Del 1/2 En vecka som går in i historieböckerna!

Del 1 / 2 En vecka som skrivs in i historieböckerna!

Veckan som varit, har kort och gott varit något som förmodligen ingen annan upplevt på Lofoten, när det kommer till flundrafiske! 

Vill börja med att påpeka att 99% av alla hälleflundra som fångas över 130 cm som kommer kommer från vår camp Å Nordic Sea Angling blir återutsatta. Detta är för att vi ska få ett längre och mer hållbart fiske i framtiden. 

Denna period på året har som tidigare år också producerat ett par riktigt stora flundror. Därför har det blivit en väldigt populär destination, och som är hög attraktiv på bokningarna på just Å. 

Detta år i övrigt har varit helt galet fiske i hela Norge, med många och stora hälleflundror som även synts här på Å att det kommit fler stora än vanligtvis. 

Denna vecka går in i historieboken om fiske i världsklass! Inte bara för många stora flundror som kanske kommer nämnas mest, men det fångas även mycket fin torsk med toppar upp till 20 kg och stora sejar i ytan upp till strax under 19 kg. Tyvärr saknar vi bilder på dessa stora torskar denna vecka!

Vi börjar med Torsdagen, som är skiftes dag. Många kommer just nu med egna bilar från sverige då rådande SAS strejk. Tyvärr blir det ju lite problematiskt för vissa resenärer med flyg och vissa väljer nu att bila själva, vilket gjort att vi praktiskt taget full brygga denna vecka ändå.

Torsdagen börjar som vanligt med information och båt  genomgångar, vissa valde att köra ut på en gång för att prova lyckan och vissa valde att vila sig efter transfer och kör första passet på fredag morgon.

Stig “Maxell” Ludvigsen har varit här med familj och fiskat under veckan. Redan på fredag eftermiddag, ringde Stig upp mig och berättade hur stor flundra de missat precis vid gaffnings momentet. Då de fått in kveite kroken i underkäken på fisken och den gått bärsärkagång och tyvärr hoppat av kroken, och slet av tafsen till cirkelkroken vid detta moment. Denna fisk uppskattade de till 2m+.

I många av båtarna var det lite svårare att kroka flundrorna som var uppe och kikade på agnfisken som var uppe och smakade, men svårt att få dem att fästa på krokarna. Någon båt lyckades ju självklart landa ett par fiskar i mindre storlek.

Lördag morgon åker Marcus ut med Stig och familjen i sikte på att få lite flundra!På eftermiddagen ringer Marcus mig via videosamtal och i bakgrunden ser jag hur Stig kämpar med en stor fisk. Minuter senare bryter denna fisk ytan och vi kan se det är en gigant som fick vända ner en gång till innan Marcus kunde sätta kveite kroken i underkäken på fisken. Efter mätning kan vi konstatera att det är nytt personbästa till Stig på hela 220 cm!! Grattis till en magisk fisk och Gigant #9 denna säsong!

Båt 2 med Daniel Hansen och Co har även de haft riktigt bra flundrafiske med många fina flundror där deras topp fiskar under första dagarna är 177 cm samt 180 cm.

Har dessvärre inte full koll på hur pass bra grabbarna har fiskat i mängd men jag vet att de landat ett gäng fiskar mellan 80-130 cm utöver dessa två drömfiskar!

Jakob “Terminator” Lindberg är uppe tillsammans med 4 vänner denna vecka och man kan inte annat än imponeras över hur duktiga bägge dessa båtlagen är på att fånga både mycket, och stora hälleflundror. De anlände lite sent då deras bagage inte kom med dem till Bodö flygplats som gjorde att de satt och väntade på det ett helt dygn utan lycka. 

Väl på plats kom de ut på havet, utan större succe på lördagen. Söndagen däremot redan på morgonen får jag ett meddelande att de landat en grym fisk på 195cm till Troels.

Det dröjde fram till eftermiddag kväll innan det inte så oväntade besked kom till fram till oss.

Jian Wang i en av de två danska båtarna fångade sin första fisk över de magiska 2 meters gränsen på grymma 201 cm och sedan får vi även sms från Jakob att han fångat sin 5:e gigant totalt denna kväll, som mäter in på 210cm! Alltså gigant #10 och #11 är faktum. 

De bästa åren innan har vi på Å landat 11 st flundror över magiska 2 meter över en säsong och nu är det 11 st i början av juli månad och flera fina fiskedagar kvar denna vecka! Måndag morgon är folk taggade till tusen och kör varje dag långa pass i det fina vädret och krigar som sjutton där ute efter alla olika arter vi kan fånga. 

Marcus kör en guidad tur tillsammans med gästen Fredrik Härnes som är här över dagen och vill ha en upplevelse av Lofoten, så de vill fånga lite allt möjligt såsom torsk, sej och flundra! Torskfisket börjar lite svårare då dom inte riktigt hittar de aktiva stimmen som kan vara lite knepigt i mellantid på sommaren. Efter mångt och mycket stöter de på fisken och det börjar nappa i varje nedsläpp med fina matfiskar runt 6-10 kg, men även här vid ett av upp veven med torsk på kroken kan Marcus se en gigantisk stor svart skugga efter torsken helt upp till båten följer denna stora kveite efter sitt byte och slukar framför ögonen på dem i sig hela denna torsk. Strax efter spottar den tyvärr ut igen och simmar ned mot djupet. Men vilken upplevelse de fick vara med om att se detta magiska ske (uppskattad storlek är 2m +).

Samtidigt ligger Jacob och Co i och fortsätter jaga efter de stora hälleflundrorna.

Kl 14 på eftermiddagen får jag ett sms om att han ÅTERIGEN landat ett monster vilket blir Nytt rekord i antal hälleflundror över 2 meter på en säsong här på Å!.

Denna sistnämnda fisk är också lite speciell då det i munnen sitter en Cirkelkrok 12/0 som är samma som Stig och familj missade 3 dagar innan!?! Fisken mäter in på 221 cm och detta är Jacobs 5:e flundra över 220 cm med totalt 6st över 2 meter!!!! Vilket jag tror han kan vara ensam människa på planeten om att fånga så många stora flundror!! (bara spekulationer ingen fakta på detta uttalande.) 

Även hur coolt är det inte med att samma fisk fångas 2 gånger inom 3 dagar. 

Stig fick för övrigt tillbaka sin cirkel krok ;).

Mer om veckan inom kort igen från Å

Tight lines 

Alexander Lindgren, Marcus Pettersson & Oscar Berntsson