Sensommer og fint fiske i Vesterålen!

Så var enda en uke her i Vesterålen over. Man kan mildt sagt si at været har spilt på lag, og vi har vært så heldige at vi har kunnet dra ut på åpent hav hver eneste dag. Selvom vi bare fikk unnagjort en langtur denne uka, har vi virkelig fått fisket av de siste djupkantene vestover. Fisket har vært tøft til tider, men vi har kjempet på og fått noen riktig fine fangster likevel denne uka, og det kjentes som at fisket løsnet utover uka.

Denne uka har vi hatt besøk av Ross som har hatt en ”hosted trip” fra England, der han tok med seg flere grupper med engelskmenn som var på sin aller første norgesreise for å fiske. Flertallet hadde aldri fisket i nord Norge før, og det var flere som hadde krysset atlanterhavet hele veien fra Amerika for å komme hit og fiske. Så de første dagene startet vi fiskingen med litt lavterskelfiske etter sei og torsk. Været var som sagt upåklagelig, og vi kunne ta oss nesten hvor vi ville. Og med det i baktanke, så kjørte vi flere runder vestover på noen av de mange hundre grunntoppene som holder bra med torsk. I Guidebåten hadde jeg med meg britene Stephen, Steve og Andy ut på en kul runde med grunnvannsfiske etter torsk, etterfulgt av storseijakt. Torskene var helt i støtet og klipte jiggene titt så ofte på kun 20 meters vann! Det var ingen giganter, men 5-6 kilostorsker på UL-utstyr på grunt vann er uansett vanvittig morro! Etter at samtlige båter hadde hatt et kult fiske på ulike grunntopper, så bega de fleste seg ut på djupkantene for å lete etter storsei. Seien fant vi, men de store var vanskelig å sikte seg inn på. Vi måtte gjennom mange 4-5 kilosfisker før vi klarte å kroke noen større fisker. Dagens toppsei strakte seg rett over 10kilosmerket, men den bøy på en ekstremt artig fight på 20-30 lb-utstyr. Letinga fortsatte etter seien, men de var vonde å ha med å gjøre faktisk. Derfor besluttet vi å søke rundt andre grunntopper etter torsken igjen. Og det skulle vise seg å være et lurt valg! Grunntoppen på 18 meter holdt useriøse mengder med småsei, og under seien sto som vanlig bergstorsken! Selvom de største uteble, så var alle i ekstase etter å ha hatt noen kule kamper på grunt vann. Og med det pakket vi sammen sakene, og dro hjemover etter en begivenhetsrik dag…

De kommende dagene var det samme fiske i fokus. På fredagen dro svenskene i båt 1 sørover for å prøve seg på grunnvannsfiske etter torsk på noen av grunnene der nede, og med et veldig bra resultat! Torsken var ordentlig på hugget, og de landet noen pene toppfisker rundt 12-13 kilo også! Vi i Guidebåten gunnet på ut vestover, og skulle prøve oss på flatfisk i noen av sandbuktene og rennene der ute. Ross dro med seg resterende engelskbåter sørover for å fiske etter torsk og storsei, med et vellykket resultat. Engelskmennene hadde et bra mengdefiske der nede på torsken, og landet flere fininger over 10 kilo denne dagen. Etter hvert som de ble fornøyde med torsken, bega de seg ut i en djuprenne på rundt 70-80 meter der seien fantes i mengder. Med lett utstyr var jubelenn å høre fra langt unna. Med noen lekre toppfisker på 10-12 kilo hadde de en ordentlig kul runde med storseien. Selv så lå jeg et stykke lenger nord, og testet noen områder etter rødspette og sandflyndre. Det tok ikke lang tid før Steve hadde det klassiske flyndrehugget med masse risting. Og Steve kunne lande dagens første flatfisk, i form av en flott Sandflyndre på rundt 800 gram! Det ble flere av disse på britene i Båten, men både Andy og Steve dro til med et pr veldig fine Rødspetter på 1-1,5 kilo! En vellykket satsing etter arter som sjeldent blir fokusert på så mye her ute. Etter å ha landet noen av disse, bega vi oss ut på de siste grunntoppene før djupet. Vi letet rett så lenge før vi fant noe vettig, men på en grunntopp som var 40 meter på det grunneste, og raste rett ned til 200 meter, sto småseien. Dette måtte vi prøve, og det drøyde ikke lenge før Steve landet dagens første stortorsk på rundt 13-14 kilo. Vi hadde flere kontakter, og landet flere fisker i denne størrelsen. Men litt frustrerende var det at Stephen sveivet opp seien sin, og halvveis opp tok det helt stopp etter siste driftet. Han agnet med en rett så stor betesfisk, men noe annet enn et kraftig hoderist og noen meter med utras ble det ikke noe mer. På ekkoloddet kunne jeg se en kraftig markering komme opp fra bunn og fulgte etter riggen til Stephen. Dessverre løsnet det, men det var helt klart en kontakt med ”Dronningen”…

