Tuff start på Å!

Nu är vi inne redan i September, och sista veckan för förra veckans gubbar är över. Med en riktigt tufft vecka med mycket blåst och betydligt kallare klimat fick vi ändå till en riktigt bra vecka. 


Veckan började otroligt bra på bytesdagen, speciellt för dom som kom ut på ett kort fiskepass direkt vid ankomst innan mörkret kom över oss. Där det började med sejfiske i toppenklass! Ytjagande sejar och mängder med måsar som dyker ned i vattnet och skvallrar ut vart man ska fiska. 

Första riktiga heldagsfisket blev det helt tvärt om. Starka strömmar, stora dyningar och mycket mer vind gör det väldigt svår fiskat. Daniel som rattade Guidebåten fick verkligen leta för att både hitta Torsk eller hälleflundra. Alla andra båtlag fick uppleva detta också. När det blir dessa förutsättningar med dåligt väder blir det betydligt svårare att hålla koll på grejerna i vattnet. Längre tafsar krävs, om man väljer att fiska med betesfisk, så inte betet flyger upp och ned i vågorna, samt försöka hålla stenkoll på minsta lilla hugg. 

Vinden och dyningarna skulle öka under hela dagen, och kommande två dagar kommer det bli ofiskbart.

Havet visade sig från sin värsta sida under fredagen och ville verkligen inte släppa till bra fiske. Så vi fick ratta tillbaka till campen och se oss besegrade. 

De kommande två dagar hade vinden ökat otroligt mycket och man kunde endast fiska precis utanför hamnen efter makrill eller sej. Vilket kan vara otroligt kul med rätt utrustning. Här på Lofoten är makrillarna otroligt stora och bjuder upp till en kamp om man väljer att fiska med tex lättare utrusning.

Efter ovädret dragit över och vi får äntligen chans att bege oss ut på havet igen! Daniel hoppar i Roberts båt och beger sig lite längre ut för att kolla om de kan lura upp någon torsk på förmiddagen. för att sedan tänka om till hälleflundra fiske. 

Efter denna storm vi haft visade det sig vara svårt med torskarna, några lyckades bättre än andra. Det skvallrades in en torsk på 20kg+ i båt 14 som rattades av några britter.

Marcus som körde guidebåten med ett gott gäng britter fick direkt förhinder när de begav sig ut på havet, och fick åka tillbaka till hamnen. Efter längre tid strul än tilltänkt i hamnen kommer de äntligen ut på havet igen. 

Guidebåten hade satt sikte på hälleflundra under dagen. 

Redan efter 10minuter in i första driften hugger det tag i en betesfisk och spöt står bugande ned mot vattnet. Gott! Bra start och en fin hälleflundra på 115cm kommer upp till ytan. 

De lägger en ny drift och nästan direkt hugger det igen.  Denna hälleflundra höll inte riktigt måttet och måttades in på 78cm. Efter dessa två hälleflundror dröjde det lång tid innan något valde att smaka på vad vi hade att erbjuda nere vid botten. 

Inte förens eftermiddagen/kvällen drar det igång igen. När vi i guidebåten hamnat i den så kallade trollingkoman väljer det att dra igång igen.  På en litet fläck började det nappa på, men ville inte riktgt fastna på kroken.  Efter lite övande på några hälleflundror satte sig kroken äntligen och en fin hälleflundra på 84cm kommer upp. Sen dröjde det inte länge innan nästa hälleflundra satt också på 90cm. 

Efter detta satte vi fart in mot hamne för att göra oss redo för kommande dag med betydligt bättre väderförhållanden.

Nu var det betydligt bättre förhållande att fiska och alla båtlag spred ut sig ordenligt. Några ville uppleva sejfisket och några skulle jaga torsk. Marcus Rattade Guidebåten idag igen och siktet var även idag inställt på hälleflundra. Men ville avsluta med torskfisket. 

Dagen kunde inte börja bättre med dubbelhugg på första driften. Var av den ena valde att kliva av efter en kort fajt. En gran hälleflundra kommer upp på dryga metern. Men det dröjer inte länge innan vi vi krokar på en hälleflundra till. Denna visade sig vara lite mindre och fick återgå ned till djupet igen efter en snabb åter utsättning.

