Kanon vecka i Havöysund

Nu har tackat och vinkat av veckans gäster här uppe i Havöysund, veckan har bjudit på ett varierat fiske och som många gånger förr är det höga toppar och djupa dalar, vi har fått se det fantastiska fisket här uppe från sina finaste sidor och klurigaste stunder. Vi inledde veckan med att gå för lite nya områden för i år och vi var sjukt inställda på att göra vårt yttersta för att kroka i något stort, 00:00 på natten begav vi oss och vädret var helt magiskt, det är något speciellt med att köra midnatts fiske under strålande solsken och något jag varmt kan rekommenderar alla som kommer upp att testa. Fisket gick tyvärr inte vägen denna natt men när vi provade en ny vik så lyckades dom i Andreas båt att dra en härlig flundra på 125 centimeter. Kommande dag hade vi dock fått in lite mer vind över området och vi var tyvärr lite begränsade, men när Andreas rattade ut över ett skyddat område så lyckades dom gå två riktigt fina flundror men olyckligt nog gick båda fiskarna vinnande ur fajten då krokarna tappade fäste under fajten.

Samtliga båtar har dragit stora mängder torsk och havskatt och haft ett mycket trevligt fiske, men när vi inte riktigt kunnat komma längre ut så har storleken vart lite mindre, men båt 3 och 10 tog sig ut till ett riktigt gött område när vindarna och sjön hade lugnat sig något i jakt på flundra och lyckades landa tre fina flundror med topp på 140 centimeter. under tisdagen så var det riktigt najs förhållanden och vi begav oss ut vid 05:00, det tog inte lång stund innan båt 7 ropade upp mig och meddelade att dom fajtade en bra firre inne på ett riktigt mäktigt ställe som både var grunt och avlägset, fajten var lång på det grunda vattnet och dom lyckades tillslut bärga den fina madammen på 160 centimeter!

Efter att jag nött på lite så hittade jag en go fläck där det inte tog lång stund innan en flundra klev upp på ekolodet och smackade på Johans snabel och bjöd på en trevlig fajt innan vi kunde lyfta in en perfekt matflundra på 110 centimeter. Snart där efter låg vi och ninja drifftade mellan ett par toppar längre ut och i en av hålorna på spottet så smäller det återigen på Johans snabel! Det var lite bättre tyngd i fisken denna gången och efter att pumpat riktigt hårt en stund så kom spöt lite högt upp i samband med att en fet dyning gick in under båten och pressen blev för hård för spöt och spö small av på mitten! Helt otroligt nog gick inte linan av och jag får tag i spöt, fisken var fortfarande på och jag kunde lugnt och sakta veva upp den till båten och landa den, en riktigt fin firre på 124 centimeter och Johan var väldigt glad och tyckte att en sån fisk var värd ett trasigt spö. Efter detta var det dax att gå ut och köra en till torsk stöt, vi nötte på runt ett par tungor som bröt av det 90 meter djupa vattnet, sjuka mängder betesfisk stod över hela området och det kändes verkligen som att vi skulle hitta nån fet torsk. Efter att dragit bra mängd mindre torskar i bra matstorlek så ser jag hur Jesper sätter ett grymt mothugg på en fisk där det blev tvärstopp och det var inget snack om att det var en stor torsk, mycke riktigt så fick Jesper sin livs torsk på 19 kilo! Även ett par andra båtar som under dagen låg på ett annat område lyckades dra sjuka mängder torsk med toppar på 15, 19 och 20 kilo!

Jag letade mig senare ner till andra områden där jag bland annat testade lite långt in i en vik som jag hittade sjuka mängder tobis, sej och torsk i och det tog inte lång stund innan första flundran högg, dock missa jag den men strax där efter klipper det på ordentligt och jag passar över spöt till Jesper som fick fajta in fisken som bjöd på en trevlig fajt, den mätte fina 115 centimeter. Det var en riktigt go dag och alla på campen var mer än nöjda med att fisket riktigt lossnade, underbar stämning. Sista dagen var alla lite mosiga och de flesta körde lite relax fiske, Andreas som körde guidebåten testade lite spotts som tyvärr inte var on firre men på vägen hem så tog dom en drift på ett riktigt safe spott som sällan sviker och då fick Lars en riktig åktur av en fantastisk flundra på 134 centimeter som fick sätta punkt för ännu en magisk vecka här i Havöysund.

Tight Lines// Douglas Dahlberg, Andreas Hugsén, Daniel Freland

D