Endelig var det duket for langtur! Været lovet sol, vindstille, og minimalt med bølger! Klokken 8 på morgenen bar vi utover, og yr hadde faktisk rett denne gangen. Havet hadde lagt seg nesten helt. Det eneste som var igjen var litt gamle dønninger fra nordøst. Men det var ikke noe problem da vi kunne fint surfe hele veien ut til denne fantastiske fiskeplassen. Som vanlig startet vi fisket på den første grunntoppen og plukket litt ”småsei” til bete. Alex som kjørte britene i båt 2, kunne lande dagens første stortorsk etter kun få minutter. Vekta viste 15 kilo, og etter noen kjappe bilder ble dagens første storfisk sluppet pent tilbake igjen. Samtlige båter hadde flere kontakter, men det var egentlig kun for betesfisken sin skyld at vi stoppet her. Og etter å ha samlet opp nok bete, bega alle båter seg ut til Langekanten. Jeg la første driften der, men så på GPS-en at strømmen hadde endret seg, og at vi drev litt knotete for å treffe på fisken. Så vi tok opp greiene, og posisjonerte oss på nytt. Da tok det ikke så mye lenger enn et minutt før alle 4 i båten sto med solide stangbøy! Selv kroket jeg en rett så stor lange på rundy 27-28 kilo som brøyt overflaten etter en hard kamp. Steve, Stephen og Andy moste til med hver sin lange på rundt omkring 15-22 kilo. For en pangstart, og vi skjønte at i dette tempoet ville fort få for mye fisk. Vi bestemte oss derfor etter kun noen minutter med langefiske, for å flytte oss vekk derfra. I øvrige båter ble det også landet flere fine toppfisker opp mot 26 kilo! Men siden langen tåler c&r dårlig, så ble det kun med 1-2 nedslipp på disse råsterke fiskene før vi flyttet oss mot noen torskeplasser. Vi brukte litt ekstra tid på å lete opp de store ansamlingene med sei som finnes der ute, og fant tilslutt den riktige stimen.

Vanligivs står torsken ofte samlet i grupper virker det som under seien, og Alex fant en fin ansamling med torsk etter en del leting. Og da fikk samtlige båter flere fine torsker mellom 10 og 20 kilo. Karene i båt 5 dro til med dagens største torsk på rundt 25-26 kilo på denne plassen kun noen øyeblikk senere. Men fisket døde av etter en liten intens periode. Båtene spredde seg ut litt for å lete, og det ble fanget noen bra torsker litt sporadisk overalt. Ross ropte opp på radioen at de hadde funnet en gigantisk stim med sei litt lenger bort. Så jeg ba karene i Guidebåten å sveive opp, så vi kunne flytte oss dit. Da vi stoppet båten 100 meter unna Ross, kunne vi se stimen som strakte seg fra 90 meter og nesten hele veien til overflaten. Her skulle vi fiske ble vi enige om. Og det kan faktisk ikke ha drøyd mer enn 2 minutt fra Andy kom til bunnen, før noe bestemte seg for å sluke den 1,5 kilo store betesfisken han hadde rigget opp. Stanga sto som en L, og jeg kunne høre at det bare skrek i rullen. Nå hadde endelig en flundre tatt betet vårt. Etter et solid utras i starten, så kunne Andy begynne den seige kampen opp fra 90 meter. Jeg var nesten helt sikker på at dette var flundre, men ble usikker når det bare ble stumt halvveis opp. Tanken gikk over på at dette kanskje var en torsk faktisk, men da jeg så det knykte til i stanga, og det begynte å hyle hele veien ned til bunnen igjen var jeg ikke i tvil. Etter 2 heftige utras begynte Andy å vinne kampen. Og under båten kunne jeg skimte en skygge komme opp. Jeg tar tak i leaderen, og får sikret en vanvittig flott flundre på 129 cm! En illsint madam i utmerket kondisjon som ble sluppet pent tilbake etter noen kjappe bilder. Andy var helt gåen i kroppen, og smilene i båten var ikke til å ta feil av… Alle båter fikk tenning av litt kveiteaction, og alle gikk all in på flundrene. Dessverre døde strømmen helt av, og det var ikke særlig mye mer action. Vi bestemte oss for å pakke sakene og begi oss hjemover etter en helt fantastisk dag. Og da vi kalte opp båt 5 som lå et stykke unna, kunne de melde om at de hadde mistet en gigant etter 20 minutters kamp også… Så de finnes der ute!