Efter denna rush vi fick uppleva på morgonen dog det ut ett par timman. Inte förens strömmen gett sig lite och var påväg att vända står ett spö i aktern och bugar sig hela vägen ned till vatten linjen. Efter en otroligt rolig kamp med gubbarna i båten, där de stått och hejat på när det otrolig fajten var igång. Kommer en betydligt större fisk fisk upp mot ytan. Den mäter in på 160cm! 

Nu har gubbarna i guidebåten verkligen fått upp ögonen för hälleflundra och ville fortsätta ett litet tag till och satsa på torskfisket senare. Efter en halvtimmes vilande, med mycket skratt efter allt de precis upplevt, beger de sig iväg igen.

Marcus lägger en ny drift precis innan strömmen ändrar sig och går in för lågvatten. Det dröjer lång tid innan Marcus synar något stort på ekolodet som lyfter från botten går spikrakt upp mot en betesfisk. Det hugger tag i ett spö i aktern igen och kampen börjar redan med att försöka ta ut spöt ur spöhållaren. Då denna fisk väljer att bara stå och stonka ned vid botten och ger oss inte en chans att lyfta den. Efter några minuters fajt börjar den ge med sig och vi får in meter efter meter. 

När vi äntligen kan syna fisken under båten ser vi alla direkt att denna fisk är i kaliber stor! 

När väl kveitekroken ska sättas blir den ursinnig och väljer att skicka vatten på allesammans i båten.  Efter detta säkras fisken upp och vi kan mäta in hälleflundran på 186cm! Och ett nytt personbästa är satt för andra gången denna dag!

Vi avslutar dagen med att åka ut till en grundtopp på utsidan för att se om vi kan lura upp någon torsk. Vi väljer att filea några Sejar och makrillar för att sätta fast på några pirkar för att sedan skicka ned på grundtoppen. Det dröjer inte länge innan första torken är krokad. Efter detta var det en rejäl huggrush med torsk i 40-50minuter innan de övriga torskarna på toppen listat ut vad vi höll på med och slutade nappa.

Nöjda efter en fantastisk dag på havet väljer vi i Guidebåten åka innåt igen för att avsluta sista dagen efter lite blandat fiske.

Sista dagen är här, och vi vaknar upp med lite mer vind åter igen. Daniel hoppar i båt 6 som vill ut och testa lyckan efter hälleflundra. Daniel rattar iväg till strömmen för att redan efter första driften kan ropa ut i radion att de har hittat rätt med mycket hugg och en del hälleflundra upp i båten!

Marcus som kör guidebåten hade planerat hälleflundrafiske på förmiddagen för att sedan lägga om planen på rödspätta. 

Daniel forsätter rapportera in fina matflundror i båten och har verkligen träffat rätt. 

Marcus som är i guidebåten ligger inte långt efter med rapporteringen, med en första hälleflundra på 127cm och en fin matflundra på 82cm. 

Guidebåten får många stolpe ut, med många hugg men svårt att få fast dom på kroken igen. Till slut väljer en till mindre hälleflundra att att fasta på kroken. Efter detta tacklas det om i guidebåten för rödspätta. 

Dock blev detta svårare än förväntat. På de tilltänkta platserna har det börjat blåsa upp rejält, och drifterna blev inte alls som vi hade planerat. Vi gjorde en satsning innan vi fick känna oss besegrade. Alla som var i Guidebåten var så pass nöjda över veckan som varit. Även fast vi blivit inblåsta i två dagar så ville de ta en tidig kväll och åka in till hamnen för att kunna smälta vilket fiske de upplevt dessa dagar.

Nu är vi inne i September, och vi får se vad denna vecka har att erbjuda! Det kommer även komma en rapportering som vi hållit på ett tag.. Men ni kommer inte få vänta länge! 

Tills dess! 

Tight Lines!

//Marcus Pettersson, Alexander Lindgren, Daniel Fredland