Banbrytande Flugfiske på Å!

Återigen har ännu en fantastisk vecka passerats för oss här på södra Lofoten, vädret har genom hela veckan varit stabilt med undantag måndagen som bjöd på lite mer vind och vågor.

I torsdags kväll när dom sista gästerna hämtades vid färjan skulle vi guider minsann få en chock…  Gästerna som ska vara i guidebåten + en till båt är delvis flugfiskare,  tre i gruppen ska köra blandat fiske medans Matthew och Charlie Är så kallade Fly or Die guys som inte ens med en muta skulle ta emot ett spinnspö. Flugfiske blir en utmaning men snacka om Spännande!

Fredag och första  fiskedagen bjöd på strålande väder och fina förutsättningar vart man än velat åka. Daniel som rattade guidebåten med Dyllan och kompani följt av Flugfiske Killarna i båt 12 kunde efter ett snabbt stopp för betesfisk straxt utanför hamnen köra vidare ut mot flundraplatserna, Vid ena krönet som brukar hålla en hel del större sej lämnade Daniel av flugkillarna och fortsatte sedan mot lite djupare vatten i jakt efter havets giganter. Då detta är gubbarnas första tur till norge började Daniel med att köra en lättare genomgång i fisketekniker samt hur utrustningen ska vara inställd, När alla var redo att för första gången i Norge blöta sina beten bryts tystnaden på radion av att båt tolv funnit ett storsej hak där det hugger i varje kast på flugorna i makrillkostym. Härligt Fluga är definitivt ingen omöjlighet!

Nåja åter till det traditionella norgefisket, Först ner var Justin och första att kroka första flundra var självklart han med. En ganska odramatisk fight utspelade sig och Daniel som hade siktet inställt på att det skulle vara en större lubb fokuserade helt enkelt mer på skräckberättelser istället för fisken som var på väg upp mot båten, Dyllan ropar till oss andra att det visst var flundra och Daniel lyckas göra en schysst karate landingen på dagens första flundra på ca 85cm! Snabbt ner med betena på samma ställe och efter några sekunder smäller det till på samtliga spön där dom lyckades kroka en av tre flundror, stolpe ut tänkte jag men tagget var ordentligt igång när flundra två för dagen synar insidan av båten.  Math som nu bommat två flundror på rad stod nu med superfokus och han signalerar att det är på gång hos honom, Spöt bugar sig och cirkelkroken vevas fast, Daniel ser direkt att det är en STÖRRE fisk och ber dom andra veva upp medans Math Håller i för glatta livet när rusning nummer två går mot strömmens riktning mot branten ner mot 150meter… Med en vilja från en annan planet och ett spö som är på bristningsgränsen lyckas äntligen Math vända fisken och börja det som känns som en evig pumpning från 70 meter ner. Efter ett par minuter närmar sig en riktigt stor skugga under båten för att nästa sekund paddla iväg ner i djupet igen, omgång två blir lättare och äntligen kan Daniel landa math´s första flundra någonsin på magiska 185cm som efter ett par bilder i solsken fick paddla hem ner i djupet igen. Snacka om sjukt att sin första fisk i norge skulle kunna bli en riktig ladugårdsdörr!

Lördag och Flugfiske stod på schemat, gubbarna i båt 12 och guidebåten bytte plats och guide båtens vanliga uppsättning av spön bytte ut mot riktigt kraftiga flugspön för ordentligt saltvattensfiske, efter att ha pratat med Matthew och Charlie stod allt ganska snabbt klart att drömmen om en storsej på fluga fortsatt är målet denna dag. Första spottet levererar lite halvtaskigt och endast ett på sejar upp emot 3 kilo sög i sig flugorna, lite tvivel i båten och något behövdes göras. lite mer slimmade flugor och platsbyte blev planen. På radion kunde vi med jämna mellanrum höra hur båtarna runt om oss raporterade in en och annan fin flundra samt någon båt som hamnade i ett torskrally. Väl på plats på nya spotten så tog det inte lång tid innan Charlie smaskade i en bättre fisk på sitt klass #12 och efter någon intensiv minut kom det upp en fin sej runt 5 kilo som verkligen skulle bli startskottet på denna dag! för efter det vaknade verkligen hela havet till liv och härliga sejar i 8-10 kilosklassen  avlöste varandra och till slut verkade det som om det inte spelade någon roll vad som kastades ut utan det högg på verkligen allt, till och med på en rosa foambit som Charlie bestämt tycker ser ut som vilken “popper” som helst hehe… Efter att ha dragit alldeles för mycket fisk på kort tid så kunde verkligen flugkillarna känna sig nöjda och armarna likaså. Me facit i hand kunde Matthew och Charlie inte bli mer nöjda, och Daniel som rattade båten kan inte annat än att buga inför dessa flugfiskare som visar att allt är möjligt med lite vilja!

