Marulk på 10kg rundar av mix fisket i Havöysund

En riktig kanon vecka har nu gått mot sitt slut och vi har sedan den senaste nyheten haft mycket fina fångster på campen i form av lite olika arter. Vi hade under måndagen dock ett riktigt busväder som hade rullat in med hårda vindar från väst, detta innebär att man endast har några timmar på stigande vatten att fiske på strax utanför Havöysund, medans sen under det sjunkande vattnet när strömmen krockar med vindan så blir det ofiskbart. Vi var denna dag endast tre båtar som ville ut och ge det ett försök, jag rattade guidebåten och planen var att banka upp en flundra snabbt och se det som en fin seger en sådan busig dag. Under tiden vi letade betesfisk så hade grabbarna i båt 2 som följde med ut ett riktigt gött flyt då det small till som bara den på pilken som tyngde ner deras betesfisk häckla och det började skrika i rullen. Dom fick sig en ordentlig fight på lätt utrustning och upp kom en fin flundra på 125cm, med varken lina eller krok anpassat för flundra så var det ett under att det höll men upp kom den och deras dag var gjord. I guidebåten så testade jag en vik där vinden inte riktigt nöp på så mycket men den grova sjön gjorde det fortsatt riktigt tufft, men på första driften så sög det till i Marins bete och han krokade i en flundra som vi fick upp och mätte hela 97 fina centimeter. Det var inte långt där efter vi fick avbryta fisket för dagen men för att hård dra det så är det en stor vinst att få komma ut en snabbis och faktiskt lyckas ra en fisk nä man egentligen kanske hade trott att vi hade behövt stanna inne helt.

Under tisdagens fiske hade vädret gått mot det bättre, jag var en en gång ute med grabbarna i båt 9 och då onsdagens väder också såg fint ut, så var det en dag ämnad åt jakten på dom stora platta madammerna. Vi begav oss till ett område med stor potential som också ligger väl skyddat från den rullande sjögång som låg kvar från dagen innan, fisket var en besvikelse under första halvan av dagen och det var nöta, nöta, nöta som gällde. Då det stigande vattnet inte hade levererat så var det extra spännande i väntan på sjunket, då sällan båda tidvattnena inte leverera under en hel dag. Nä vi äntligen började på lite ström i motsatt riktning så tog det inte lång stund innan det äntligen rev iväg i Mattias bete och efter att fisken hade sakta simmat iväg med betet en stund så ökade den farten och det var dax att ta fisken, Mattias nitade upp bromsen och spöt laddade, men strax där efter klev fisken av och det kändes extra tungt efter en sådan trög dag. Men det är fiske och vi laddade om med en ny drift och hoppet var upp och vi visste vi hade ett antal timmar framför oss med goda förutsättningar. Vi gick in lite grundare och så fort vi kom upp på en hylla så klev det in ett fett eko under båten och det var inget snack om att det skulle ta, Peters spö började sakta buga och han nitade i fisken som bjöd på ett gött tvär stopp i spöt. En efterlängtad fight blev det och smärtfritt kunde vi landa den fina fisken som mätte 144cm och ett nytt välförtjänt PB för Peter som var riktigt glad över fisken. Guidebåten var med andra båtar ute på torskfiske denna dag och fick fångat lite olika arter varav en otroligt sällsynt och extremt cool fisk. En långa på 5-6 kilo fick dom vilket inte heller hör till vanligheterna här om man inte riktar fisket på dom, men även en super super fin marulk på hela 10 kilo som fick förgylla frysboxen med ett fantastiskt kött då det är en riktigt topp fisk på matbordet. Annars var det ett riktigt stabilt kul torskfiske mellan båtarna med mycket fisk runt 10 kilo och även vid flera tillfällen under veckan på torskfisket, en helt del sej som stundtals också vart uppe och snuddat på 10 kilo.

Vår sista fiskedag blev en riktigt rolig avslutning och då grabbarna i guidebåten ville köra lite antals fiske på flundra, så fick vi följe av ett par båtar till som var sugna på samma plan. Båt 9 lyckades bra i ett annat område där dom på första driften lyckades dunka i ett fint dubbel hugg där Mange och Peter fick stå sida vid sida och pumpa upp varsin fin fisk på 124 samt 90 centimeter följt senare av ett gäng landade och missade flundror. För oss var det drag i grejerna med en gång då Leif kroka i en fin fisk på första driften som bjöd på en otrolig fight på det grunda vattnet och efter mätning mätte fina 136cm, och som om inte det vore nog så drog han till med en grym uppföljare på andra driften på 128 centimeter. Vårt fiske bjöd på mer än två siffriga antal landade flundror i Guidebåten och merparten var mindre fiskar mellan 80 till 100 centimeter och var extremt kul då dom högg på betesfisk och spinnfiske. I båt 3 bredvid oss så jiggade Jacob hem en liten jigg på sitt riktigt lätta betesfisk spö, och efter att sett ett eko komma in under båten lagom nr han var i slutet av sitt kasst, så känner han hur en fisk greppar tag i hans jigg och han sätter kroken. Utfallet blev en helt sinnes sjuk fight på det lätta spöt och han fick kämpa riktigt hört för den fina fisken som mätte 125 centimeter. Senare efter att jag hade lämnat den viken på det mer ihållande mängdfiket, så fick dom kontakt med en bättre pjäs ute på 45 meter, Linus var ännu en gång i stöten och lyckades kroka på fisken, till en början kändes den inge speciell och han kunde lugnt pumpa upp den till båten, men när dom fick syn å fisken så såg dom att den var riktigt fin och efter ett par vändor tillbaka till botten så lyckades dom äntligen landa den och konstatera ett nytt PB till Linus på 157 centimeter.

Vi vill tacka samtliga gäster för en fantastisk vecka med många goa skratt och oförglömliga minnen, jag och Andreas laddar nu om och gasar in i slutspurten av säsongen.

Tight Lines// Douglas Dahlberg & Andreas Hugsén

N