyttet oss derfra etter at alle hadde fått en flott toppfisk hver.

Etter langefisket, så var det kun et mål igjen – nemlig flundran. Vi la oss på et annet område der vi tidligere har fått camprekorden, og flere store fisker. Og bare minutter inn i flundrefisket, så kroker Alexander en fisk som virkelig begynner å dra line! Vi hadde alle ganske høy puls når det hugg til på denne plassen, og etter en heftig fight for Alex, så kunne han lande en flott fisk på 120 cm! Ikke monsteret vi var ute etter, men en utrolig fin fisk likevel! Vinden hadde lagt seg helt, og metestengene var ute. Det ble ikke noe mer flundre i dag, men vi nøyt utsikten ut mot Lofoten i vindstille solvær og hadde likevel en helt magisk tur!

Nå lader vi opp for enda en ny uke med nye opplevelser her på Vesterålen! Været ser ut til å holde seg fint en god stund – så det er bare å holde utkikk på vår Facebook og hjemmeside!

Tight Lines // Jørgen Zwilgmeyer & Alexander Brøther

P