På mandag kunne været tillat oss å reise på langtur igjen, men folket var slitne og de fleste så ikke helt behovet for å dra ut så langt denne dagen etter en nokså lang dag i forkant. Derfor bestemte vi oss for å begi oss nordover for å teste noen nye spots etter flundre. Fisket startet ute på en sandtunge på rundt 70 meter som hadde en utrolig fin strømsetting. Dessverre uten resultat for noen av båtene, foruten et pr fine torsker i 10-kilosklassen. Vi bestemte oss derfor for å spre oss ut litt og testet litt ulikt. Ross fant et fint sandplatå på rundt 50 meters djup inntil en grunntopp og valgte å drifte der. Det tok ikke lenge før jeg fikk høre på radioen at Greg fra Amerika hadde landet en flott flundre på 115 cm, på en ny spot! Og det tok heller ikke lang tid før sammen mann kroket enda en bra fisk, som dessverre løsnet i utraset… Dette området skal vi definitivt bruker mer tid på. Selv så kikket jeg rundt på kartet, og fant en flott sandvik som sluttet seg ut mot en større sandrenne. I selve vika var det mye kelp og annen bunn, så jeg bestemte meg for å legge fokuset i renna nedenfor på 35 meter. Her var bunnen utrolig fin, og det var noen enkelte småtopper litt sporadisk rundt. Og i første driftet kunne Stephen kroke sin aller første flundre på 95 cm! Alle forstatte gnikkinga på flundrene, og vi testet en hel del ulike plasser. Dessverre begynte vinden uforventet å dra seg opp. Derfor flyttet vi oss lenger sørover, og avsluttet hele dagen med litt Blekafiske på grunntoppene med lett spinnutstyr! etter noen fine fisker i 3-4 kilosklassen bestemte vi oss for at nok var nok, og vi dro hjemover etter en vellykket ”ekspedisjon”.

Siste dagen skulle været være noe dårligere med rett så mye vind. Så de fleste kjente seg heller sugne på å fange fisk denne dagen i stedet for å nøte på flundran i ikke helt optimale forhold. Noe de gjorde rett i… Ross og co hadde et flott fiske på torsk på grunt vann, med fine toppfisker rundt 10 kilo. Alex lå litt lenger nord på dypere vann der dagens target var kolje og sei. Storseien var virkelig på bettet, og britene i Guidebåten dro på noen fine seier mellom 5 og 10 kilo på lett utstyr. Kolja var også i siget denne dagen, og det ble tatt flere fine matfisker rundt 1-2 kilo. Vi hadde allerede planlagt å avslutte uka med en grillaften med alle på campen, så de fleste gav seg etter en kortere dag på sjøen med fine fangster. Vel i land sjekket alle ut båtene sine, og vi fyret opp grillene. Hele gjengen samlet seg ute og tok med seg litt mat hver, og vi dekket opp til en veldig trivelig avslutning med masse god mat og drikke! En helt perfekt avslutning på en utrolig trivelig uke.. Nå lover været godt, og vi forbereder det aller siste for gjengen som ankommer campen i kveld! Vi satser på en langtur eller to, og håper det stabile været og fisket holder seg!

Tight lines // Jørgen Zwilgmeyer og Alexander Brøther