Pangstart i Havöysund

Då har vi rivit igång en ny vecka i Havöysund och man känner riktigt hur det osar fiske feber på campen. Veckan har börjat med hyggliga väder förhållanden, det känns att det blivit höst och man kan behöva trycka på sig ett par handskar emellan åt då luft tempen är lite kylig, det märks på fisket att vatten tempen är påväg ner så smått och fisket har alltså vart riktigt gött de första dagarna. Vi var ett helt gäng båtar som första dagen dunkade bort till ett område som tidigare vecka levererat riktigt bra, våra norska gäster Terje och gänget som är stammisar vid det här laget här uppe, begav sig ut något tidigare än alla andra och hade landat två fina flundror på 120-125cm redan när vi andra kom fram. Dom krigade på i samma område och landade ett bra antal flundror med Ekrems topp fisk på 150 centimeter samt Tommy som drog en kanon firre på hela 142 centimeter! Grabbarna Tommy och gänget joinade mig i att drifta av kanterna av en het djuphåla i jakten på en feting, och efter att ha lagt upp sin första drift just utanför mig lite djupare ned på kanten, så ser Linus en bra firre glida in på ekolodet och smacka hans betesfisk. I den åter hårda strömmen så bjuder fiskarna på goa fajter och denna firren var inget undantag i den 3 knop hårda strömmen, hon mätte hela 155 centimeter och fick bli startskottet för veckan för dom och ett nytt stöddigt PB för Linus. Guidebåten slog följe med Norrmännen som hade hittat fisken och lyckades dra ett par fina flundror på hela 135 och 145 centimeter. Gästerna i Guidebåten där vissa var helt nya på flundra fiske var riktigt riktigt glada och tyckte det var helt fantastiskt att börja veckan med två så feta flundror! Jag låg och fiskade med kingarna från Falkenberg denna dagen, när vi hade köttat på ett tag utan något speciellt att nämna så smackade det äntligen på ordentligt på en halibandit curly tail och vi kunde landa veckans första på 111cm. Fisket kom dock aldrig riktigt igång men Mange i båten som dessutom väntade på sin livs första flundra, skulle visa vart skåpet skulles stå när vi klev ut på en brant på 50 meters djup och det äntligen suger i på hans spö och han krokar på en firre som stred emot gött på djupet. Med stort leende på läpparna kriga Mange upp flundran och vi kunde landa en kanon firre på 125 centimeter och konstatera en jätte fin fisk till Mange, väl förtjänat.

När det sen var dax för dag två begav jag mig iväg med Belgarna klockan 05:00 i jakt på stor flundrorna med följe av grabbarna i båt 6 och självklart Tommy och gänget i båt 3 som hade fått blodad tand! Vi gick mot det område som dagen innan levererade gött. Vi fick oss dock en trög start men tillslut lyckades vi dra en fin flundra på 125 centimeter i min båt, men Belgarna som tidigare dragit mycke flundror på upp till 170cm blickade framåt i hopp om ett monster! Linus var på hugget även denna dagen och när strömmen började vända så drog han till med en fin fisk på 146 centimeter. Belgarna skulle senare på dagen ut för ett eftermiddags pass på torsk så när strömmarna började komma igång lämnade jag det första stället i hopp om att det skulle leverera på andra platser, men det visade sig inte funka. Istället kickade fisket igång riktigt bra för dom i båt 3 som låg kvar och hittade fisken inne på 20 meter. Där blixtrade Jacob till med en kanon fisk på 135cm följt av att Linus backa upp med ännu en fin fisk som efter en helt brutal fajt mätte upp 150 centimeter även den. Normmännen som villa gå på antal denna dagen valde ett helt annat område och drog ett helt galet antal flundror av mindre storlek, små betesfiskar har verkligen vart melodin för ett lyckat mängdfiske. Torskfisket denna dagen för de som valde att pröva detta var tyvärr svårt och ingen hittade några mängder av fisk men lyckades endå veva upp några fina pjäser på mellan 8-13 kilo.

Dagens fiske har bedrivits något närmare campen utan några större iväg svävningar med ett mediokert resultat tyvärr, men grabbarna i båt 9 har hittat fisken och rapporterade nu under skrivandets stund ett antal landade flundror på grunt vatten, riktigt kul skall det bli att höra senare hur slutresultatet blev idag!

Nu gasar vi vidare för en grym andra halva av veckan, imorgon får vi tampas ute i hörda vindar som skall toppa 17 m/s men på det stigande vattnet har vi möjligheten att prova ett område, hoppas det levererar. Vi ser mest fram emot tisdag onsdag som ser ut av bjuda på kanon förhållanden, blir spännande detta!

Tight Lines// Douglas Dahlberg & Andreas Hugsén

/