Söndag och återigen strålande väder var på schemat! gästerna som varvar guidebåten byttes om och siktet var återigen inställt på flundra som guidebåtens gäster verkligen fått upp ögonen för, efter att ha traskats med betefisken ett tag så är det äntligen dags att lägga första driften för dagen och i och med att det är strömvändning så stod vattnet nästintill helt stilla och driften låg på ca 03 knop.. segt för flundran men vad gör det när det efter en stund kommer en riktigt stor kissemisse och biter tag i ett av agnen? väl i båten så fick gästerna verkligen akta fötterna då denna havskatt hade ett riktigt argt temperament.  Men efter att Math lugnat ner  katten ville den äntligen vara med på bild.

Driften som nästan är obefintlig börjar efter det äntligen röra sig i rätt riktning mot dom tidigare veckornas fina flundrahak och innan vi visste ordet av så stod alla tre gäster med flundra på kroken, Daniel ropar lätt kaosartat ut på radion att det trippelhugg i guidebåten, samtliga fiskar i mindre modell landas varav två räcker  över minstemål på 80cm medans den sista fick simma tillbaka efter fotografering. En bit bort ligger Alex och kompani och kan efter en stunds nötande i en djuphåla rapportera in 2 flundror med 105cm i topp. Våra Danska gäster fortsätter som tidigare i veckan fiskat bra rapportera in fina flundror med en 129cm i topp. Efter Trippelhugget i guidebåten så kommer därefter fisken mer sporadiskt under dagen men efter ett gäng kämpande timmar kan dom konstatera 7 landade flundror och ett gäng kontakter varav en fisk som ekolodet skvallrade om var riktigt stor. Fantastisk dag och fantastiskt fiske minsann. 

För att återigen komma in på temat som denna vecka är flugfiske så rör vi oss mot sista dagen då otroliga saker skulle komma att utspela sig i guidebåten. Helt underbart väder, plattvatten och lite molnigt är vanligtvis perfekta förhållanden för grundvattenfiske på flundra och denna dagen inget undantag! Ute i en av vikarna kollas samtliga tafsar och krokar på flugorna igenom, denna dag skulle inget lämnas åt slumpen. Matthew börjar med en lite större blå flashfluga med tail medans Charlie kör på med en mindre tobis modell.  När vi lägger dom första kasten för dagen kan man verkligen känna i luften att det bara är en tidsfråga innan det ska smälla på gött i ett av flugspön. Minuterna går och efter en liten stund kommer ett ninjakaratehugg på Matthew´s spö följt av ett klockrent mothugg som bottnar spöt ner i ljumsken, Flundra på fluga! Daniel säger till Charlie att ta upp då båten behöver 

ompositioneras efter Matthew`s fisks första rusning, Charlie som vevar för glatta livet hinner dessvärre inte se flundra som kommer efter hans fluga och den fisken bränns dessvärre direkt vid båtkanten. Hur sjukt? nästan dubbeldrill på fluga! Några goa stånk och fina rusningar i sidleds över grundvattnet senare kan Daniel äntligen säkra Matthews första flundra på magiska 105cm snacka om att detta är en riktig drömfisk att dra på fluga!

Efter många härliga skratt och kramkalas i båten senare tas några fina bilder för att föreviga denna stund. Stort Grattis Matthew till ett nytt NSA bästa på på största flundra på fluga!

Men detta är bara början, driften efter så smackar Charlie i hans första för dagen och efter snabbt foto och release så visar återigen  Matthew var skåpet ska så med två hälleflundror på två kast, och på FLUGA?! nog är det ovanligt med folk som fångar flundra på fluga men sviten att först få en fin på över metern för att sedan lyckas få två på två kast är bara sjukt!

timmen efter blir ett riktigt flugfiskeparadis med flundror som följer efter flugorna helt upp emot båten där man verkligen fick hålla tungan rätt i munnen för att inte skrämma dom. Efter en helt fantastisk session inne i viken med 5 landade flundror på fluga så så började dessvärre denna vecka gå mot sitt slut.  och på väg in i hamn är ingen stoltare än Fly or Die gänget som lyckats med allt dom önskat om att uppnå denna vecka!   

Nu inväntar vi nästa veckas gäster och förhoppningsvis stabila väder!

IN I KAKLET!

//Daniel Freland, Alexander Lindgren Marcus Pettersson och Kristian Hauske!